søndag 1. september 2019

Ulmebrann av Monika N. Yndestad

Helt siden jeg leste Monika Yndestads debutkrim Jentene fra balletten i 2012, har jeg med begeistring sett frem til hver nye bok om BA-journalisten Alice Bratt. Yndestad skuffet ikke denne gangen heller, for dette er en forrykende historie, med tankevekkende bivirkninger.

Forlaget om handlingen:
En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. I bussen var en av hennes gode venner, Hassan. Mens han ligger kritisk skadet på sykehuset, begynner Alice å få e-poster. Det er ni dager til byens nye ordfører skal velges.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2019
Sider: 352
Kilde: Leseeksemplar


Er du klar for en herlig spennende historie med handling lagt til Bergen?

Bokens cover er hentet fra historiens begynnelse, en hendelse som er samlende for resten av det som skal komme til å skje. Det begynner sånn:

Alt svartnet rundt ham. Bremselys dukket opp rett foran bilen. Panseret smalt inn i bilen foran idet han så det første lysglimtet. P1 spraket og ble taus.
  - For helvete!

Krimjournalist Alice Bratt jobber godt, og det er vel misunnelse som gjør at sjefen hennes gir henne så mye pes, og hun sliter med å bli trodd når hun vil beskytte kildene sine. Hun gir seg ikke så lett, så til tross for at hun blir satt på en annen sak, blir hun også involvert i tunnelbrannen.

Kommunevalget nærmer seg i denne historien, og vi følger to ordførerkandidater i dagene før valget. Begge er temmelig suspekte i sin opptreden, spesielt Stig Håkonsen fra Arbeiderpartiet som har temmelig høytflyvende tanker om seg selv og sin fremtidige rolle som "borgermester". Karakterene, som er en smule karikerte, gir handlingen et dryss av humor, men det er med skrekk jeg undrer meg over om sånne mennesker kan havne i bystyret...

Monika Yndestad setter fokus på uansvarlig dyrehold og hvordan vi ser på gamle mennesker i denne kriminalhistorien, men noen høyt hevet pekefinger er det ikke. Plottet er godt snekret sammen, og karakteroppbyggingen gjort på en effektiv måte, her er det fremdrift og spenning som gjelder! Språket er muntlig og flyter godt, og alle de lokale detaljene (bortsett fra Lidohjørnet kanskje?) er på plass.

En liten hilsen til oss bokbloggere har hun også gjemt i handlingen, når en av karakterene har fått navn etter Beathe på Sandsli. Sånt er gøy, og fikk jeg til å hoppe høyt i stolen ☺

Mot slutten hentes alle baller ned, pulsen synker til en mer behagelig takt når forsoning og glede preger de siste sidene.


Gled deg til Ulmebrann!
Jeg har illustrert denne omtalen med et fem år gammelt bilde av Laurahuset på Almåsgårdene. Hvis du vil vite hvorfor, må du lese Ulmebrann ☺

20 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, nya områden för mig

  SvarSlett
 2. Ny författare/bok för mig, verkar spännande, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 3. Jeg klarte aldri lese ferdig Jentene fra balletten. Det var kanskje feil tid å lese den på og nå ville det sikkert gått helt bra. Men jeg klarte faktisk ikke lese om misbruket. Jeg bruker å kunne lese ganske så brutal krim, så det var noe med den boken som traff en nerve. Derfor har jeg heller ikke tenkt på denne, men du får den til å høres så bra ut at jeg kanskje må revurdere hele saken :-)
  Ha en riktig fin søndag, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg vet det, Jentene fra balletten er helt rå. Ulmebrann er ikke ekkel på noen måte, verken misbruk eller bestialske mord, så her er du helt trygg :) God søndag til deg også!

   Slett
 4. Låter spännande. Takk för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Tack för smakbit, fixar nog inte att läsa på norsk....

  SvarSlett
 6. Verkar riktigt spännande! Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. Alltid artig å lese bøker fra egen by. Har lest de tidligere fra Yndestad og plukker nok opp denne etterhvert også. God søndag Tine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er det, men det er viktig at alt stemmer :) Ser du leser Gjemsel nå, spent på hva du synes.

   Slett
  2. Ja, det er det. Merker jeg er ekstra årvåken når jeg leser noe med lokal tilsnitt. Skal begynne på Gjemsel i kveld. Ligger her foran meg.

   Slett
 8. Takk for smakebiten! Har ikke lest noe av denne forfatteren, så det er visst et bekjentskap jeg bør gjøre meg ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene i serien står støtt på egenhånd, men les for all del Jentene fra balletten, den er utrolig creepy :)

   Slett
 9. Tine då! Lidohjørnet ligger jo rett før du går over til Torget når du kommer fra Torgallmenningen.... men det visste du sikkert, du er jo bedre kjent i byn enn meg. Holder på med boken men det blir lite lesing om dagene..

  Kult med bilde du har tatt med fra Laurahuset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er du sikker på det? Trodde Lidohjørnet var nedlagt og restauranten Bjerck var kommet der i stedet... Håper du gjør noe kjekt i stedet for å lese :)

   Slett
  2. Jo,Lidohjørnet er nedlagt men innbiller meg at det blir kalt det fremdeles? Og det var vel ikke nedlagt i 2011 når handlingen her fant sted. Spiller nå egentlig ingen rolle🙂

   Slett
  3. Det er vel bare oss "gamlisser" som fortsetter å kalle dette hjørnet for Lidohjørnet. Jeg møter ofte en venninne på Stenderhjørnet, og det er det jaffal ikke mange som husker hvor er/var :) Enig med deg, det spiller kaine kasserolle :)

   Slett
 10. Utspelar det sig i Bergen alltså? Älskar ju att läsa på norska och Bergen var mitt "andra hem" under ett antal år. Tack för smakbit och tips!

  SvarSlett
 11. fin miljö. verkar vara en bra bok tack för smakebiten!

  SvarSlett
 12. Denne boka har jeg planer om å få med meg

  SvarSlett