søndag 7. mars 2021

Frankenstein av Mary Shelley

Frankenstein blir av forfatteren av boken Fra Shakespeare til Knausgård omtalt som en klassiker, fordi boken er den første science fiction-romanen som ble skrevet. Boken er å finne på 1001-listen, og siden det er en kvinnelig forfatter som har skrevet den, passer den fint inn i Lesesirkelens utfordring for mars.

Romanen kom ut i 1818, skrevet av 18 år gamle Mary, opprinnelig som et bidrag til en skrivekonkurranse blant venner.  Det er veldig gøy å lese disse gamle klassikerne, som jeg tror jeg kjenner handlingen til. I romans form blir historien helt annerledes, enn det jeg har sett for meg. Jeg har for eksempel i hele mitt lange liv trodd at Frankenstein er navnet på monsteret, men det er det jo ikke.

Victor Frankenstein er en ung vitenskapsmann som er opptatt av naturfilosofi. Han får det for seg at han i vitenskapens navn, skal prøve å lage et menneske, og sannelig får han det ikke til også. Når monsteret åpner sine gule øyne, rygger han bak, og rømmer ut av døren. Monsteret selv kommer seg på beina, og forsvinner ut i den store verden. I sin uendelige ensomhet og lengsel etter menneskelig omgang, dreper han flere i Victors familie. 

Monsterskaperen selv blir gal av ubesluttsomhet, når udyret krever at han skal lage en kone til ham, for vil Victor være opphavet til at menneskeheten skal måtte forholde seg til disse nyskapte individene?

Dette spørsmålet er vel det som kan oppholde tankene litt, gjennom romanen. Hvis den meget unge forfatteren, helt på begynnelsen av 1800-tallet har gjort seg noen tanker om nyvinningers inntreden i samfunnet, så kan det jo være at hun har hatt tematikken i tankene. 

Forfatteren selv innleder romanen med noen sider hvor hun forteller om historiens tilblivelse, hvordan hun ville bevare menneskehetens elementære prinsipper, men også gi det et helt nytt formspråk. Hun nevner i denne forbindelse Iliaden, noen titler av Shakespeare og ikke minst Det tapte paradis, som er min neste klassiker ut, så det er ikke rart at jeg med iver hiver meg over boken. 

I brevs form møter vi Robert Walton som er skipper på en skute som tar seg nordover fra St. Petersburg til Arkhangelsk. Han skriver til sin søster og forteller hvordan han har det, og om en spesiell hendelse om bord. De har reddet fra isen en mann fra en havarert slede, og når han (Frankenstein) har kommet til hektene igjen, forteller han sin historie.

Fortellingen tar oss med til Alpene, og vi får skildringer av snødekte tindetopper, klippefremspring, dype daler og ikke minst Chamonix og Mont Blanc, som ruver over ham. Midt i disse skildringene som tar pusten fra meg, dukker monsteret opp, og de neste 70 sidene er det han som er fortellerstemmen:

          Du akter å drepe meg. Hvordan våger du således å leke med livet? Gjør din plikt mot meg, og jeg vil til gjengjeld gjøre min plikt mot deg og resten av menneskeheten. Hvis du går med på mine betingelser, vil jeg la både deg og de andre i fred; men nekter du, vil jeg mette dødens sultne buk til den flommer over av dine gjenlevende venners blod.

Historien avsluttes på skuta til Walton, som har ligget fast i ishavet, Frankenstein er død, og monsteret har kranglet med kapteinen, han hopper over bord, og lander på et isflak som tar ham bort fra båten.


Hva synes jeg da? Illustrasjonene er gjort av en Berni Wrightson. Som du kan se av de to jeg har gjengitt her, er de detaljert til tusen, og får frem masse følelser. Boken byr på flere fortellergrep, og er i overkant ordrik, så den kunne gjerne vært strammet inn et par hakk. Selv om Mary Shelley skriver frem flere forklaringer på hvordan monsteret lever, lærer og kommuniserer, så er det vanskelig å tro på. Men, det er en spøkelseshistorie dette her, så troverdighet står ikke i høysetet. Jeg koste meg med boken, men kjenner på at det gammeldagse preget, holder tilbake den helt store begeistringen.



Janne Stigen Drangsholt oppsummering av boken:

Mann skaper liv, men synes raskt opplegget blir litt stress.

34 kommentarer:

  1. Jag tror att jag läste denna i min ungdom. Eller så har jag bara hört så mycket om den att jag tror det 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Sånn er det med mange klassikere, både Frankenstein og Dr. Jekyll and Mr. Hyde ga meg store aha-opplevelser når jeg leste originalen :)

      Slett
  2. Det är fascinerande att hon bara var 18 år. Och att den fått sådant genomslag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja tenk 18 år og ingen forfatter, skrive kunne hun i alle fall.

      Slett
  3. Dette er ein av dei klassikerne eg føler eg burde lest om igjen, så ein dag.

    Eg har skrevet ned Mrs Dalloway for mars, tar eg feil?

    SvarSlett
    Svar
    1. Neida, Mrs Dalloway var først ute, så bare la den stå som mitt bidrag. Er enig i at denne med hell kan leses igjen, noe som mange av klassikerne kan

      Slett
  4. Den läste jag för några år sedan i en klassikerutmaning. Intressant att läsa och annorlunda än filmatiseringarna. Takk for smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke sett noen filmatisering, men kan tenke meg at de kan bli veldig forskjellig fra boken, og veldig forskjellig tolket i film. Har lyst å se den, men har ikke funnet den noe sted enda :)

      Slett
    2. Det finnes mange filmatiseringer av Frankenstein. Jeg fant en på Netflix som jeg ikke har sett,ellers er det flere å finne på Telia/Get-appen som kan leies, kjøpes. Sikkert det samme på CdonCom e.l.

      Slett
    3. Apple TV har også noen versjoner, blant annet MARY SHELLEYS Frankeinstein. Ville satset på den.

      Slett
    4. Og så har de den gamle med Boris Karloff på Apple TV til 9,- i leie. Den må du se, Tine. Den har jeg sett mer enn en gang.. (beklager at jeg ble litt ivrig her..lette etter Drep ikke en sangfugl og kunne like så godt søke opp Frankenstein)

      Slett
    5. Tusen takk Anita, du har gjort en kjempejobb. Jeg satt Frode på saken, og han sa bare at den ikke finnes... Skal la ham se ferdig Liverpoolkampen, så prøver vi igjen.

      Slett
    6. Frankenstein filmen kan leies på you tube også

      Slett
    7. Det ble Boris Karloff til kr. 9,- Film fra 1931, veldig artig å se, men woao så langt vekk fra boken den havnet. Tror jeg må se en nyere versjon for å se hvordan noen andre har tolket boken.

      Slett
    8. Å så spennende:) ER så lenge siden jeg så denne, i ungdomstiden, og boka leste jeg i 2013, tror jeg.. Husker at boka hadde med så mye mer..
      Kanskje prøve den andre; Mary Shelleys Frankenstein? Litt usikker på om jeg har sett den og hvor nær den er boka. M f høre i tilfelle..

      https://www.imdb.com/title/tt0109836/

      Slett
    9. Da jeg googlet en ny film kom ditt blogginnlegg opp med en gang, veldig artig å lese (igjen, jeg hadde jo kommentert og greier)
      I filmen fra 1931 hadde de liksom gjort om på hele greien, boken har jo masse moral, her gønnet de bare på med skrekk. Frode rister på hodet av meg som stadig vekk sitter og ser på svart hvitt tv, men han ville være med å se den som du lenket til over her, så det får bli til uken :)

      Slett
    10. Hehe, gøy.:)
      Den var jo kjent som skrekkfilm, og slik huskes den.. Hehe må le til Frode og deg og svart-hvit film;) Denne gangen kan du jo skylde på meg.
      Kan være den fra 1994 er mer tro mot boka, virker litt sånn på kommentarer og review.. men hva vet jeg, Tror jeg skal se den selv når jeg får film-ånden frem:)

      Slett
  5. Jeg ELSKER denne boka.
    Nyt søndagen, Tine :)

    SvarSlett
  6. läste den när jag var väldigt ung och har köpt den igen för att läsa om den nu i vuxen ålder. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  7. Jag läste den här för bara några år sedan och blev förvånad över hur bra den är.

    SvarSlett
  8. Intressant med illustrationer i boken, det ökar läsupplevelsen. Jag har bara sett Frankenstein som film, inte läst boken. Tack för smakbit

    SvarSlett
  9. Jeg også elsket denne (ref til Augusta), likte det gammelmodige språket og Per Frisch som leste og hadde så vondt av det ensomme monsteret på flukt. Han ville jo bare ha kjærlighet, men ble utstøtt over alt.. En god roman om utenforskap som godt kan overføres til i dag. Kanskje derfor det er en klassiker.. Ikke bare fordi den er mest kjent som en grøsser-film. Selv om den er det også. Om hva som kan gå galt når fanatiske vitenskapsmenn får skrudde ideer.

    Kan godt tenke meg å lese denne på nytt, da i bokform, jeg har en vakker utgave som ble gitt ut gjennom Bokklubbens klassikere.

    - Apropos det å lese klassikere. Det er artig når disse referansene stadig dukker opp. Nå leser jeg Heroin Chic, her siteres Blake, det refereres til Dantes komedie, og Yeats bl.a. Ekstra gøy når man nå leser disse og har fokus på dem.

    Ønsker deg en fin søndag Tine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg, Frankenstein kan godt leses med moderne øyne, her er mye vi kan kjenne igjen i vårt samfunn av i dag.
      Det er veldig gøy å komme over litterære referanser, også i moderne bøker som den til Maria Kjos Fonn :)
      Jeg nyter søndag i sol. Vi spiste lunch på terrassen i dag (takk og pris for innglasering)

      Slett
    2. Herlig søndag dere har. I går hadde vi full storm her, og det har snødd de siste dagene. I dag er det stille.. og ganske fint, så jeg skal ut en tur samle poeng. Håper det snart blir mulig å lese på verandaen:)

      Slett
  10. Tack för smakebiten, vore kul att läsa den. Jag har bara sett på film.-

    SvarSlett
  11. jag läste denna för många, många år sedan och det vore faktiskt dags för omläsning. tack för smakebiten och påminnelsen!

    SvarSlett
  12. Frankenstein har jag både läst och sett som film(er). Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  13. Jag håller med dig om att den här boken är mycket annorlunda än många tror, också än vad jag trodde innan jag läste den!

    SvarSlett
  14. Jeg opplever også at når man leser de gamle klassikerne så er de helt annerledes, en det man tror eller har sett på film.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå kjører vi på her med film, er veldig spent :)

      Slett
  15. Tack för smakbiten! Den har jag läst, intressant också att läsa om romanens själva tillblivelse och om Shelleys liv.

    SvarSlett