onsdag 12. mars 2014

I dag lanseres En dør på gløtt av Marianne Grung Farsund

Bergenseren Marianne Grung Farsund debuterer i dag med romanen En dør på gløtt. Hun har passert de 50 når hun endelig tar steget ut og blir forfatter. Kanskje boken har ligget og godgjort seg i henne lenge, for en historie så tettpakket av kulinariske opplevelser, lukter, stemninger og følelser skal du lete lenge etter.

Handlingen kort fortalt:
Ane er lykkelig gift med Eiliv, de har to jenter og bor på Lindås, utenfor Bergen. Hun arbeider på et sykehjem, for å spe på jobben som keramiker på Verftet. Keramikkverkstedet har hun sammen med Margrethe, som hun har blitt venninne med. Margrethe og hennes hund Bajas får en del plass i historien, men den dreier seg mest om Ane`s forhold til Tom, han som driver kafèen på kaikanten.
Tom som egentlig er lærer er også gift, og har en liten gutt. Ane og Tom er på nikk, men blir godt kjent på en firmafest, og etter det blir følelsene satt i spinn hos dem begge. Ane er ikke interessert i å ødelegge ekteskapet sitt, så alle treff blir veldig hysj, hysj. Etterhvert synes Ane at Tom blir for klengete, og hun bestemmer seg for å gjøre det slutt.

I del to har Eiliv og Ane bestemt seg for å rykke livet sitt opp med roten og flytte til Spania. De har funnet seg en flott eiendom de vil pusse opp, og leie ut rom for golfturister. Jentene begynner på spansk skole, og de voksne har mer enn nok å fylle livene sine med. Ane får fred på sjelen, helt til hun kjøper vaktler på markedet og ut av det blå sender Tom en mail og ber om oppskrift på hvordan de skal tilberedes. Det setter følelsene i kok igjen for dem begge. Anes bestemor dør, og når hun reiser alene til Bergen i begravelse, dukker Tom opp i kirken. De får seg noen heftige dager, selv om Tom kan fortelle at han har skilt seg, skal gifte seg med sin nye kjæreste og holder på å flytte inn hos henne.
Ane kommer seg tilbake til Spania og finner ut at også Eiliv er utro. Dette setter henne helt ut av spill, og hun rømmer til Sevilla for å tenke.

En liten smakebit:
Lårene føles så tunge, men bena er rastløse. Hun reiser seg brått og går mot kjøkkenet. 
 - Vil du ha et glass vin, Eiliv?
 - Hysj!
 - Vin? Den dyre amaronevinen står fortsatt uåpnet.
 - Hva? Vin i dag? På en onsdag? Jeg skal jo på jobb i morgen.
 - Bare et glass. 
 - Nei, hva er poenget med det?
 - Tenkte vi kunne prate.
 - Midt i kampen?
Kanskje de kunne krangle? Få opp temperaturen? Selv en krangel virker fjern. Hun skjønner at hun kan ikke konkurrere om oppmerksomheten når Liverpool er på skjermen. Hva skulle de prate om? Hun sier god natt og legger seg.

Dette er en typisk "her og nå" bok, en som du leser mens du nyter et glass Amarone og har forberedt mat som gir liflige dufter fra kjøkkenet. Utroskap er kanskje et litt vanskelig tema å skrive om, for ingen liker jo den som er utro. Boken belyser følelsene og tankene til den som er utro, noe som hun får til på en troverdig måte.

Er du i Bergen i dag kan du jo få med deg lanseringen av boken, som finner sted på Litteraturhuset kl. 19:00

Forlag: Comino
Utgis: 12 mars 2014


6 kommentarer:

 1. Det er ikke bare jeg som blogger om morgenen ser jeg:) Som oftest blogger jeg om natta, men, men. Å blogge om bøker er jo gøy uansett hvilken tid det er på dagen/natta:)

  Den boka er ukjent for meg og litt usikker på om den er for "dameromanaktig" for meg? Får se hva du syns først, hvis du har tenkt å lese den?:)

  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jammen, jeg har jo lest den. Det er min tolkning av handlingene som står der :) Kanskje jeg ikke har vært så tydelig på hva jeg synes om boken. Den tar opp et tema jeg ikke leser om så ofte. Det er sikkert ikke mange menn som kommer til å lese denne, men noe "dameroman" vil jeg ikke kalle det.

   Slett
  2. Jeg leste bare overskriften og smakebiten. Unnskyld. Jeg er mer våken og opplagt til å lese mer nøyaktig når det er kveld/natt. Sånn er det å være nattugle:) Har en tendens til bare å skumlese på morgenkvisten. Haha, jeg er et lite rotehue, så tilgi meg:)

   Slett
 2. Denne boken kunne jeg tenkt meg å lese, virker som en bok jeg kan like. Skulle gjerne vært på lanseringsfest men i kveld skal jeg på besøk til en venninne som fikk baby for 1,5 mnd siden. Tusen takk for tips Tine:-)

  SvarSlett
 3. Usikker på om dette blir helt min type smak av bok. Det ble litt for mange konflikter, og så var jeg litt redd for at jeg fikk vite en del av handlingen ut i fra handlingsreferatet ditt. Boken blir ikke kjedelig selv om jeg vet en del fra før om den? Er bare ikke så vant til at jeg vet så mye om boken :) Som oftest vet jeg kun sjangeren, hvilket terningkast den ofte har fått og ulike folks meninger om den.

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lover deg, jeg har ikke røpet for mye av handlingen, dette er bare de store linjene, boken fyller inn alle følelser og stemninger, så der er masse å få med seg ved å lese boken. Om sjangeren faller i smak, er en annen sak :)

   Slett