lørdag 29. juni 2013

Sjur Gabriel av Amalie Skram

Gode gamle klassikere er ikke min sterkeste side, så når jeg nå prøver meg på Hellemyrsfolket, så er det ikke for første gang. Sist leste jeg selv, denne gangen er det Eilif Armand som leser for meg. De tre cd`ene som utgjør Sjur Gabriel tar 3 timer, så det skal være overkommelig.
Hellemyrsfolket er et av naturalismens hovedverker i norsk litteratur, og Sjur Gabriel er den første del i bokverket til Amalie Skram. Bøkene ble skrevet i årene 1887-1898, som i tillegg til "Sjur Gabriel", innbefatter "To venner", "S.G.Myre" og "Avkom".
Forhåpentligvis er jeg kommet så godt inn i teksten at når Sjur Gabriel er ferdig, så kan jeg lese de tre andre selv.
Sjur Gabriel bor med Oline og ungene sine i den fattige sjøbygden Hellemyren utenfor Bergen. Her er det knauser, myrer og svarte fjell. De foretar båtreiser til Bergen for å selge fisk, hvor skitne smug og brennevinssjapper lokker Oline vekk fra sin mann. Oline drikker og Sjur Gabriel slår, og ungene går for lut og kaldt vann. Historien begynner med en sjøreise til Bergen hvor de voksne har med seg sønnen Nils, og hvor Oline klarer å lure seg i land for å kjøpe sprit.
Jeg var litt "lunken" i begynnelsen, men ble mer og mer begeistret etterhvert. Jeg ble revet med i historien, og fikk følelser for Sjur Gabriel, men også for stakkars Oline. Det blir ikke lenge til jeg tar fatt på To venner, men jeg likte Eilif Armand sin fantastiske opplesning så godt, at jeg tror jeg vil kjøpe også disse på lydbok.

Amalie Skram er en av de forfatterne som vi i Norge hyller for sin deltagelse i kampen for stemmerett for kvinner i Norge. Da Stemmerettsjubileet ble markert 11 juni i år, markerte jeg det på min måte ved å melde meg inn i Amalie Skram selskapet. 22 august, på Amalie Skrams fødselsdag, utdeles Amalie Skram prisen til en kvinnelig norsk forfatter som skriver i Amalies ånd. Gleder meg til å være med på det i år.
Tidlig i juni var vi og så Skram vs. Kråkevik, en flott forestilling av og med Herborg Kråkevik hvor vi ble godt kjent med Amalie Skram.

Har du lest Hellemyrsfolket?

1 kommentar:

  1. Jeg har kun lest "Sjur Gabriel", men ble også mer og mer interessert mens jeg leste. Flere triste skjebner her, og som du skriver, et godt eksempel på en roman fra naturalismen.

    SvarSlett