søndag 24. august 2014

Jeg har et teppe i tusen farger av Anne B. Ragde

Med årets ferske roman Jeg har et teppe i tusen farger, inviterer Anne B. Ragde oss tett på. Dette er først og fremst en hyllest til hennes mor, men vi blir også godt kjent med forfatteren selv. Anbefalt lesning!


Forlaget sier om handlingen:
Anne B. Ragde har skrevet frem et motsetningsfylt portrett av en sterk og kompromissløs alenemor med jobb som maskinkjører på en plastposefabrikk, en kvinne med en stor, men ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk, kombinert med en usedvanlig evne til å trylle frem overdådige måltider fra et tomt spiskammer. Denne kvinnen er Annes danske mor, Birte, som døde på senvinteren i 2012. Med humor og kjærlighet skildrer Ragde gode og onde dager fra oppveksten i Trondheim før og etter foreldrenes skilsmisse, og fra årene da Anne selv flyttet hjemmefra og stiftet familie. Den siste tiden Birte levde, var preget av unødige lidelser på et underbemannet sykehjem. 
Det var rystende å se sin egen mor dø som en fremmedgjort og uverdig pasient. 

Det er ikke så veldig lenge siden en annen kvinnelig, norsk forfatter skrev bok om sin mor, så jeg lurte fælt på om Anne B. sin bok ville være noe helt annet, eller ligne på den.
Bare så det er sagt, bøkene er veldig forskjellige, begge bra, men på hver sin måte.

Handlingen veksler elegant fra nåtid i månedene Birte lå syk og skulle dø, til fortid hvor vi får innblikk i hvilket liv hun har levd. Overgangene fra en anekdote til en annen går sømløst, så det føles ikke som en oppstablet haug av livshendelser, den ene etter den andre.
Birte var en "surviver" som skulle klare seg selv når det røynet på som verst. Hun så løsninger på alle utfordringer, og lot seg ikke stresse av at de i lange perioder ikke levde så fint og flott som mange rundt dem. Hun hadde også "støv på hjernen" og mye av tiden gikk med til å vaske og koke, ja når hun ikke laget mat eller leste to andre av hennes lidenskaper.

Jeg likte godt historien i begynnelsen hvor Birte lokker sin datter til å holde foredrag på Deichmanske på Stovner, og sitter selv og lytter mens hun holder på å sprekke av stolthet.
Når Birte får diagnosen lymfekreft har hun ikke lenge igjen. En tid tilbringer hun på Stovnerskogen sykehjem, men der får hun ikke være lenge og havner i helvete, også kalt Furuset sykehjem. Det er ikke sykdommen eller behandlingen fra det offentlige Anne B. skriver om, men den anklagende fingeren kommer tydelig frem i de små innblikkene vi får. Historien om fysioterapeuten som ikke ville massere de ømme føttene som var fylt opp av lymfe, fordi foten hadde blitt stående på gulvet hele natten, rystet meg.

En smakebit:
Åh gud, så alene jeg følte meg. Så alene Elin og jeg følte oss. Så gjerne vi skulle ha hatt noen å snakke med, en eneste enkelt lege som hadde oversikt og kunnskap. Før mamma ble innlagt, hadde hun en fastlege, en lege med en journal på henne, en som kjente hele hennes medisinske historie. 
Nå hadde mamma ingen egen lege. 
Hun hadde seksti leger. 

Birte var alltid en rastløs sjel, og i en periode i livet fikk hun utløp for utferdstrangen ved å hive seg ut på eventyrlige reiser, som haiketuren til Istanbull, og møtet med Arturo. Eller den gangen hun tilbereder en av dronningens svaner til middag, var fantastisk morsomt å lese om.

Historien er medrivende fra første til siste side, og spiller på alle følelsene. Hadde jeg vært filmet i en sånn "Tine mens hun leser - minutt for minutt" og hurtigspolt litt, så ville vi nok sett alle slags ansiktsuttrykk. Jeg hadde en fela jobb med å brette tilbake alle eselørene jeg hadde laget mens jeg leste, for her var mange episoder jeg gjerne ville delt med dere. Til slutt fant jeg ut at det beste er om dere leser selv, for denne boken kan jeg virkelig anbefale.

Forlag: Oktober
Utgitt: 2014
Sider: 317
Kilde: Leseeksemplar

23 kommentarer:

 1. Jeg begynner å få lyst til å lese denne boka, etter flere gode enn middels lunkne anmeldelser.. Jeg skal møte forfatteren i morgen, dvs på en åpne hagefest og da kan det hende jeg ender opp med å kjøpe boka, som jeg gjorde den gangen hun leste fra den nest forrige-- Nattønsket, på Ark her i byen. Hennes forrige derimot, likte jeg ikke spesielt godt..

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige du, det blir sikkert kjekt å høre mer om boken. Jeg synes det er utrolig at hun klarer å skrive så bra om noe som er så nært.

   Slett
 2. Jag har inte läst något av Anne B. Ragde, men hon finns på min nyfiken-på lista. Om jag fattat rätt så är Berlinerpopplarna första delen i en trilogi och det är den jag vill läsa först, men den verkar vara helt slut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du finner den på biblioteket? Kan anbefale Neshovtrilogien som den heter, det er virkelig bra lesning.

   Slett
 3. Åh, denne fikk jeg lyst til å lese. Jeg likte veldig godt Neshovtrilogien, mens Nattønsket falt ikke i smak og Arsenikktårnet som også skal være basert på familien hennes avbrøt jeg. Mens denne virker veldig bra, og med tanke på bokbloggerprisen til neste år så "burde" vel denne leses. Takk for fin omtale, Tine:-)

  SvarSlett
 4. Jeg skal lese denne boka. Liker mye av det Anne B.Ragde skriver, men har også forkastet noen bøker som uleselig. Likte veldig godt boka fra femti- sekstitallet som kom ut for et par år siden. Husker ikke tittelen i farten. Og så likte jeg Arsenikktårnet veldig godt. Hun er en sterk personlighet som markedsfører seg sjøl, og det blir det alltid delte meninger om. Ha en nydelig søndag. Nå skinner sola,og det tegner til å bli en vakker høstdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du fikk meg til å smile med kommentaren din om å markedsføre seg selv. Hun har noen innslag av dette i denne boken også, men jeg bare himlet med øynene over trøndere som ikke er like beskjeden som oss bergensere :)

   Slett
 5. Har läst Berlinerpopplarna, men den var inte riktigt i min smak. Kanske jag borde ge Anne B Ragde en chans till.Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Jeg har faktisk ikke lest noen av hennes bøker. Burde kanskje gjøre det snart. takk for boktips og ha en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Jeg har ikke lest noen av Ragdes bøker, men denne boken virker bra, så kanskje jeg prøver meg på den etterhvert :)

  SvarSlett
 8. God bok, fin smakebit og fabelaktig omtale!!
  Enig med deg i at boka fortjener å leses.

  SvarSlett
 9. Tackar för smakbiten!
  Kram Cissi

  SvarSlett
 10. Jeg har tenkt å lese denne boken, men det kan godt vente til de får den på biblioteket. Jeg har likt noen bøker, som Neshovtrilogien, mens andre syntes jeg var meningsløse. Så det kommer jo ann på. Men det hjelper å lese at andre virkelig liker den :-)

  SvarSlett
 11. Jag har inte läst något av Ragde men det är en författare som jag är lite nyfiken på. Tack för smakbiten och boktips. Ha en fin söndag! :)

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten. Författaren står redan på min nyfiken-på-lista och den här boken verkar intressant.

  SvarSlett
 13. Det låter som en intressant bok. Jag har läst hennes Neshovböcker, men inga andra av böckerna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Fin titel. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 15. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 16. Gillade verkligen hennes Berlinerpopplarna, men hade jättesvårt för Arseniktornet så är lite tveksam till att plocka upp den här.

  SvarSlett
 17. Jag har inte läst något av den här författaren.

  SvarSlett
 18. Denne har eg gleda meg til å lese og no gler eg meg endå meir! Takk for strålande smakebit og glødande omtale :-)

  SvarSlett
 19. Det låter som en intressant bok. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett