søndag 26. januar 2020

Hilde Wangel en Ibsengjendiktning av Klas Östergren

I bokserien Ibsen NOR har tre nordiske forfattere gjendiktet Ibsen. Jeg har lest Henrik Falk og Nora, og likte dem så godt at jeg gikk rett videre til svenske Klas Östergrens roman Hilde Wangel. Her løfter forfatteren frem en av Ibsens sterkeste biroller, fra romanene Fruen fra havet og Byggmester Solness.

Fra bakpå boken:
Berlin, 1920-tallet. Hilde Wangel arbeider i et skandinavisk reisebyrå i den tyske hovedstaden. Hun er tilsynelatende frisk, robust og tilfreds med livet. Så får Hilde det første av flere panikkanfall, og hun oppsøker en psykoanalytiker. Kan anfallene knyttes til tidligere hendelser i livet hennes? 
I behandlingsrommet begynner Hilde Wangel å fortelle: om barndommen i en liten bygd langt nord i Norge; om morens død og farens sorg og skyldfølelse; om stemoren Elidas mørke sider og lengsel mot havet; og om den tilreisende byggmesteren som hun beundret, som nærmet seg henne og som hun, ti år senere, oppsøkte for å gjøre krav på det hun var blitt lovet.


Tilværelsen på kontinentet blir etter hvert uutholdelig, og Hilde Wangel reiser hjem til søsteren Bolette og hennes familie i Oslo. Hilde unnslipper imidlertid ikke skyggene fra tiden i Berlin. Hun gjenopptar kontakten med den tidligere forloveden Jørgen Friel – forsker i mineralogi og nyslått medlem i Nasjonal Samling. Og idet en ny verdenskrig bryter ut, har Hilde Wangel tatt fatale valg.


Historien begynner med en skildring av Hilde Wangels oppvekst. Denne legger grunnlag for detaljer som kommer frem senere i handlingen. Jeg har ikke lest verken Fruen fra havet eller Byggmester Solness, så jeg hadde ingen formening om hvordan disse to romanene skulle kunne flettes sammen, med Hilde Wangel som bindeledd. Tidlig i romanen dukker begge navnene opp, og får sin naturlige plass i Hilde Wangels liv.

Hun reiser til Berlin, og det er i et langt kapittel herfra, med doktor Liebig som forteller, at vi får høre om hendelsene som har formet Hildes sinn, og som øyensynlig har frembrakt panikkangsten hun opplevde, etter en tid i Berlin. I samtaler med Hilde kommer doktor Liebig med små praksisfortellinger, som han vil se hennes reaksjon på. Det artige for ivrige lesere av Ibsen, er at dette er superkorte versjoner av andre romaner av Ibsen. Jeg fikk meg en god humrestund da jeg oppdaget dette.

Mot slutten av historien får vi en annen forteller, når den lille boken Tante Hilde, skrevet av nevøen hennes refereres fra. Det er ikke før helt mot slutten at gufset fra nazitiden gjør seg gjeldende.

Hilde Wangel er en meget spesiell kvinne, kanskje kan man si at hun var forut for sin tid, siden hun hadde integritet, en moral som kunne diskuteres, og i følge henne selv en robust samvittighet. Hun ser ting i mennesker, som hun respekterer eller forakter, men er ikke prinsippfast i den grad at det hemmer henne.

   Han gjorde meg bevisst at jeg plutselig så på ham med helt andre øyne. Ved å iaktta hans forferdelse ble jeg klar over mine egne følelser. Slik var det. Han stirret på meg med all sin forferdelse for at han hadde krøpet sammen og skrumpet, som en feig og skyldbevisst bedrager, med svindel og paranoia og alle slags tegn på de sjelelige pinsler jeg vet antas å ramme et menneske som lever i løgn og fornektelse. 
   Jeg så at han så  min beundring kjølne.

Hilde Wangel vil stå for meg som en minneverdig karakter, i alle fall i Klas Östergren sin fremførelse. Romanen er godt puslet sammen, og skrevet i et språk som passer til handlingen, og tiden den er satt i. Jeg har blitt veldig nysgjerrig på Ibsens versjon, og har på planen å lese de originale romanene, så snart jeg har lest Et dukkehjem.

20 kommentarer:

  1. verkar vara intressant läsning, tack för smakbiten

    SvarSlett
  2. Tack för smakbiten. Har läst annat av Klas Östergren. Annars är jag lite skeptisk till sådana här "retelling"...

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden Klas Östergrens roman løfter frem en bikarakter fra to av Ibsens romaner, så er vel ikke denne historien en ren gjendiktning. Jeg har ikke lest Fruen fra havet og Byggmester Solness, men gleder meg til å gjøre det, så jeg får se om jeg kjenner igjen Hilde Wangel :)

      Slett
  3. Ja, har endelig fått Nora i hus og gleder meg til den. Hedda Gabler kjente jeg så godt (skrev faktisk den som eksamensoppgave til Norsk grunnfag, uten å ha lest boka. Men hadde sett stykket i mange ulike oppsetninger) og det gikk bra.
    Et dukkehjem tror jeg faktisk jeg skal låne meg på biblioteket, litt grei å få med grunnlaget. Det samme gjelder nok til denne som du omtaler nå. Det er stykker jeg har sett og lest i skolesammenheng, for altttt for mange år siden.
    Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg leste Ibsens Et dukkehjem på fredag og fikk en helt annen opplevelse enn teaterstykket og Nora. Gleder meg til å lese de to stykkene som Hilde Wangel figurerer i :)
      Vi må slutte å telle år, så lenge vi fornyer kunnskapen har det ingenting å si :)

      Slett
  4. Tack för smakbiten. Låter intressant.

    SvarSlett
  5. Jeg har kikket på Ibsen NOR bøkene på biblioteket og tenkte jeg ville lese dem. Men så har jeg så mange bøker hjemme at jeg tenkte jeg måtte vente litt. Men jeg har lyst til å lese dem :-)
    Jeg har ikke lest stykkene bøkene er basert på og lurer på om det kanskje ville vært lurt å lese dem først.
    Ha en riktig fin søndag, Tine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes det er gøy å sammenligne, så jeg leser dem, men det har ikke noe å si om du leser dem før eller etter gjendiktningen (tenker jeg) Historiene er i min erfaring uansett forskjellig, så det er bare til å slippe tanken på den opprinnelige historien, og la det stå til. Du har et lite prosjekt foran deg med Ibsen NOR, du kan glede deg :)

      Slett
  6. Hmm, undrar just om jag läst något av Klas Östergren, tror inte det. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nytt navn for meg, men jeg har ikke helt kontroll på svenske forfattere. Er han kjent, mye lest?

      Slett
  7. det är en intressant idé, som ju använts tidigare. Klas Östergren är ingen favorit men jag tror att han ska få en chans till. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  8. Gjendiktninger som inspirerer ril å lese originalene. Det er noe av det jeg elsker med litteratur.
    Jeg liker din glede over disse tre bøkene. Håper du gleder deg over Ibsen også :)
    Vigdis Hjorts gjenfortelling Henrik Falk er neste bok jeg skal starte på.

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig, jeg leser meg ofte langt ut på viddene :) Kos deg med Henrik Falk!

      Slett
  9. Tack för en intressant smakbit!

    SvarSlett
  10. Den vill jag läsa, verkar fängslande! Den heter bara Hilde på svenska, tog ett tag innan jag hittade titeln. Tack för intressant smakbit

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott! kjekt å vite for de andre svenskene som vil lese Hilde på svensk :)

      Slett
  11. Tack för smakbiten, det kan vara intressant med författare som ger en egen vinkel på kända verk, jag läser något liknande den här veckan.

    SvarSlett
  12. Tack för smakebiten, har inte läst något av författaren än.

    SvarSlett
  13. Det där är en helt okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  14. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

    SvarSlett