torsdag 20. juni 2013

Smarte små serien - flott faktaserie for barn i barnehagealder

Smarte små-serien er en faktaserie som tar barnas spørsmål og virkelighet på alvor. Smarte små oppdagere fortjener smarte svar! I denne kvalitetsserien blandes læring med lek. Morsomme oppgaver og klaffer gjør det ekstra spennende å utforske boken.
Dette er fra bakpå boken, hvor vi også kan se at det er kommet ut ni bøker i serien:
 - Kroppen vår
 - Snart blir jeg frisk
 - Glad, sint, redd
 - Bondegården
 - Babyen vår
 - Gravemaskiner
 - Min første sykkel
 - Barnehagen min
 - Liten eller stor?

Schibsted forlag sendte meg de to bøkene som jeg har bilde av her, og etter å ha lest dem selv tok jeg dem med i barnehagen, for å teste dem ut på målgruppen som er 2-6 år.
En gruppe på 3 gutter på 4 år fikk æren av å være først ute. Vi leste mens vi åpnet opp alle lukene for første gang. Boken om trafikk syntes de var veldig gøy, og ville ha mer da vi etter 20 minutter var ferdige å lese.
I samlingsstunden var alle 8 barna på avdelingen som er 4 år, med når jeg leste "Snart blir jeg frisk". Vi brukte 25 minutter på boken, som egentlig ikke har så mye tekst, men masse fine, detaljerte bilder vi kunne fordype oss i.
Senere på dagen var det fritt fram og både 5 og 6 åringer gledet seg over å bla og se på bildene, selv om de da ikke ble lest for av en voksen.

Dagen etter var det småbarna sin tur, og jeg tok med meg fire to-åringer, og satte oss til å lese I trafikken. Dette gikk forbausende bra. Selv om bildene er små, og detaljerte satt de pal til boken var ferdig. Dette tok ca. 15 minutter, og det var en fryd å se denne gjengen sitte så stille, så lenge.
Etter sovetiden tok jeg for meg Snart blir jeg frisk, med en annen gruppe 2-åringer, og selv om denne boken er hakket mer komplisert, gikk også dette over all forventning.

Disse bøkene var en fryd å lese for barna. Det ble ikke mye lesing i den forstand, men det ble mange samtaler ut av alle de spennende situasjonene som er i bøkene. Det er faktabøker dette her, men jeg synes det er viktigere at barna får filosofere rundt hva som er rett og galt, i stedet for at vi voksne skal servere dem fasitsvar på alle livets gåter og utfordringer.
Det slo meg da jeg leste teksten at dette må være oversatt fra et annet språk, og det er det. Kanskje språket er litt stivt og "voksent", og jeg følte ikke for å lese det ordrett for barna. Siden dette ikke er en sammenhengende historie så er det naturlig å fortelle mer enn å lese.
Bøkene var perfekt for 4-6 åringer. Jeg hadde trodd at de ikke ville fenge dem som er 2-3, men der tok jeg skammelig feil. Dette var utrolig fine bøker å lese for barnehagebarn i alle aldre. Nå gjenstår bare den siste kvalitetstesten. Bøkene virker veldig robuste, så nå når de har fått plass i bokhyllen som barna rår over, får vi se hvor lenge de er like hel.

Jeg hadde gjerne sett at vi hadde alle disse bøkene i barnehagen :)

3 kommentarer:

  1. Flere av disse kunne passe mine barnebarn. Må finne fram til dem. Godt tips.

    SvarSlett
  2. Og i dag fyller lille Fredrik tre år, og skal bli storebror om noen måneder.Og på gavebordet ligger Unser Baby, rett i blinken! Onkel i Berlin har skjønt det. Enig med deg i at dette er fine fortellerbøker.

    SvarSlett
  3. Barna i barnehagen formelig sloss om å lese disse bøkene. De er kjekke å sitte å titte i, når vi voksne ikke har tid å lese. Det er også flere voksne som har ytret sin begeistring :)

    SvarSlett