lørdag 15. juni 2013

Bokklubb i Teaterkjelleren med Frode Grytten som gjest

Bjørn Willberg Andersen, Solrun Toft Iversen og Frode Grytten
Dagens samtale i bokklubben fant sted på scenen hvor stykket Måken spilles for tiden. De få kulissene som finnes i stykket er der, og det hele passet godt til samtalen som fant sted. Bokklubb er et samarbeid DnS har med Bergen Offentlige Bibliotek, og de har jevnlige møter i DnS sine lokaler. 
Denne gangen drøftes tema "kjærlighet som ikke ble noe av" fra forestillingen Måken. Temaet settes under lupen av dramaturg ved DnS, Solrun Toft Iversen, Bjørn Willberg Andersen som spiller forfatter Trigorin i Måken og forfatter Frode Grytten. 

Jeg har ikke vært noe ihuga Grytten-fan, men etter jeg hørte hans Murakamiforedrag i april, begynner jeg å nærme meg. Han viste en meget trygg og reflektert side av seg selv i dag, så muligheten er stor for at jeg begir meg i kast med Bikubesong om ikke lenge. 

Grytten åpnet samtalen med å påstå at kjærlighet har alt å gjøre med "taiming", og fortsatte med å snakke om hverdagskjærligheten i kunsten. 
Han lo godt da hans tilnærming til kjærlighet i forfatterskapet sitt, ble sammenlignet med Tsjekohv. Det er den psykologiske dramatikken som råder med sine understrømmer, ikke den store altoppslukende kjærligheten.
Interessant var det også å høre Gryttens tanker om forskjellen på kjærligheten i kunsten og i det som journalister fremstiller i media. 
Dette ble veldig godt illustrert av en fra publikum som minnet oss på filmen Amour. Da vi så filmen var vi ikke så veldig begeistret, for det var jo bare hverdag og gamle menneskers kjærlighet. Men, når en tenker hvordan hendelsene mot slutten ville vært fremstilt i media, får filmen for meg en helt ny dimensjon. 

Teaterstykket Måken med Bjørn Willberg Andersen i en av rollene, fikk selvfølgelig også mye oppmerksomhet, og det var kjekt å høre skuespillerens tolkninger av handling og noen av rollene. 

Det var ikke mange mennesker som hadde funnet veien til Teaterkjelleren i dag, og det forundrer meg ikke, for de bruker ikke mange penger på å annonsere disse bokklubbmøtene. Dette var nok siste før sommerferien, men vær våken til høsten, og få med deg et møte, for det er virkelig kvalitet over det de serverer oss. 
Tusen takk, og god sommer alle på DnS!

2 kommentarer: