tirsdag 4. juni 2013

Skram vs. Kråkevik - Herborg Kråkevik på DnS i kveld

                                                                          Bilde lånt fra DnS sin side
For oss som har årskort blir det mange besøk på DnS. Men, mye vil ha mer, og kveldens forestilling med Herborg Kråkevik har vi snopt oss utenom årskortet.
Vi så denne allsidige damen for ikke lenge siden i stykket Kjære landsmenn, og jeg ble den gang positivt overrasket. Det var ikke bare flåseri, hun kan virkelig sine saker.

Denne litterære kabareten heter: Jeg trenger å slå med vingene. Skram vs. Kråkevik
Dramatiker og regisør Morten Borgersen har sammen med Kråkevik laget dette stykket, som er basert på Amalie Skrams romanutdrag, biografier og brevsamling. Forestillingen handler om kvinnerollen og kunstnerrollen, og om de vanskelige spørsmålene knyttet til selvfølelse og makt.

Og Herborg leverte virkelig i kveld. Selv om mine forventninger var høyere enn sist jeg så henne, imponerte hun stort. Hun synger trygt og sikkert og som en engleskare, virkelig nydelig. Handlingen som var oppdelt i passe bolker, ga oss på en lettfattelig måte innblikk i hvordan det må ha vært å være Amalie Skram, med de utfordringer hun opplevde som kvinne i årene før vi fikk almen stemmerett i Norge.
Det hele starter med en bannende Kråkevik som i fullt oljehyre kommer kliss våt stormende inn døren. Hun starter med å sette søkelys på det viktigste av alt, nemlig kvinners medbestemmelse anno 2013, ved  å skildre hvordan en 19 år gammel muslimsk jente i Norge kan ha det, i forhold til brødre, onkler og far som bestemmer over henne.
Forestillingen holdt oss fengslet i 1,5 time og jeg gikk derfra med et smil om munnen, litt klokere og aldri så lite tankefull, for dette er vakkert og morsomt men også en forestilling til ettertanke.

Vær om deg hvis du vil få med deg dette, kun 3 forestillinger igjen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar