torsdag 7. februar 2013

Har du fått med deg Ann Cleeves sin stemningsfulle krim fra Shetland?

I første bok, som kom på norsk i 2008, blir vi kjent med den sjarmerende politietterforskeren Jimmy Perez, så for å få med deg historien hans, må du lese bøkene i denne rekkefølgen:
Svart som ravnen
Hvite netter
Røde knokler
Blått lyn
Det er lenge siden jeg leste de første tre bøkene, men Jimmy sin personlighet og alle stemningene i bøkene husker jeg fremdeles veldig godt. Ann Cleeves er veldig flink til å beskrive spenningen mellom øyboere og folk fra fastlandet. Heldigvis har jeg en våken venninne som fikk med seg at hun hadde kommet ut med sin bok nummer fire, så da var veien kort til biblioteket. I min iver googlet jeg henne, og fant ut at hun 31 januar i år, ga ut sin 5 bok i serien med Jimmy Perez, "Dead water".  Ikke vet jeg hvor lang tid Vigmostad/Bjørke trenger på å få den oversatt, men finnes den ikke på norsk til mai, så havner den høyt oppe på listen over bøker jeg skal kjøpe i London.

Dette skriver forlaget om "Blått lyn":
Høststormene raser og havet står i kok da politietterforsker Jimmy Perez ankommer Fair Isle med sin forlovede, Fran, for å la henne få oppleve øya han kommer fra. I det lille øysamfunnet kjenner alle hverandre. Utenforstående tas vel imot, men holdes litt på avstand. Det forelskede paret holder forlovelsesfest på fyret North Light, som er omgjort til en permanent fuglestasjon. Dagen etter festen blir en kvinne funnet død i fuglerommet, med fjær stukket inn i håret. Øya er avskåret fra resten av verden i uværet, og en morder går løs. Frykt og sinne fører til frynsete nerver hos både øyboere og gjester. Jimmy Perez mistenker at mordet er en kynisk, planlagt handling. Uten assistanse utenfra må Jimmy Perez oppklare saken med tradisjonelle metoder og fort, ettersom morderen kan komme til å slå til igjen når som helst.

Jeg var innom biblioteket og hentet boken, da jeg var bortom for å hente sykemeldingen min. Hersens influensa, det var alt av utskeielser jeg orket i dag, og resten av dagen tilbrakte jeg med boken i fanget. 
Jimmy Perez var den gode gamle,og Fair Isle, med sitt barske vær og nakne klipper var som det skulle. Det er fantastisk for noen flotte stemningsbilder hun får til. 
Spenningen tiltok utover i boken, selv om jeg en periode midt i ble litt utålmodig med trege, sindige Jimmy. Slutten var litt av en overraskelse, litt tåredryppende også, skal jeg være ærlig. Gleder meg til neste bok!  Forlaget melder at "Dødvann" kommer til høsten, så vi får smøre oss med tålmodighet :)

8 kommentarer:

 1. Dette er en forfatter som jeg har tittet litt på sånn innimellom men det har aldri blitt til at jeg har kjøpt noen bøker av henne, men kanskje jeg burde få gjort noe med akkurat det. Du må ha masse god bedring,noe drit den flunsoen. Min yngste sønn har vært hjemme fra skolen i en uke pga influensa men foreløpig har jeg ikke blitt smittet*krysser fingrene* Du får pleie deg som best du kan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har heldigvis energien kommet tilbake, så jeg prøver meg med litt vindusvask og sånt. Helten med feberfantasiene er ikke happy over å måtte være hjemme en dag til, fotballen kaller :)

   Slett
  2. Godt å høre at du er på bedringens vei, tror jeg må ha meg en liten tur ut i dette været før middagen og VM i sskiskyting kaller på meg. Ha en fin dag og fortsatt god bedring i heimen!

   Slett
 2. This kind of mulch s also more natural looking than other mulch
  choices out there for the delicate look of flower gardens.
  Cypress mulch has organic compounds that are allelopathic.
  Grass clippings are full of nitrogen and break down quickly.


  Feel free to visit my web-site ... mulching

  SvarSlett
 3. Pilots complete flights for their airline, using their simulator, either online (using a network such as Sim -
  Miles) or offline, and then file a pilot report.
  Most of us has a chance to experience the amazing adventure of some kind of
  aircraft simulators. You must, however,
  practice auto-rotations at the flying field with the help of
  an instructor. We would like to invite you to join our virtual airline in Ireland if you have
  some time that you can spend with is to fly online.
  If you are looking for a fun way to spend your weekends, aflight simulator games is one of the most fun things to have.

  SvarSlett
 4. Generally speaking, there are several main techniques made use of by data mining software: clustering, distinction, regression and association approaches.
  This running water will in fact speed up your removal of the water and with a simple flip of the valve can add
  water to the fish tank. We design and manufacture the full
  range of conveyor components used in materials handling equipment, whether for new
  systems or replacement parts to any existing equipment.

  SvarSlett
 5. Eva Mentis seemed like someone who had gone though
  what I was going through so I ordered the product I got it in 10 days and
  I started using it immediately From the very first application I could feel a difference.
  For the thick and curly hair, it is best to use the Moroccan Oil.
  Black hair has a distinctive composition that makes it sensitive to breakage.

  The remaining oil in the scalp for a day and
  then follow up with a shampoo the next morning. Customers have always given Moroccan Oil products the highest
  ratings.

  My webpage ... long hairstyles

  SvarSlett
 6. Har lest alle Jimmy Perez bøkene unntatt denne siste: Dødvann. Har ikke sett en i butikkene enda heller, men jeg bare MÅ få fatt i den. Elsker bøkene til Ann Cleeves fra første stund og vil på ferie til Shetland og Orknøyene til neste år :-)

  Tone

  SvarSlett