søndag 3. februar 2013

Ian McEwan sin "Serena" min smakebit denne søndagen

Serena eller "Sweet tooth" som er originaltittelen på boken, er Ian McEwan sin 20 bok. I 1975 ga han ut sin første bok, en novellesamling, og siden har det blitt mange fler.
Den eneste jeg har lest tidligere er "Om forlatelse", som jeg likte veldig godt. Denne ble det også film av med Keira Knightley, som var nominert til 6 Oscars og vant en for beste plott.
Boken begynte veldig bra. Jeg humrer i stolen fra første side, og leser smilende den komprimerte historien som utgjør Serena Frome`s barndom og ungdom.
Hun elsker å lese, og leser fortere enn de fleste. Siden hun også er bedre enn gjennomsnittet i matte, lokker hennes mor henne inn på matematikkstudier, og hun må til sin egen store skuffelse, vrake alternativer som har med litteratur å gjøre. Men, hun leser og etterhvert skriver, allikevel. En liten smakebit fra side 16:
"Jeg hadde skrevet et halvt dusin lystige artikler da noe gikk galt. Som mange andre forfattere som opplever litt suksess, begynte jeg å ta meg selv for alvorlig. Jeg var en jente med selvlært smak, jeg var et tomt sinn som var modent for overtakelse. 
Som det sto i noen av romanene jeg leste, ventet på at Den Rette skulle komme og ta meg med storm. Den Rette for meg var en streng russer. Jeg oppdaget en forfatter og et emne og ble entusiastisk. Plutselig hadde jeg et tema og et oppdrag å utføre. Jeg begynte å tillate meg lange omarbeidinger. I stedet for å skrive om jeg snakket, laget ejg både to og tre utkast. I mine beskjedne øyne var spalten min blitt en livsviktig offentlig tjeneste. Jeg sto opp midt på natten for å slette hele avsnitt og tegne piler og bobler på arkene. Jeg gikk viktige turer."
Ian McEwan har en morsom skrivestil, og jeg knegger litt for meg selv når jeg sitter og leser. Artig handling om en ung kvinne og hvor hennes lidenskap for litteratur fører henne.
Ikke før rundt side 100 begynner det egentlige plottet, og det hele begynner å likne mer på en spionroman. Serena er rekruttert som MI5 agent. Den kalde krigen var ikke over i England i 1972, og MI5 er bestemt på å styre den intellektuelle diskusjonen gjennom å støtte forfattere hvis politiske standpunkt sammenfaller med regjeringens.
I operasjon "Søtmons" får Serena ansvar for å oppmuntre østblokkritiske skrivetalenter.
"Selvfølgelig" forelsker Serena seg i forfatteren hun skal spionere på. Han blir en vellykket forfatter, uvitende om at han er finansiert av etterretningen.
Tusen takk til Gyldendal som har sendt meg et leseeksemplar.
Lørdag kveld gikk min sønn og influensabefengte mann å la seg tidlig, og jeg ble sittende igjen med oppvaskmaskinens brumling, og Serena til selskap, til langt forbi leggetid.
Boken kan anbefales på det varmeste.

Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten

20 kommentarer:

 1. Serena høres ut som en artig bok. Takk for tipset, den skal rett på leselista. :)

  SvarSlett
 2. Det här är en författare som jag kikat på många gånger, men varje gång har jag bestämt mig för att han inte är för mig. Nu har jag ändrat mig :)

  SvarSlett
 3. Har ikke lest noe av forfatteren før men denne ble jeg nysgjerrig på. Tusen takk for tips og god bedring i huset. Ha en fin søndag,Tine:-)

  SvarSlett
 4. Dette hørtes interressant ut. Jeg har en bok a Ian McEwan i bokhyllen. Kanskje jeg skulle lest den snart?

  SvarSlett
 5. Så spennende! Jeg så filmatiseringen av "Om forlatelse", og syns den var veldig fin. Har veldig lyst å lese denne boka, morro også med tanke på at jeg selv studerer litteratur :) Ha en god søndag! :D

  SvarSlett
 6. Jeg har ikke lest noe av Ian McEwan, men filmen "Om forlatelse" synes jeg var bra. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på denne boken, takk for tips :)

  SvarSlett
 7. Så kjekt å lese utdrag fra Ian McEwan! Jeg har hørt mye om forfatteren, men har ikke lest noe selv - ennå! Fikk nemlig med meg ikke mindre enn 3 bøker av Ian McEwan fra Notabene-salget jeg nettopp var på, så jeg gleder meg til å ta fatt på forfatterskapet. Denne boka har jeg imidlertid ikke, så takk for smakebiten! Nå ser jeg fram til å ta fatt på egne bøker :o)

  SvarSlett
 8. Takk for tipset. Mc Ewan har skrevet mange bøker, men jeg har bare lest Om forlatelse og sett filmen. Og det ga mersmak. Skal på Bokbåten i dag, og kanskje blir det McEwan jeg kommer hjem med?

  SvarSlett
 9. En flott tips! Jeg har også lest Om forlatelse og likte den svært godt. JEg var ikke klar over at han har skrevet så mye som 20 bøker. Så rart at en på en måte ikke har hørt noe om noen av dem! Så Serena havner på leselisten! Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 10. Dette plottet vekket i alle fall min nysgjerrighet, og det var vel meningen ;) Flott bidrag Tine. Skal høre med Gyldendal om de har ett til meg og. Ha en flott søndag i godstolen.

  SvarSlett
 11. denne må man få med seg ja, takk for boktips og fin smakebit :)
  god søndag tiøl deg og dine

  SvarSlett
 12. Takk for spennende smakebit som trekker smilet fram : ) Likte denne blandingen av humor og spenning - ble nysgjerrig på den, ja : )

  Herlig når bøker fenger : )

  SvarSlett
 13. Serena fenget så pass at jeg skrev litt om den, sånn etter jeg hadde lest hele boken. De som er nysgjerrig kan sjekke mitt siste innlegg.

  SvarSlett
 14. Frem til nå har jeg ikke vært interessert i å lese denne boken fordi beskrivelsen av den har vært så kort og tørr alle steder, men fremstillingen og smakebiten din fikk meg på andre tanker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, kjekt å ha fått deg på andre tanker. Denne kan du glede deg til :)

   Slett
 15. Denne har jeg ikke hørt om før, men den virker veldig interessant! :) Tusen takk for smakebiten!

  SvarSlett
 16. Jag har bara läst en Ian McEwan för länge sen, och minns den som rätt jobbig. Men det är kanske dags att ge honom en ny chans!

  SvarSlett
 17. En ukjent forfatter for meg, men kanskje en jeg burde stifte nærmere bekjentskap med.

  SvarSlett
 18. Denne høres ganske interressant ut. Liker bøker om folk som liker litteratur.:) Takk for titten.:)

  SvarSlett
 19. Denne har jeg faktisk tittet litt på:) Virker veldig interessant:)Tror jeg må få lest denne:) Ha en fin mandag!:)

  SvarSlett