søndag 20. desember 2020

Keiseren av Portugalia - en klassiker fra Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) er en spennende dame å bli kjent med. Hun sto på for stemmerett for kvinner, og er en av alt for få, kvinnelige vinnere av Nobelprisen i litteratur. I mange år var hun avbildet på den svenske 20-kroner seddelen. Samme år som romanen Keiseren av Portugalia kom ut, ble hun, som første kvinne innvalgt i Svenska Akademien. Hun ga ut en lang rekke romaner både før og etter denne. Jeg har hatt stor glede av å lese denne eventyrlige fortellingen, og anbefaler den gjerne videre.

Fra bakpå boken: 
Dette er beretningen om Jan i Skrolycka og hans altoppslukende kjærlighet til datteren, Klara Fina Gulleborg. Når datteren flytter til Stockholm og bryter kontakten med foreldrene, rammes faren av galskap. Han lever en livsløgn der han tror datteren er blitt keiserinne, og utnevner seg selv til keiser av Portugal. 

Portrettet av Jan er vakkert og gripende. Lagerlöf skaper en verdighet og et lysskinn omkring denne farskjærlighet over all forstand, og når Jan samtidig utvikler synske evner, får karakteren mytiske dimensjoner.


Min første Selma Lagerlöf var debutboken hennes Gösta Berlings saga, som var fin, men ikke så lettlest som denne her. 

Keiseren av Portugalia er en nydelig historie om hva den plutselige kjærligheten kan gjøre med en grumpy gammel gubbe. Han gifter seg av fornuft, men i det han får den nyfødte datteren plassert i sine uvillige armer, skjer det noe med ham. 

Han sto og lurte på hva kvinnfolka mente at han skulle ta seg til med dette her som jordmora hadde lagt i armene på ham, da han fikk et støt, så både han og barnet ristet. Det kom ikke fra noen av de andre, men om det gikk fra den vesle jenta over til ham eller fra ham til den vesle jenta, det fant han ikke ut av.

Handlingen tar oss med inn i et lite bygdesamfunn i Värmland, og til en av de fattige familiene her. Bygda har også et rikmannshjem, og det er her Jan og Kattrina arbeider. Romanen skildrer samholdet på det lille stedet, men også forskjellene mellom rik og fattig. 

Når hun er atten år er det noe som truer dem fra gård og grunn, så Klara Fina tilbyr seg å ta seg jobb inne i byen. Fraværet skulle vare et par måneder, men hun kommer ikke tilbake. Ryktene går om hva hun bedriver der i byen, men Jan går hver dag på kaien når skyssbåten ankommer, for å se om hun kanskje kommer. 

Jeg vil ikke røpe slutten på historien, men kan love deg en handlingsmettet roman, som er preget av livsløgnen og galskapen som Jan lever ut.

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄


Jeg leste denne romanen som en del av mitt klassikerprosjekt

21 kommentarer:

 1. Bra å få med seg klassikerne ja, mellom alt "moderne" - Flott omtale. Ha en fin Adventssøndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en fryd, å virkelig ha fått øynene opp for klassikerne. Har valgt meg noen lette til å begynne med, men har flere utfordringer på lur. Nyt søndagen du også Randi :)

   Slett
 2. Länge sen jag läste något av Selma men läst en hel del förut och sett ett par teaterföreställningar när en kunde göra det live. Tack för smakbiten och ha en bra adventsöndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne sett noe av henne på teateret. Nå har vi fått svensk teatersjef på DnS, så kanskje vi får sett Selma :)
   God 4 søndag i advent!

   Slett
 3. Eg har prøvd å lese denne fleire gonger, men får det ikkje til. Forstår ikkje kva det er, men det skurrer når eg leser. Skal gi den eit nytt forsøk i 2021.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent på om du finner ut av hva det er, i 2021 skal jo alt gå så mye bedre :)

   Slett
 4. Den har jag läst och tyckte mycket om den. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. En klassiker som jag ännu har oläst. Tack för smakbit

  SvarSlett
 6. Åh,denne er fin! Likte den veldig godt når jeg leste den for et par år siden. Kjekt at du har lest og likt, det er ikke så ofte vi liker det samme lenger. Ha en god 4 søndag i advent, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at du har lest og likt :) Jeg får dessverre ikke med meg hva du leser om dagen (takk og pris for månedsoppsummering) så jeg har ikke lagt merke til at vi ikke er "enige" om bøkene. Pytt, pytt, det gjør vel ingenting :)
   Håper din 4 adventssøndag har vært fin, vi har feiret Sondre sin 19 års dag, som er på julaften :)

   Slett
 7. Bare for å gjenta meg selv: Fryder meg over din klassikerperiode :)

  Jeg hadde en Lagerløf periode for ca 30 år siden. Husker jeg var fan, men mesteparten av handlingene er glemt. Jeg var fascinert av Selam som person. Hun var så tøff :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde den samme følelsen om Brødrene Løvehjerte og Huckleberry Finn, hadde bøkene i barndommen, og har lest dem, men detaljer fra handlingen husker jeg ikke. 30 år siden, tenk at vi har så lang lesehistorie :) Gleder meg til å lære mer om Selma Lagerlöf.

   Slett
  2. Det hender jeg glemmer atjeg er middelaldrende, at jeg har lest bøker i snart 50 år.
   Så moro at du har tatt fram noen av klassikerne for barn også. Har de holdt seg? Brødrene Løvehjerte har jeg lyst til å lese på nytt.

   Slett
  3. Må innrømme at mye av handlingen i barnebøkene er glemt, så leseopplevelsen føles frisk og spennende.

   Slett
 8. Jag tänker alltid att jag borde läsa mer av Selma!

  SvarSlett
 9. En fantastisk historia. Man måste verkligen känna med den stackars Jan i Skrolycka. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke tvil om at jeg følte med Jan, selv om utferdstrangen til datteren også kjentes påkrevd :)

   Slett
 10. Tack för smakbiten! Har läst denna och flera till av Lagerlöf.

  SvarSlett
 11. den är så sorglig, tycker jag. bra, men sorglig. tack för smakebit och påminnelse!

  SvarSlett
 12. sett filmatisering, en sorglig historia

  SvarSlett