tirsdag 13. august 2013

Kleopatra - et liv av Stacy Schiff - min bok på vent denne tirsdagen

Egentlig er den ikke på vent, for jeg tok den med meg på helgetur og fikk lest de to første kapitlene. Det var da det gikk opp for meg, at dette kommer til å ta tid...  Har jeg tatt meg vann over hodet?
Det er jeg selv som har bedt Gyldendal forlag om å sende meg et leseeksemplar, og det forplikter, men etter å ha gjort meg kjent med boken, tenker jeg at dette er et stykke utenfor min komfortsone.
"Kleopatra - et liv" ligner ikke i det hele tatt på historiebøkene jeg elsket som liten, "Historien om... serien". Gjennom disse bøkene ble jeg kjent med alle de store navnene. Nå har jeg vært voksen en stund, og bør kunne lese litt mer avanserte historiske bøker. Saken er den at jeg trodde dette var en roman. Jeg trodde vel at en spennende historie skulle trylle kunnskapen om Kleopatra inn i mitt hode, sånn som mange historiske romaner gjør.

Teksten bakpå boken viser meg at her er mye å lære.

Kleopatra (69-30 f.Kr.) er antikkens mest berømte og beryktede kvinne. Hun var farao i Egypt en generasjon før Kristus, og den siste greske herskeren av det omfattende riket. Kleopatras palass glinset av gull og onyks, og sydet av politiske og seksuelle intriger. 
Kleopatra var gift to ganger, begge gangene med en av sine brødre. Den første startet hun en brutal borgerkrig mot, den andre forgiftet hun. Incest og mord var familiespesialiteter. 
Hun gikk til sengs med bare to menn. 
De var imidlertid samtidens mektigste romere: Julius Cæsar og hans protesjè Markus Antonius. Begge var gift fra før.

Mytene om Kleopatra er mange, og hun har blitt fortolket av et utall kunstnere og skuespillere. 


Første kapittel begynner som er forord. Jeg måtte se litt etter da andre kapittel begynte, og forsto at det ikke var et forord. Eller er det det? Andre gjennomlesning gjør meg usikker igjen. Hun snakker til oss om hvordan hun har jobbet, samtidig som vi får fakta oppramset.
Ref: "Å finne tilbake til Kleopatra innebærer like mye å berge de få fakta som finnes, som å skrelle vekk lag av myter og mosegrodd propaganda."
I andre kapittel hopper vi rett inni livet hennes som 21 åring, og for lengst en voksen hærfører. Vi får en rask oppsummering, og så er vi i gang med slag, høydare og nederlag.
Når jeg setter meg ned med andre kapittel, for andre gang i dag, begynner jeg å tvile på om jeg har hjerne til dette her. Jeg vet at jeg leste dette kapittelet i morges, men det er ikke mye jeg husker. Kanskje fordi jeg ikke klarer å plassere henne i tidsepoken? Jeg vet ingenting om henne annet enn at hun ble tidlig foreldreløs. Hvorfor ble hun som hun ble?

Nei, jeg gir ikke opp. Jeg er jo ikke helt tett i pappen heller, det må gå :)  Med et par kapitler i uken, skulle jeg komme meg gjennom den på "no time". Fokus og stø kurs, som Nifse Nella sier...
Kanskje jeg skal plukke med meg, den ikke fullt så historisk korrekte, men mye mer lettleste, Historien om Kleopatra neste gang jeg er på biblioteket, så har jeg litt å bygge på.

Foreløpig aner jeg ikke om dette er en god bok eller ikke. Jeg vil heller ikke fraråde noen å lese den, for det at jeg sliter litt trenger ikke bety noen ting, for om boken er god eller ikke. Det er jo en internasjonal bestselger, så mange mennesker må ha kjøpt den.

Har du lest denne boken? 
Leser du historiebøker, eller holder du deg til historiske romaner?Har du lyst å ta en titt på hva andre bloggere leser
er tirsdag dagen for å titte innom 
Beates bokhylle - god jakt!

11 kommentarer:

 1. Denne har jeg latt merke til og som deg så har jeg trodd at denne var en historisk roman,men etter å ha lest innlegget ditt så ble jeg enda mer nysgjerrig på denne så det skal bli spennende å se hvordan det går. Jeg leser ikke historiebøker lenger men husker jeg var veldig glad i faget når jeg gikk på skolen.Historiske romaner liker jeg godt å lese og kan anbefale deg "Dronningens løfte" som kommer ut på mandag,jeg tenkte å legge ut omtalen min den dagen. Den handler om Marie Antoinette. Vel,lykke til med lesingen av Kleopatra og ha en strålende tirsdag,Tine:)

  SvarSlett
 2. Høres ut som en bok jeg også hadde kommet å slite med. Men samtidig ble jeg kjempenysgjerrig på den for den hørtes fryktelig interessant ut å lese om henne:) Mye Drama rundt denne damen har jeg ett inntrykk av, hehe:) Må fortelle etterhvert hvordan det går med lesingen, så skal den opp til vurdering:) Lurt det med å lese en enklere bok om damen på siden av verket:) Lykke til med lesningen og ha en flott dag!:)

  SvarSlett
 3. Jeg er ikke så interessert i biografier, om det er gamle eller nye, så jeg tror denne boka skal forbigås i stillhet. Men jeg liker historie flettet inn i romaner, jeg blir alltid glad hvis jeg oppdager at ting virkelig har skjedd. (Tenker på romaner som "Fruen av Soronno" av Fiorito, "Brudereisen" av Marieke van der Pol, "Tapte døtre" av Xinran +++)

  SvarSlett
 4. Jeg er ikke heller et biografimenneske, men jeg er interessert i historie og historiske romaner. Jeg føler det som Isabella at jeg ble virkelig nysgjerrig på boken og kunne tenkt meg å hvert fall tittet i den :-) Jeg må virkelig se om biblioteket skal kjøpe den inn!

  SvarSlett
 5. Denne har jeg veldig lyst til å lese! Jeg vet så lite om henne at det nesten er flaut. Så jeg tror det hadde vært spennende å lære noe nytt. Men jeg er veldig glad i historiebøker! Jeg leser egentlig bøker som dette oftere enn jeg leser historiske romaner, selv om jeg liker begge deler veldig godt. (Jeg har en hemmelig drøm om å studere historie). Gleder meg til å høre hva du synes når du er ferdig :) Håper du får en fin dag!

  SvarSlett
 6. Jeg er veldig fascinert av gammel historie. Ble jo helt starstruck når jeg var inne på Colosseum i Roma nå i juni. Veldig glad for at du leser litt annerledes bøker enn det jeg gjør for da snubler jeg over bøker jeg nok ikke hadde kommet på selv. Dette er nok en bok jeg kan tenke meg å lese, men merker at det er forskjellig lesekultur på sånn type bøker. Jeg ender også ofte opp med å måtte gå tilbake for å lese ting om igjen når jeg leser ting som er mer fakta. Jeg må på en måte roe ned lesestilen. Skjønnlitterære verk pløyer jeg mer igjennom, gjør ikke noe om en glipper litt... :)

  SvarSlett
 7. Høres spennende ut. Jeg synes ofte det er mer krevende å lese historiebøker, iallefall i starten, men jeg har lest flere som jeg virkelig har satt pris på. Veldig godt boktips, så tusen takk, og ha en fin kveld.

  SvarSlett
 8. Denne har jeg liggende, og jeg visste at det var en biografi.;) Har lest gode anmeldelser av den. Men man bør vel like å lese biografier kanskje? Eller være interessert i historie og Kleopatra spesielt.
  Tenkte å ta den med på ferie.. så jeg kan skrive om den til biografilesesirkelen til senere på høsten, da vi skal ha som tema slike spesielle personer.
  Spent på om du kommer deg gjennom den.:)

  SvarSlett
 9. Spennende å lese om historiske personer. Lykke til med lesingen. Håper det går lettere etter hvert

  SvarSlett
 10. Frank Ocean har en låt på Channel Orange, Pyramids, der han synger om Kleopatra. Nesten 10 min og den er god. Denne du skriver om høres veldig avansert ut. For meg. Men, fint og ærlig innlegg.

  SvarSlett
 11. Takk jenter, for utrolig mange fine svar. Føler meg styrket til å fortsette. Skal sjekke ut låten Tone :)

  SvarSlett