lørdag 23. februar 2013

Helene Gremillon sin første roman "Den fortrolige"

Boken begynner i nåtid med Camille sin historie. Litt umerkelig er vi over i historien som Louis sender henne, bit for bit hver tirsdag. Da er det ny "jeg" person, og det er faktisk ganske forvirrende de første 60 sidene, hva som er hva.
Kanskje er det meg, men jeg måtte konsentrere meg ganske kraftig, for å ikke dette ut. Den historien som tar opp mest plass er historien til Annie, men også den er delt i to. Nåtid er fortalt av en tredje "jeg" person hennes barndoms kjæreste. Den første historien, den som blir sendt til Camille, er det Annie selv som forteller.
Hun blir gjort gravid av mannen til madame M.(dagen etter hun får sin første menstruasjon). Når det viser tar hun henne med til Paris og 16 mai 1940 føder hun en datter. Etter dette faller historien mer til ro, og jeg kan konsentrere meg om handlingen. Etter å ha vært stengt inne i en leilighet i Paris i 6 måneder, hiver madame M. henne på gaten, og beholder babyen. Annie havner hodestups ut i okkupasjonen av Paris.
Handlingen er lagt til 2. verdenskrig, og hun gir et levende bilde av hvordan det kan ha vært å bli okkupert av tyskerne.
Mot slutten får vi atter en ny forteller. Da er det Elisabeth, altså madame M. som forteller sin versjon av den samme historien.
Helene Gremillon har skrevet en historisk korrekt roman, med noen grufulle eksempler på hvordan det var å bo i Paris da byen ble okkupert. Den har et spennende plott, og er absolutt verdt å lese.
Jeg brukte mye energi på å forstå hvem som snakket, og hvilken tid vi var i. Jeg følte jeg falt i mange "hull", og måtte ofte bare bestemme meg for å lese videre, for å se om det ga mening senere.
Jeg gleder meg til å lese hva andre synes om denne boken, men jeg frykter at dette kan bli en av de bøkene som mange elsker, men som jeg slet litt for mye med, til å kunne anbefale. Terningkast 4

Fra Aschehoug forlag:
En liten landsby utenfor Paris. Det er rett før 2. verdenskrig. Mellom to kvinner oppstår et uvanlig vennskap.Unge, vakre Annie kommer fra enkle kår og drømmer om å bli maler, mens den velstående Madame M. tilsynelatende har alt - unntatt det barnet som hun så brennende ønsker seg. En dag inngår de to kvinnene en pakt som vil få uante konsekvenser for dem begge.
Mange år senere mottar forlagsredaktøren Camille en mengde kondolansebrev etter morens død. Blant dem er en tykk konvolutt fra en anonym avsender, og samme slags konvolutt dukker deretter opp i postkassen hver tirsdag. Litt etter litt forstår Camille at hvert av brevene er et nytt kapittel i en historie om umulig kjærlighet og ødelagte skjebner. Langsomt åpner tirsdagsbrevene opp en forferdelig hemmelighet som også angår henne selv.

Bokanmeldelse fra VG
Her kan du lese Rose-Marie`s flotte anmeldelse

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar