søndag 30. juni 2013

Det glemte landet av Catherine Chung - en smakebit

Forfatteren Catherine Chung har Koreanske aner, men er født og oppvokst i Amerika. Det glemte landet er hennes debutroman. Ideen til handlingen kan godt komme fra hennes egen familiehistorie, for hovedpersonen Janie, studerer matematikk i Chicago, akkurat som hun selv gjorde, før hun ble forfatter.
Handlingen er delvis delt og en del fremstår i begynnelsen av boken, som tanker og minner tilbake til Korea på 1930 tallet. Her er bestemor og mor fortellerstemme, og vi får med oss grusomhetene som la opp til delingen av landet.

I nåtid blir vi kjent med søstrene Janie og Hannah og foreldrene deres. I den nåtidige historien forsvinner Hannah plutselig og vil ikke ha noe med familien å gjøre. Foreldrene blir veldig stresset og lei seg, og når faren blir alvorlig syk og vil tilbake til Korea, blir det storesøster Janie sitt ansvar å finne igjen Hannah.
Handlingen flytter seg snart til Korea, og vi følger familien i farens sykdomsforløp.
Dette er en fin historie om en familie som er sterkt knyttet sammen, mens hver enkelt opplever å ville bryte ut, for å være seg selv. Det er ikke alltid lett å leve sitt eget liv når det er mye tradisjoner å ta hensyn til.
Jeg kjente meg ikke så godt igjen i det som står bakpå boken, og jeg syntes den sluttet før vi fikk vite hva som var problemet til Hannah, men boken anbefales, for all del :)

Tone har skrevet en flott anmeldelse, 
så hvis du vil vite litt mer av handlingen kan du ta en titt. 

Smakebiten:
En kveld, etter en krangel som hadde fortsatt nedenunder til lenge etter jeg hadde lagt meg, smøg mor seg inn på rommet mitt. Hun gråt. Jeehyum, sa hun og la seg ved siden av meg på den brede sengen. Du  må ikke bli som meg. Når du gifter deg, skal du ikke slåss. Adlyd mannen din. Oppfyll ønskene hans. Gi ham en sønn. Jeehyun? Hører du etter? Gjør deg fortjent til hans kjærlighet. 
Jeg krøp inn i favnen hennes og merket at hun skalv mot meg. Jeg gråt ikke. I stedet sa jeg at jeg ville øve meg. Jeg skulle adlyde. Jeg skulle bli alt en ektemann kunne ønske seg, alt foreldrene mine ville. 
Hvis jeg måtte bestemme et tidspunkt, ville jeg si at det var da, der i mørket, jeg først skjønte at kjærlighet er en måte å forsvinne på.


Mari er tilbake fra ferie, så flere smakebiter finner du 

14 kommentarer:

 1. flott smakebit. har ikkje hørt om denne boken før, så tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
 2. Denne har jeg liggende, og det får den nok gjøre en stund til, siden jeg prioriterer bøker fra Italia, Sør-Amerika, Spania etc, for tiden. Men en dag, vettu..

  SvarSlett
 3. Det är spännande att läsa om andra kulturer. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Har denne liggende, fikk lyst å lese den:) Kanskje den må på sommerlisten :) Takk for tips og smakebit! Spennende handlingen foregår i Korea:)

  SvarSlett
 5. Det var en sterk smakebit. Jeg har ikke hørt om denne boken før, tror jeg. Men i det siste har jeg lest endel om Korea og det kunne tenkes at denne ville være en naturlig forlengelse av det. Takk for fint tips og ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest om Nord-Korea tidligere, så det er litt artig å se hvordan de ser på hverandre. Ikke like tøft i sør, heldigvis :)

   Slett
 6. Denne kunne jeg godt tenke meg å lest så den må nok opp på "shopping-listen", tusen takk for smakebit:)

  SvarSlett
 7. Är intresserad av Korea så det här låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 8. Jeg ser på bokelskere at jeg har lagt denne til på skal-lese-listen, det må ha vært etter at jeg leste Tone sin omtale. Fin smakebit!

  SvarSlett
 9. Det låter spännande med Korea. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Ja, interessant å lese om disse to landa, Sør - og Nord-Korea. Og kanskje særlig om hvordan det var der før KOreakrigen på femtitallet.

  SvarSlett
 11. Den här låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 12. Denne høres fin ut. Takk for smakebiten. :)

  SvarSlett
 13. Denne boka står på ønskelisten min! Takk for fin smakebit!

  SvarSlett