søndag 4. desember 2016

Kaninjegeren av Kepler - med en liten smakebit!

Kaninjegeren er den sjette boken i serien hvor finnen Joona Linna er hovedpersonen. Som alltid med Keplers bøker leser jeg med sammenklemte øyne, en rynke på nesen og med boken på armlengdes avstand, for her er det mye ekkelt.

Fra bakpå boken:
Joona Linna har sittet to år i Kumla fengsel da han blir ført til et hemmelig møte. Politiet trenger Joona for å stoppe den gåtefulle morderen Kaninjegeren. Den eneste koblingen mellom ofrene er at de alle hører et barn lese opp en regle om kaniner før de dør. TV-kokken Rex Muller havner midt i begivenhetenes sentrum. For første gang skal han ha ansvar for tenåringssønnen Sammy. Men i stedet for tre rolige uker blir det en forferdelig kamp på liv og død. 
Joona Linna og Saga Bauer blir i all hemmelighet tvunget til å samarbeide for å stoppe Kaninjegeren - før det er for sent.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2016
Sider: 520
Kilde: Leseeksemplar

I første innledende historie møter vi Sofie, en prostituert som når hun er hjemme hos en rik kunde blir vitne til at han blir drept. Morderen ser henne, men bryr seg ikke om henne, så hun overlever og kan vitne om barnereglen han sier til offeret sitt, før han tar livet av ham. Bygget på det dette vitnet forteller, skjønner etterforskerne at denne morderen ikke er ferdig med prosjektet sitt, med dette ene drapet, det vil komme flere...

Saga Bauer er operativ etterforsker i det svenske sikkerhetspolitiet, og får i oppdrag å finne ut av hvem som drepte den høyprofilerte horekunden som Sofia besøkte.

Joona Linna har sittet to år i Kumla fengsel, men nå vil omstendighetene det at han innvilges permisjon i 48 timer, for å undersøke detaljer han allerede har funnet ut av på innsiden. Han blir raskt uunnværlig for etterforskningen, så etterhvert er han i full gang med å gjøre det han er god på.

Etterhvert fylles det på med flere handlingstråder. Vi møter TV-kokken Rex Muller, han sønn og manageren DJ. Flere av karakterene får lange detaljerte beskrivelser, også noen som til syvende og sist ikke har så mye med handlingen å gjøre.

Kepler er mestere i å få frem gode karakterer, DJ har narkolepsi, Nils Gilbert har parkinson og sitter i rullestol, Janus er bipolar og flere andre har litt "forstyrrende" personligheter. Hovedpersonene Linna og Bauer blir ikke skildret mye, og jeg antar grunnen er at forfatterne tenker at leseren allerede er godt kjent med personlighetene deres.

Det overordnede tema i denne kriminalromanen er hevn, men en kan også vinkle det mot hva en traumatisk oppvekst kan gjøre med et barn. Vi er innom tema som menneskesmugling og radikalisering i fengselet som leder vei til syriske terrororganisasjoner. Gamle hendelser i en hemmelig gutteklubb på en privatskole kommer for en dag, og belyser hva gruppepress kan gjøre med snobbegutter som er vant med å ta for seg.

Kaninjegeren er sterkt preget av vold og tortur, men har du mage for det kan du glede deg til en velskrevet krim med høyt action nivå. Den er preget av dunkle hemmeligheter som kommer for en dag litt etter litt, og holder på spenningen til siste scene. Det eneste minuset i mine øyne er at vi fikk bekreftet morderen ca. hundre sider før slutt, noe som er litt for tidlig i mine øyne.


24 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt inte läst något av Kepler men kommer nog att göra det någon gång! Ha en härlig fortsatt advent!

  SvarSlett
 2. inte läst Kepler, tack för smakbit.

  SvarSlett
 3. Kepler-bøkene lgger ulest i bokhylla. Skal leses! Ha en fin adventsøndag, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Får ikke håpe du har tenkt å lese alle på rappen, det blir i tilfelle en stoooooor dose blod og gørr :)

   Slett
  2. Enig! Ta dem porsjonsvis.. Ildvitnet fikk jeg mareritt av..

   Slett
 4. Jag lovade mig själv att ge upp den här serien efter den fjärde delen. Än så länge har jag hållit det löftet :)

  SvarSlett
 5. Bara läst ett par stycken Kepler, dock inte denna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Høres spennende ut - gleder meg til å lese denne ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne passer godt til en mørk kveld på hytta :)

   Slett
 7. Den måste jag nog läsa vid tillfälle, jag har ju läst alla de andra böckerna i serien. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Jag gillade första delen i serien, tyckte andra var dålig så då tappade jag serien. Flera år senare läste jag tredje delen, och tyckte den var bra, men inte så jag fortsatt läsa serien.

  SvarSlett
 9. Keplers er jo makabre, men likevel spennende og gode, så denne må jo også leses. De smører på ser jeg, med radikalisering som er i tiden og mange spesielle diagnoser.. Ble det ikke for mye?
  Får lese denne når jeg får tak i den, i jula, eller etterpå kanskje?
  Ha en fin søndag Tine!
  Ps.. ser du leser Faldbakkens siste, har den liggende her jeg også..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, makaber er rette ordet! Jeg tenkte en liten stund, "hva er tema her egentlig?" men de holdt seg akkurat innenfor det som var mulig å ta inn etter hvert.
   Faldbakken var en behagelig krim å gå over til etter Kepler :)

   Slett
  2. Japp.
   Godt at Faldbakken er behagelig, håper ikke den er for rolig? Skit, au, ikke si noe mer, for jeg skal else den okkesom. Ble spurt om jeg ville ha den og lese den av forlagskontakten.

   Slett
 10. Jag har läst alla de andra böckerna i serien men inte denna. Den ligger här och väntar. Hoppas att den är lika bra som de andra.
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker du Kepler sin skrivestil, kommer du til å elske denne, gled deg!

   Slett
 11. Tack för smakbiten. Får alltid lika dåligt samvete när någon skriver om Kepplers böcker. Har haft de tre första stående i bokhyllan i evigheter :)

  SvarSlett
 12. Jag har bara läst den första delen, har inte kommit mig för att läsa de andra. Det är alltid bra med en påminnelse :)

  SvarSlett
 13. Jag har läst de två första delarna, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. har faktiskt att jag läst denna. kuslig. tack för smakebiten och påminnelsen

  SvarSlett
 15. Kepler har jeg ikke lest, men blir fristet av anmeldelsen din av denne boken. Spesielt når du skriver at det er en velskrevet krim med høyt action nivå :)

  SvarSlett
 16. Det är lustigt med Kepler - egentligen tycker jag inte att de är särskilt bra, men jag kan ändå inte låta bli... ska nog läsa Stalker i jul!

  SvarSlett
 17. Jeg har ikke lest noen av bøkene i denne krimserien, og jeg tror faktisk ikke jeg har mage til det. Eller det vil si at for meg holder det nok å forholde meg til en ekkel serie av gangen, og Jussi Olsens Avdeling Q er den jeg leser innimellom hvis jeg føler lysten på krim komme over meg. Den kan være ekkel nok for meg :O

  Tusen takk for smakebiten, Tine! Jeg håper du hadde en hyggelig søndag :)

  SvarSlett
 18. Jag tyckte väldigt mycket om de två första böckerna av Kepler, men sedan blev böckerna sämre enligt min mening. Nu läste jag den här för ett tag sedan, och gilla den. Här är min recension om du vill jämföra: https://justnujusthar.com/2016/11/01/recension-kaninjagaren-av-kepler/ Ha en fin dag!

  SvarSlett