fredag 6. januar 2012

Teaterinteressen min har fått meg litt lenger enn til DnS denne gangen

Gleder meg til Oslotur med besøk på Nationalteateret
I slutten av januar blir det Oslo tur på min kjære og meg. Nationalteateret har laget teater av en av Franz Kafka`s bøker, nemlig "Forvandlingen". Hånd i hånd med teksten er det musikk, av ingen ringere enn Nick Cave. Dette ble bare for fristende, og siden Frode og jeg har en ekstremt god opplevelse av Nick Cave i Grieghallen å mimre tilbake på, var han ikke vanskelig å be. Jeg har lest Kafka`s mest berømte bok "Prosessen", og syntes egentlig at den var så pass sær at jeg ikke gikk videre med Kafka. Nå er "Forvandlingen" lest, og jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å se hvordan en kan lage godt teater av dette, og det også med musikk til.
Handlingen er enkelt fortalt: Gregor bor sammen med foreldrene og en søster på 17, han forsørger familien sin ved å reise rundt som selger av stoffer. En morgen våkner han opp og er blitt forvandlet til et enormt insekt. Gregor kan fremdeles forstå hva som blir sagt, og tenker og føler som et menneske, men familien hans skjønner ikke hva han sier. Nå blir livet vanskelig for familien Samsa, far må ta seg arbeide, de må si opp tjenestepikene og ta inn leieboere, for å klare å betale husleie uten Gregor`s lønning. Gregor blir stuet inn på rommet sitt, og de vet ikke hva de skal gjøre med ham. Fire måneder senere, etter å ha forferdet leieboerne, bestemmer de at han må dø. De snakker høyt om dette så Gregor hører det, og etter å ha fått seg et fatalt spark av søsteren sent på kvelden legger han seg til for å dø. Når skurekonen finner ham neste morgen er det ingen som er annet enn lettet, og de feirer det hele med en fridag ute av huset som de ikke har villet forlate så lenge Gregor var et kryp. 
Franz Kafka var født i Praha i 1883. Han hadde juridisk embedseksamen og livnærte seg som statstjenestemann. I 1922 måtte han slutte pga. sykdom. I 1924 døde han av tuberkulose, før hans viktigste romaner Prosessen, Slottet og Amerika var gitt ut.
Vi flyr til Oslo med 08:00 flyet. Frode skal på et jobbmøte mens jeg skal tutle rundt i Oslo og kose meg. Natten skal vi tilbringe på Hotell Edderkoppen, og før teaterstykket skal vi spise middag med gode venner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar