søndag 24. februar 2013

En liten smakebit fra Dandy av Jan Guillou

Jan Guillou er en svenske som har skrevet bøker siden tidenes morgen. Jeg har lest det meste av det han har skrevet, og liker stilen hans med mye historiske fakta.
Serien som Dandy inngår i, begynte han på for noen år siden, med Brobyggere. Den var gøy å lese, siden den handlet mye om byggingen av Bergensbanen, noe som jeg som bergenser synes er spennende.
I Brobyggere blir vi kjent med de tre fattige brødrene Lauritzen. Vi hører mest om Lauritz og Oscar, mens den tredje broren Sverre forblir i bakgrunnen. Dandy er Sverre sin historie, og vi følger ham fra 1901 da han etter endt ingeniørutdannelse i Dresden følger med kjæresten sin Albie hjem til Wiltshire, England. Boken handler mest om kunst og hvor vanskelig det var å være homofil på denne tiden, da det var forbudt ved lov. I dette stemmerettsåret 2013, er det artig å lese litt om problematikken også i Dandy, så.

Til å være en så sjarmerende forfatter av barne- og ungdomsbøker hadde Kipling en forbausende lang hatliste: tyskere, demokrati, skatter, fagforeninger, gruvearbeidere, irer, indiske nasjonalister og selvsagt pasifister, kvinner og sosialister. 
Året før hadde han kommet på enda et avgjørende argument mot stemmerett for kvinner, i tillegg til det gamle vanlige om kvinnens hjerne og kvinnens natur. Siden kvinnene i overensstemmelse med sin primitive natur tenderte til å være fredstilhengere, kunne man selvsagt ikke gi dem stemmerett, resonnerte han. Stemmerett for kvinner innebar jo en risiko for at England ikke ville dra ut i "Den store krigen" mot "hunerne".

Jeg likte Brobyggere veldig godt, og Dandy havner vel på hakket under. En del handlinger ble dradd godt ut, og jeg ble litt utålmodig på slutten. For all del, her er handling og spenning hele veien, og noen urettferdige episoder får en til å sitte å vri seg med hevntanker.

10 kommentarer:

 1. Denne har jeg lest en del om og ser at meningene er delte.. God søndag til deg.:)

  SvarSlett
 2. har lyst å lese brobyggerne og dandy :) takk for fin smakebit :)

  SvarSlett
 3. Jag har bara läst Guillous serie om agent Hamilton, de är väldigt detaljrika och det får mig att bli otålig. Jag är lite tveksam till om jag kommer att läsa den här nya serien.

  SvarSlett
 4. Den här serien av Guillou har jag inte läst. Böckerna om Arn däremot tyckte jag bra om.

  SvarSlett
 5. Jeg leste denne boken tidligere i år, men dessverre falt den ikke helt i smak hos meg...

  SvarSlett
 6. Har ikke lest noe av forfatteren før men er nysgjerrig på brobyggerne og denne, så gjenstår det å se når jeg får lest dem. Tusen takk for smakebiten og ha en strålende dag i solen:-)

  SvarSlett
 7. Det jeg har lest av Jan Guillou har jeg likt, så denne serien skal jeg notere meg. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 8. Jag har också läst många böcker av Jan Guillou. Har Brobyggarna stående i min bokhylla och skall köpa Dandy, så dessa böcker skall jag läsa framöver.

  SvarSlett
 9. Jag har inte läst en enda av Guillous böcker och kommer troligen inte att göra det heller. Men tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 10. Den ligger här hemma och väntar... Jag läste Brobryggarna och gillade verkligen bitarna i Norge (han erkänner ju i efterordet att han inspirerats av Staalesens trilogi som jag älskar ;-)). Tack för smakbiten!

  SvarSlett