søndag 8. mars 2015

I skumringen synger svarttrosten av Linda Olsson

Leste du "La meg synge deg stille sanger" vil du garantert ha lyst til å lese denne nye romanen til Linda Olsson. Jeg har lest den, og frydet meg over å være tilbake i det samme litterære landskap som i forrige bok.

Fra bakpå boken:
Den unge tegneserietegneren Elias, enkemannen Otto og nyinnflyttede Elisabeth bor i samme trappeoppgang. De befinner seg alle i et stadium av livet hvor de føler på savn og et uforløst liv. En kontakt mellom dem opprettes, og etter dette oppstår den mystiske Elisabeth snart inn som en figur i Elias' tegninger. Figuren er en svarttrost.


Utgitt: 2014/på norsk 2015
Sider: 390
Kilde: LeseeksemplarLinda Olsson har et litterært språk som er så treffsikkert at jeg klamrer meg fast til boken. Hun gjør sine refleksjoner, men handlingen er ryddig og tydelig i sin form. Det er lett å lese og enda lettere å la seg rive med. Jeg slukte boken på to kvelder, og den dagen før jeg fikk avsluttet boken, var jeg stadig vekk tilbake i boken i tankene mine, midt i en travel hverdag.

I romanens begynnelse blir vi kjent med Elisabeth, som har trukket seg tilbake fra livet. Det ligger mye dramatikk i denne innledningen, og jeg føler raskt med Elisabeth, selv om jeg ikke skjønner hva det er hun holder på med. Det er nesten litt vanskelig å referere mer av handlingen, siden jeg da vil komme til å røpe detaljer som du som leser bør få kastet på deg, på samme måte som jeg fikk.

Tegneserietegneren Elias har også sine utfordringer, mens den litt eldre Otto er den som tar dem begge under sine vinger. Hun bruker mange bilder i romanen, som at det er vinter og kaldt når de har det som verst, men lir mot vår og sommer når ting forløses. På samme måte pakkes etterhvert opp flyttekasser, og ting faller på plass etterhvert som Elisabeth får det bedre.

Smakebit:
Til slutt taushet og stillhet igjen. Hun sank ned på puten. Pannen var fuktig av kaldsvette. Men så igjen, som et slag i ansiktet, lyden av brevsprekken som ble åpnet på nytt. Og stemmen. 
 Ja, ha det, da.
 Som om han visste at hun gjemte seg der inne.
 Den svake lyden av fottrinn på trappeavsatsen. En dør som ble lukket. 
 Hun pustet ut, lukket øynene og gikk ut på kjøkkenet.

Jeg syntes det var spennende, å sakte men sikkert skjønne Elisabeths motivasjon for å ha det som hun hadde det i begynnelsen, og samtidig følge hennes vei ut av den vonde sirkelen hun var kommet inn i. Også likte jeg godt at en av karakterene er en tegneserietegner, dette var veldig relevant for handlingen, som ga en tankevekkende vri til begivenhetene.

I skumringen synger svarttrosten er en varm og medmenneskelig roman, som starter ganske trist og traurig, men etterlot meg i en tilstand av håp og forventning. Jeg anbefaler den på det varmeste!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  

28 kommentarer:

 1. Gratulerer med kvinnedagen! Jeg har notert meg forfatteren tidligere, men ikke kommet så langt at jeg har lest noe. Takk for påminnelsen. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Tack för smakebiten, den kanske jag ska läsa

  SvarSlett
 3. Linda Olsson skriver vackert finstämda böcker! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Huff, jeg boikotter åttende mars i år også. Jeg klarer ikke feministmas hehe.
  Takk for smakebit av en ukjent forfatter og bok for min del. Ha fortsatt en god søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en sterk bok, og jeg tror du ville likt den. Jeg tenker ikke på Kvinnedagen som en dag hvor rødstrømpene går i tog og vil ha frihet fra kjøkkenbenken. For meg handler det om å være stolt og kry for å være kvinne, og å rette ryggen og stå opp for seg selv. Jeg går ikke i tog, men jeg skal feste lydboken på ørene og marsjere rundt i nabolaget med hevet hode og et stort smil senere i dag :) (Må bare vaske huset og få overnattingsbarna hjem først)

   Slett
 5. Tack för smakbiten. Denna bok hade jag aldrig hört talas om tidigare. Fint omslag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg som trodde at Linda Olsson er en godt kjent forfatter i Sverige? Enig med deg at omslaget er flott!

   Slett
 6. Linda Olsson håller vänskapen högt. varm och mänskligt är rät ord. jag har läst boken. tack för påminnelsen!

  SvarSlett
 7. Tack att du påminner om Linda Olsson. Hon skriver så fantastiskt bra.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Linda Olsson är en av mina favoritförfattare men jag var lite besviken på just den här...

  SvarSlett
 9. Gratulerer med dagen! Jeg har ikke lest noe av Olsson, men vet at hun har hatt bestselgere før og mange har elsket bøkene. Jeg har forøvrig hørt henne på Bokfestivalen i Oslo. Jge ble både nysgjerrig og fristet til å lese denne boka etter din begeistrete omtale.:) (men så blir jeg litt svett av alle bøkene som venter på å bli lest her)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lett å bli svett, men jeg har heldigvis besinnet meg i vinter, og har ikke mange bøker på vent som jeg har bedt om. Har bestilt litt fra biblioteket, og de bøkene skal jeg prøve å ikke skrive om, ikke lett. Jeg håper på et forfatterbesøk med Olsson på torsdag, hvis tiden strekker til :)

   Slett
 10. Jag har läst andra böcker av Linda Olsson och tycker väldigt mycket om dem så jag lär ju läsa den här också vid tillfälle. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Gratulerer med dagen! I dag blir det ikke mye ork til blogg, eller kommentarer til alle dere som gir smakebiter. Har sittet på hurtigbåten i 3 timer med stygg sjø, så jeg er litt svimmel. Men må bare kommentere ditt innlegg, da jeg så absolutt skal lese denne boka. Fint å få så godt skrevet omtale først. Da blir det skikkyting fra sofaen og avslapning resten av dagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Stakkars deg, ikke enkelt å holde på tankene når det bølger som verst. Jeg har tatt et skippertak med lekselesing i dag, og jobber fremdeles med oppgaven min, så det blir bare skiskyte-surr i bakgrunnen :)

   Slett
 12. Läst boken o tycker mycket om författarens böcker. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 13. Gratulerer med dagen!
  Jeg elsket La meg synge deg stille sanger. Den var så stille og var og fin. Jeg bestilte denne på biblioteket etter du sa jeg burde lese den og jeg gleder meg til den kommer. Det er fint med forfattere en har en forventning til og som man gleder seg til skriver en ny bok :-)

  SvarSlett
 14. Jag har tänkt att jag ska läsa något av henne någon gång, men ännu har det inte blivit av. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 15. Linda Olsson har jag inte läst något av ännu, konstigt nog. Tack för påminnelsen och smakbiten! ;)

  SvarSlett
 16. Å har hun kommet med ny bok! Den blir prioritert, jeg elsker hennes bøker!

  SvarSlett
 17. Jeg kunne lest bøkene hennes bare på grunn av titlene! Og det burde jeg jo gjøre snart :)

  SvarSlett
 18. Jag har läst alla hennes böcker och tycker mycket om dem! Tack för smakebiten! :-)

  SvarSlett
 19. Her må jeg skrive meg opp på bibliotekets utlånsliste igjen - denne må jeg lese :)

  SvarSlett
 20. Åhh, jeg likte så godt "La meg synge deg stille sanger", så kanskje denne er en bok for meg også? Takk for omtalen Tine, kanskje jeg plukker opp denne en dag :)

  SvarSlett
 21. hei Tine

  jeg avsluttet denne boken i går og har den fremdeles i "systemet" kjenner jeg. som med alle virkelige gode leseopplevelser/bøker så trenger jeg litt tid før jeg klarer å starte å lese en ny bok.
  Linda Olsson er uten tvil min favoritt forfatter. som med de forrige bøkene hennes også så fikk jeg lyst til å "sluke" den nye også bare etter å ha lest noen få linjer...men så er det en del av meg som også vil at boken skal vare og vare, og jeg "tvinger" meg til å senke lesetempoet : )


  hvordan likte du endingen på historien?

  siden Linda Olsson er min absolutte favoritt forfatter og siden du har lest hennes bøker (og også liker dem) så benytter jeg anledningen til å spørre om du har noen anbefalinger?

  god mai måned,
  Vibeke.

  SvarSlett