lørdag 6. juli 2019

Nye lesekroker og ny livsstil - dette blir bra!

Noen av dere har sikkert fått med seg at vi i vinter tok det store steget, og kjøpte oss leilighet. Etter å ha vært barnefamilie i Åsane bydel i tredve år, er vi nå de glade eiere av en leilighet nær sentrum av Bergen. Drømmen var å ha garasje med heis opp i leiligheten, med gå-avstand til både kultur og byfjell, og det har vi fått.
Kjenner dokker madam Felle
– Jonnemann sin gamle mor?
Hon så hadde øl å selle,:
ut i Sandviken hon bor

Ja, no bor vi i altså i Sandviken, i et leilighetsbygg som heter Jonnemann, bare et steinkast fra statuen av madam Felle. Attpåtil har vi fått sjøutsikt, og er så nær sjøen at jeg med litt løpefart og medvind kunne kastet sluken uti. I Bergen havn er det mye aktivitet, og det er ikke få båter som farer forbi vinduene våre om dagen. For meg som ikke er vant med sånn underholdning fra lesestolen, tar det sin tid å komme gjennom en bok om dagen.

Beffen kjører i rute mellom Gamle Bergen, Sjøfartsmuseet og sentrum hele dagen

En tusletur unna leiligheten driver ildsjeler og restaurerer båter etter gammel tradisjon

En av de mange fjordabåtene som tøffer forbi

Vi fikk med oss at redningsbåten redder noen!

Vi brukte en knapp uke på å få alle tingene våre i hus, og med god hjelp av venner er vi nå stort sett på plass. Det sier seg selv at vi må være kreativ i møbleringen når vi halverer boarealet vårt, men det går greit. Heldigvis kunne vi overta de tyngste hvitevarene og til og med sofaen, så det lettet på arbeidet. Det første som kom opp var pillasteren, med et ørlite utvalg av bøker jeg ville lese på nytt. Det var ikke få banankasser med bøker som ble gitt vekk, men det føles faktisk ganske godt å "begynne på nytt".

Selv har jeg en uke igjen på jobb før ferie, og har fått teste ut hvordan det er å ta buss til og fra jobb (til forskjell fra å gå i 6 minutter) Nå er det Frode som bruker beina til jobb, og han stortrives med å slippe bussen.

Lesekroken på balkongen kan jeg forhåpentligvis bruke store deler av vinteren 
Nærmiljøet vårt består av hav og fjell men også gammel arkitektur og mye historie. Lyststedet Maaseskjæret for eksempel, oppkalt etter skjæret like her hvor vi bor, er et av mange hus fra 1700-tallet. Men, det er ikke bare gamle ting her, området har mye gatekunst og arkitekthøyskolen ligger like ved, et bygg som kan se ut som noe falleferdig, men som egentlig er ganske vakkert. Bygget som troner i vår utsikt er Heggernes Valsemølle, en bedrift som ble lagt ned for mange herrens år siden, men siden bygningen er fredet står den der fremdeles, så vidt jeg vet, til ingen nytte.

Arkitekthøyskolen i BergenBilde tatt fra balkongen (med god zoom)
Toppen av Stoltzekleiven - bilde tatt fra sengen, med Hege sin tryllezoom :)
Det blir ingen ekstravagant ferietur på oss i år, men det kjennes helt greit. Det er ikke hverdagskost å flytte, og dette blir for siste gang, herfra må jeg bæres ut. Nå gleder jeg meg til å nyte livet her, og til å besøke svigers i vakre Trøndelag ☼

25 kommentarer:

 1. Gratulere så mye med vakkert beliggende leilighet. Det virker jo helt fantastisk!
  Skjønner godt at å lese, med all den uvante trafikken forbi ute i havnen både er en opplevelse og forstyrrelse. Det venner du deg nok til.
  Lykke til og god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det føles som å være på ferie å bo her, selv om vi går i jobb fremdeles, og jeg håper inderlig ikke at jeg venner meg til båttrafikken på en sånn måte at jeg ikke ser den og fryder meg lenger :) Riktig god helg til deg også Ingun!

   Slett
 2. Herlig! Så flott med den beliggenheten da.:)
  Regner med at det er godt å komme i hus omsider.
  Hvor er resten av bøkene da? For du har vel flere enn de på den pillasteren? (uvant ord, forresten)
  Takk for titten. Artig å se:) God helg til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Utsikten er til låns, for de skal bygge opp igjen en gammel sjøbod som brant ned for noen år siden, men enn så lenge så fryder vi oss. Nettopp drukket te på bryggekanten, i solskinn som kan vare til solen går ned.
   Bøkene ble donert til venner, familie, kolleger og Fretex, absolutt alle bortsett fra Hamsuns samlede og de i pillasteren. Har noen hyllemeter med barnebøker og litt ferie/fjell-lektyre som foreløpig står i klesskapet, men bokhylle er bestilt. Prøver å bruke Kindle mest mulig, og vurderer å kjøpe ny iPad sånn at jeg kan låne på eBokBib igjen.

   Slett
  2. Alle, som i alle bøkene bortsett fra Hamsun?

   Slett
  3. Jepp alle, og det var ikke lite. Hamsun står igjen og de i pillasteren (bildet) det er bøker jeg vet jeg vil lese en gang til, alt annet røk ut :)

   Slett
  4. You do not walk alone, Tine! :) Vi gjorde nøyaktig det samme for to år siden. Halverte boarealet, fikk oss fjordutsikt og kvittet oss med bøkene. Skal innrømme, at etter jeg begynte å snappe med Snaplioteket så savner jeg de fysiske bøkene mine. Men, jeg ville ikke gått tilbake! Jeg skal også bæres ut av dette huset. Og det å "begynne på nytt" med bøker føles faktisk ganske greit.

   Slett
 3. Gratulera med flott leilighet! Det tar tid å venne seg til nye lyder og utsikt. Eg brukte tre veker før eg kunne sove med vindauget opent for eg var ikkje vant med lyden av biler frå min barndomsheim ;-)

  Bøker kan lånes på biblioteket og hjå venner tenker eg ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Biblioteket går fint så lenge en ikke vil lese nye bøker med en gang de kommer ut. Lesestilen min endrer seg, men jeg slutter ikke å lese. Jeg sov som en stein fra første natt, dette føles så rett :)

   Slett
  2. Nei, det er sant! Eg sitter gjerne og reserverer i hauger og lass og plutselig har eg ein masse nye bøker. Nå leser eg for det meste veldig gamle bøker, men biblioteket fungerer så lenge ein ikkje er utolmodig.

   Eg sov altså eg og, men det tok sine veker før eg kunne ha vindauget oppe til alle døgnets tider.

   Slett
 4. Gratulerer.
  Lekker utsikt og fantastisk å være så nært alt mulig. Måtte feriefølelsen aldri gi seg. Sitter i mitt dype allergihøl og misunner sjøen, men, som deg, er jeg på akkurat rett plass, selv om jeg innser at jeg ikke kan bli her til de bærer meg ut (usentralt, kronglete, vilt). I dette øyeblikke derimot skal jeg ta med hunden til jordbæråkeren. Hvis mn knytter skoene mange nok ganger er man mett før man når utsalget og slipper å spise opp kurvene på vei hjem.. #norskesommern

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt til sin tid, og behovene endrer seg, sånn er livet. Nyt dagene i den kronglete villmarken og riktig god sommer Ingalill!

   Slett
 5. Så fin leseplass og utsikt. Nydelig. Blir flott å feire sommeren der :)
  Det har vært interessant å se lesingen din være i utvikling. Gleder meg til å lese omtalene dine framover.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å høre at du følger med, følger spent med selv på hva som skjer med min leseutvikling, siden jeg leser etter innfallsmetoden og ikke legger så mange føringer på meg selv. Skal jeg bruke biblioteket og kutte ned på leseeksemplarer blir det færre nye bøker, sånn er det bare. Har masse Hamsun liggende på lur og haugen med bøker som jeg gjerne leser igjen.

   Slett
  2. Husker helt i begynnelsen da jeg leste bloggen din- da leste du lite engelsk, nynorsk og poesi. Nå leser du jo "alt" :)

   Slett
 6. Gratulerer med nydelg sted å bo.Lettvint og greit. Vi skal også selge huset vi har bodd i en mannsalder, og planlegger å flytte til Trøndelag, der barn og barnebarn holder til. Men vi har ikke funnet leilighet enda, så det tar nok litt tid. Mitt problem er også en stue full av bokhyller, + et par hundre malerier/akvareller jeg har her, Hva gjør en med sånt? Kan ikke akkurat lage St.Hansbål av slikt heller! Jeg låner bare bøker på biblioteket nå, eller leser på eBokBib, så lenge det varer. Akkja, problemen skaper en sjøl.

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som en god plan å komme seg nærmere barn og barnebarn, men jeg skjønner godt at det er vanskelig med bildene. Bøkene jobbet jeg med litt på forhånd, men jeg er ikke så materialistisk av meg og vil ikke eies av tingene, så det gikk greit. Skaffer meg snart iPad igjen, så jeg kan benytte eBokBib igjen.

   Slett
 7. Gratulerer med ny leilighet, Tine. Ser flott ut! Får si som min datter sa, da vi flyttet 'på landet' for 18 år siden: Mamma, dette e som å bo på feri". Nyt følelsen. Den er herrrrlig! Er i samme situasjon og angrer ikke et eneste øyeblikk. Vi akkumulerer for mange ting! Kos deg med utsikten, båter er svært spennende. Dersom du ikke kjenner app'en VesselFinder, sjekk den ut. Da får du all slags informasjon om båtene som siger forbi. Jeg bruker den daglig til å sjekke turistbåter og cruiseskip som siger innover Lysefjorden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her nytes det i fulle drag, denne ferien skal vare lenge :) Har en venninne som er fan av VesselFinder, men jeg er ikke så nysgjerrig at jeg gidder å pønske ut alt mulig om båtene, dessuten er det mye av de samme vi ser, og av litt mindre format enn de store som går i hovedleden.

   Slett
 8. Gratulerer med ny leilighet! Så herlig å kunne gå til tur og kultur-ting, selv om dette med jobbreise ikke er så stas. Lykke til som enda ivrigere bibliotekbruker, det går nok helt strålende! Ha en fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk fisket ut en bok fra biblioteket i dag (Vindbaroner) men det blir nok det siste besøket i Åsane, tenker Hovedbiblioteket er mer praktisk. Gleder meg til høsten når det braker løs med kulturting :) God sommer Bente!

   Slett
 9. Jeg er imponert over at du klarte å kvitte deg med alle bøkene. Ang ebokbib så fungerer den ikke som den skal så ville jeg ventet til den nye appen kommer over nyttår. Det er ikke sikkert det blir Bookbites heller slik flere steder har fått. Uansett spennende å se når den tid kommer.

  Du hadde rett ang pdf til kindle,selv om jeg ikke forstod gangen i det, det fungerer og det er viktigst 😂

  Takk for titten,fine bilder 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Måtte ha fokus på hva som var viktigst, og akkurat nå var ikke bøker (som jeg ikke leser om igjen) høyt oppe på listen. Takk for advarselen Beathe, venter til neste år jeg :) Så flott at du fikk fixet pdf-Kindle styret :)

   Slett
 10. Så deilig med leilighet! :-) Kjempefin lesekrok, det blir nok bra hele året.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig deilig, vi nyter det. Kjenner lesingen tar seg opp også, deilig å sitte "uteinne" å lese :)

   Slett