torsdag 31. desember 2020

Vargtimen - ny spennende krimserie fra Geir Tangen

Geir Tangen gjorde en brakdebut i 2016 med Maestro. Jeg digget den boken og var en forventningsfull leser da Hjerteknuser og Død manns tango kom ut årene etter. Disse tre bøkene har de samme hovedpersonene, men med Vargtimen introduserer Tangen oss for helt nye karakterer, og en forfriskende ny stil. Den gjennomgående tematikken tar for seg, hvordan en kan stoppe et ungt menneske, som ønsker å skade seg selv.

Fra bakpå boken:
En fjorten år gammel jente blir funnet hengt i skogen. Snart blir det klart at hun har deltatt i et nettspill som er i ferd med å spre seg blant ungdommer i byen. Et spill der den endelige utfordringen er å ta sitt eget liv. 
Som fersk etterforskningsleder står politioverbetjent Gabriel Fjell overfor et skremmende scenario. Han må finne den som står bak spillet, og enda viktigere: hindre flere ungdommer i å avslutte sitt eget liv. Men hvordan kan han stanse en gjerningsperson som ikke finnes? 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 384
Kilde: Leseeksemplar


Til tross for høye forventninger til Geir Tangens nye kriminalhistorie, sitter jeg tilbake og er himmelstormende begeistret ☺ 

Det er befriende å møte et politikammer som fungerer, en sjef som er skvær og hardtarbeidende, og som velvillig tar imot hjelp fra Kripos. Primærhandlingen er lineær, og utspiller seg over noen uker i 2019, i et vått og hustrig novembermørke. En sekundærhistorie starter fjorten år tidligere, og her følger vi, i korte glimt en familie, som har det vanskelig, før historiene smelter sammen mot slutten. Sånn begynner herligheten:

   Hun står øverst i trappa til andre etasje og ser ned på meg der jeg sitter på kne. Fremoverbøyd over Olav, min yngste sønn på seks, som etter lyden å dømme for noen sekunder siden braste gjennom den låste sikringen i andre etasje og falt ned fjorten trinn. Det renner blod ut av munnen hans, og det høyre beinet ligger kveilet rundt endestolpen på trappegelenderet i en unaturlig vinkel. Fnisingen fra overetasjen er knapt hørbar, men den er der.
   Jeg skriker etter hjelp, men jeg vet at ingen kan høre meg....

Det sosiale engasjementet som er skrevet inn i denne historien er hjertelig tilstede. Vi hører om onlinespillet for ungdom, hvor man blir premiert, level for level, opp mot toppen, og belønnes med at de tar livet av seg. Det er flere som lykkes i Vargtimen, og det skremmende er, at underveis skjønner leseren hvorfor dette spillet appellerer til ungdommene.

Plottet er bygget opp på en sånn måte at hodet hele tiden jobber med å trekke paralleller, nøste tråder, og fundere på hvem bakmannen er. Det er ikke før helt mot slutten dette avsløres, og underveis har vi vært gjennom så mange spenningstopper, at svaret føltes som en forløsning. Jeg klamret meg til boken store deler av lesningen, og da jeg ble ropt bort til bordet for lutefiskmiddag første juledag, ristet jeg bestemt på hodet.

Etter å ha lest en til de grader velskrevet krim, med godt plott, herlige karakterer og spenning så det holder, så gleder jeg meg til å følge politioverbetjent Gabriel Fjell, og kanskje også Aida Ibrahim fra Kripos videre i neste historie. 

I sitt lille brev til leseren bakerst i boken, kan vi lese at handlingen er inspirert av faktiske hendelser i Haugesund, noen år tilbake. 

For en avslutning på leseåret jeg har fått, Vargtimen er den beste krimmen jeg har lest på lenge. Boken lanseres 12 januar 2021 - gled deg!

Bokblogger, Hverdagsnett og Minbokogmaleblogg var også rask
med å lese boken da den kom før jul ☺

22 kommentarer:

 1. Høres utrolig spennende ut!

  Ønsker deg et flott nytt leseår, Tine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den tok pusten fra meg, på flere plan, så skal du lese en krim i 2021, så la det bli denne :)
   Riktig godt nytt leseår til deg også Birthe!

   Slett
  2. Jeg har notert meg den, og den er ikke en del av en serie?
   Takk, det blir mye lesing fremover ja. Ha en fin nyttårsfeiring :))

   Slett
  3. Ny serie i tilfelle, antar det kommer flere bøker med de samme hovedpersonene :)

   Slett
 2. Høres bra ut, men jeg skal prøve å holde meg til biografier og romaner. Gleder meg til å lese Brønnøysund, den er forresten litt kremaktig sier mannen min som har lest den. Min oppvekst var på Nesøya like ved ferieplassen ( hvor man må sveive seg selv over) til Brønnøysund og er lommekjent der, så gleder meg til å undersøke det. Alltid morsomt med bøker som er skrevet fra plasser man kjenner godt
  Ha en riktig god nyttårsaften og alt godt for året som kommer:-)

  SvarSlett
 3. Huff, her ble det mange skrivefeil, men det var krim sjanger i boka Brønnøy, jeg mente.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurer på hva som lå på lur baki hodet ditt, siden du veldig godt visste at det er Brønnøya det er snakk om :) Takk for hyggelig hilsen, jeg har lyttet til Sørensens bok i to lange drag, og liker det jeg leser, de to siste timene har det vært oppvekstroman, men begynnelsen var krim, så jeg skjønner hva din mann mener med "kremaktig"
   Godt nyttår Ingun!

   Slett
  2. Hehe, stusset også på Brønnøysund ved Nesøya..
   Har også fått boka, og skal lese den på nyåret en gang. Den er jo ganske tykk, og jeg har flere tykke bøker her nå..

   Slett
  3. Jeg har kommet et godt stykke på vei, og kan trøste deg med at den er bra :)

   Slett
 4. Har kun lest èn bok av Tangen men har "Hjerteknuser" liggende på vent og denne nye som jeg fikk tilsendt av forfatteren. Gleder meg til denne for han skriver jo bra.

  Ha et godt nyttår, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden denne er begynnelsen på en ny serie, så er det jo bare til å sette i gang.
   Håper du får en fin nyttårsaften, vi skal bort til våre gode venner som også er nesten naboer, når de og vi er ferdig å spise middag, så det blir en rolig kveld, men siden de har flott utsikt til fyrverkeriet som sendes opp i sentrum, så starter 2021 med et brak.
   Godt nyttår Beathe!

   Slett
 5. Jepp, skal leses. Denne gang lyttes til, tror jeg. Ikke helt bestemt meg, men har hørt rykter om at Kim Haugen leser den inn og han er for meg svært god på øret. Gleder meg. Tangen har virkelig fått dreis på krimmen sin - kjekt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kim Haugen er god, men pass deg for hvor du går, det er så spennende at du kan gjøre som jeg gjorde en gang, gikk rett utfor veien :) Geir Tangen har alltid servert god krim, men denne her tar kaka!
   Godt nyttår Marianne!

   Slett
 6. Såpass, ja.. Skjønner dette er en ny serie, og virker forsåvidt mer interessant enn den første.

  SvarSlett
  Svar
  1. Og et riktig godt nytt år til deg Tine.:)

   Slett
  2. Godt nyttår Anita, håper du hadde en fin kveld i går :) Begeistringen er på topp for Vargtimen, det er det ikke tvil om, så denne kan du glede deg til :)

   Slett
  3. Takk for det.:)
   Jeg har ikke fått boka. Virker som alle leser den for tiden, eller har lest. Har dere fått fra forlaget? Tror jeg har falt ut av felleslista deres..

   Slett
  4. Fant ikke adressen din Anita 😉 Da ble det litt vanskelig. Send den til meg på bokbloggeir@gmail.com så kommer det bok til deg 😃

   Slett
  5. Ok, sender deg mail Geir:)

   Slett
 7. Godt nytt år!
  Geir Tangen har jeg ikke lest noe av. Omtalen din frister til å gjøre noe med det. Denne boken har ikke kommet på biblioteket (men nå kan jeg jo kjøpe bøker igjen ...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår Marianne Augusta, håper du hadde en fin nyttårsaften :) Boken lanseres 12 januar, så hvis du er om deg, så kommer du først i køen :)

   Slett
 8. Vilken härlig recension. Jag ser fram mot den här boken, som jag förstås kommer att läsa på norska :-)

  SvarSlett