søndag 1. juni 2014

Fra jorden roper blodet av Birger Emanuelsen

Birger Emanuelsen har nå skrevet sin første roman, og jeg håper inderlig at Fra jorden roper blodet ikke blir hans siste, for denne forfatteren vil jeg lese mer av!

Forlaget forteller:
Tallak Nybuen skadeskyter en reinsdyrbukk, og i jakten som følger, faller han om. For å overleve natten tar han seg til stølen som hans far har leid ut til en jeger nede fra kysten. 
Neste dag drar de to mennene sammen ut i fjellet for å finne bukken. Turen vekker minner fra Tallaks oppvekst; morens uforklarlige fravær, ham selv og faren alene på den lille gården, følelsen av å være fanget i den trange dalen, i det evige slitet. Natten er kommet med snø, turen blir tung, og etter hvert som de søker over den tomme vidden, blir det klart at det er mer enn det skadeskutte dyret som knytter de to sammen. 


Er du glad i norsk natur og livet i små, rolige omgivelser, da er dette drømmeboken for deg. Boken holdt på min oppmerksomhet, på flyplass, fly og togtur i dag, så jeg kan ikke kalle den annet enn medrivende, selv om det ikke er en spenningsbok. Dette er en bok som handler om de store følelsene uten å mase om det. Det er en maskulin bok, og jeg hadde en del å spørre svigerfar om da vi kom frem til dem i dag. Kan mennesker bli veldig syk av sykdom fra kuer? Går det an å trampe ihjel et lemen? Kan et dyr kave rundt på fjellet i flere dager med bare tre bein?
Som du skjønner, dette var en bok som engasjerte meg. Spørsmålene jeg stilte meg hadde også en annen karakter: Kan en mor reise fra sin tre år gamle sønn? Kan en mann drepe moren til sitt eneste barn?
Det ligger en spenning og dirrer rett under overflaten hele veien, og jeg har lyst å riste i både Tallak og faren for deres uvettige mangel på kommunikasjon.

Hør på dette flotte språket:
"Herre, det var da bare moro", sa han, og da Karl og faren gikk bak bilen for å se på skadene, ble Tallak stående lent inntil den høye døren. Han kjente det begynte å svi i pannen og bak øynene. Følelsen av å være et barn fanget inn armene hans og holdt dem stramt ned langs siden, tett inntil kroppen; følelsen gjorde ham stiv, ubevegelig på utsiden. På innsiden, hvor alt var i oppbrudd, kjente han en tynn, kald strek av skam risle, som en ståltråd noen dro gjennom tarmene hans.

Er det ikke nydelig? Boken er lett å lese, vi følger Tallak når han er liten og når han er en godt voksen mann. Det er en driv gjennom hele boken, og nok spenning til at du hele tiden bare må lese litt til.... Slutten tok meg helt på sengen, og woao-faktoren var høy da jeg var ferdig. Jeg håper forfatteren er i gang med sin neste roman, men i mellomtiden skal jeg kose meg med novellesamlingen hans For riket er ditt.

Forlag: Tiden
Utgitt: 2014
Sider: 222
Kilde: Leseeksemplar

25 kommentarer:

 1. En smakebit jeg likte! Vil notere meg denne. Våknet opp til en grå junidag, men håper på lysning utover dagen. Holder på å male noen rom i et hus min datter flytter inn i i kveld. ( uten møbler, da flyttelasset er forsinket!) i neste uke blir jeg barnevakt for den andre datteren min. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er på farten som vanlig :) Ja, denne boken tror jeg du vil like. Selv hopper jeg nå i finstasen og skal tilbringe resten av dagen i konfirmasjon.Det er noe med meg og 50 mennesker som gjør at innsatsen må skjerpes kraftig :)

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Vad härligt med en bok som uppslukade dig så!

  SvarSlett
 3. Utrolig fin smakebit, denne boken må opp på leselisten med en gang :) Fin søndag til deg :)

  SvarSlett
 4. Härligt med en bok som engagerar och som får en att ställa frågor!

  SvarSlett
 5. Denne boken høres veldig interessant ut :) Ikke helt min sjanger da, men kanskje en dag ;)

  SvarSlett
 6. Kjempefin smakebit! Denne har jeg ikke hørt om før, så tusen takk for boktips :)

  SvarSlett
 7. Denne har jeg sett litt på men ikke blitt til at jeg har plukket med meg, det må jeg få gjort noe med! Kos deg i konfirmasjon,Tine:-)

  SvarSlett
 8. Takk for smakebit og boktips!
  God søndag! :)

  SvarSlett
 9. Tack för en god smakbit. Ha en skön söndag.

  SvarSlett
 10. Har ikke hørt om boken før, men glad for at du har skrevet om den nå for denne fikk jeg lyst til å lese! Takk for tips, ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten! Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 12. Det navnet satte seg.. Tallak Nybuen. Høh. Må leses!

  SvarSlett
 13. Väldigt fin smakbit! Ha en bra söndag.

  SvarSlett
 14. Jättefin smakbit, tack! :) Fortsatt trevlig helg!

  SvarSlett
 15. Tack för fin smakbit. Härligt när man hittar böcker som man slukar. :)

  SvarSlett
 16. Fin smakebit…og dette er nok en interessant og god bok. Line hadde et intervju med forfatteren på bloggen sin for en tid tilbake.. Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
 17. Det hørtes virkelig ut som en fin bok og språket i smakebiten var nydelig. Men det er nok likevel ikke en bok for meg :-) Ønsker deg en riktig fin søndagskveld!

  SvarSlett
 18. Den hade jag inte hört om innan. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 19. Låter inte som något för mig, men tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 20. Absolutt interessant! Du er god på å finne - og vise fram debutantene. Det er bra

  SvarSlett
 21. Takk for boktips og ha en fortsatt fin søndag. Jeg har ikke fått laget innlegg i dag. bare kost meg på stranda med familien og padlet kajakk. en flott sommerdag :)

  SvarSlett
 22. Ble ferdig nå. Jeg synes ikke dette var en lett bok å lese.. den var litt tung, mørk, mulig ikke historien, den rolige lavmælte far-sønn-i ntauren-på-ensom-fjellgård appelerte helt til meg heller.. men likevel er det en god roman, velskrevet.. men jeg spekulerer likevel på slutten. Først tenkte jeg den var klar, så måtte jeg lese om igjen de siste siden i del 3 noen ganger, blir ikke helt klok..hm.

  SvarSlett