tirsdag 27. oktober 2015

Lev vel, alle av Hilde K. Kvalvaag

Hilde K. Kvalvaag var et nytt hyggelig bekjentskap for meg, selv om hun har skrevet en roman før i tillegg til ungdomsromaner og litt av hvert annet. Jeg hadde stor glede av
Lev vel, alle og anbefaler den gjerne videre.

Fra bakpå boken:
Motvillig blir den seksten år gamle Knut med mora Gunhild til Canada. Dei skal følgje fotspora til oldefaren som forlét familen og seks born i Noreg for aldri å kome tilbake. Knut har droppa ut av skulen etter ein alvorleg valdsepisode og mora håper at turen skal bli eit vendepunkt. Ho har sjølv sine grunnar for å ønskje seg vekk.

Reisa fører dei ut i den canadiske villmarka, der ingenting blir som dei hadde trudd.

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2015
Sider: 287
Kilde: Leseeks

Denne romanen er bygget opp på en sånn måte at det skjulte avdekkes etterhvert. Når Gunhild og Knut reiser fra Norge til Canada, vet vi ikke annet enn at de skal finne ut litt mer om den forsvunne oldefaren. Men, det er flere grunner til at de reiser, og både mor og sønn har opplevd ting som de så vidt har lagt bak seg, og som de har tilgode å snakke om.

Forholdet mellom mor og sønn er ikke særlig bra. Gunhild gjør alt hun kan for å få Knut i tale, og gjøre dette til en hyggelig tur, men han er kald og uberegnelig og vanskelig å bli klok på. Vi øyner en skuffelse og en stor sorg i guttens liv, som gjør det lettere å forstå hvorfor mor tillater at han oppfører seg sånn som han gjør.

Turen til Canada byr på dramatikk ved flere anledninger. Det ble aldri kjedelig å lese, for måten handlingen er bygget opp på gjorde at det var få dødpunkter. Språket var lekende lett, og stilen er gåtefull på en måte som gjør det enkelt å følge handlingen. Leseren trenger ikke tolke og forholde seg til en masse ukjent på veien, men allikevel er her nok substans til at nysgjerrigheten holdes ved like gjennom hele boken.

Natta kjem mot land som eit luftskip på himmelen. Først sakte, så plutseleg fell mørket over dei. 

Det jeg likte veldig godt med denne romanen var de mange flotte stemningsbildene. Her er det mye storslått natur, med både bjørn, ulv og mektige ørner. De sitter ute rundt et bål om kvelden og spiller gitar, og alt er lutter idyll. Samtidig får vi vind og vær og ikke minst gnagsår, dramatikk er det aldri mangel på. Romanen anbefales på det varmeste!

Andre bloggomtaler: Aina Basso - Bokogmalebloggen - noen flere?

17 kommentarer:

 1. Jatakk! Jeg leser kanadisk litteratur dette året og har den siste 1,5 måneden boltret meg i 1700-talls fantastisk kanadisk natur sammen med kartograf og explorer David Thompson. Før det lærte jeg om inuittene og indianerne og måten de ble behandlet på av de franske og engelske kolonistene etter dem.. (og også i disse dager...). Ikke bare lystig lesing. Men naturen, gudbedre - den kanadiske naturen er fantastisk!!! Jeg skal bo i Canada fra jan-mars 2016, og Lev Vel Alle skal få være med på turen. Vi har et lite hus der borte, og det skal etterhvert fylles med kanadisk litteratur skrevet fra alle verdenshjørner, er planen. Jeg må derfor huske å kjøpe papirboka, ebok gjør seg dårlig i bokhylla ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenkte på denne da jeg så du skrev noe om canadisk litteratur, men tenkte at det var for "norsk". Gled deg, den er kjempefin!

   Slett
  2. Den blir definitivt ikke for norsk for meg! Deler av pensum er nemlig litteratur skrevet av ikke-opprinnelig-kanadiere/tilflyttere til Canada. Noe forsåvidt alle unntatt First Nations folkegruppene er, men dog. Felles for samtlig er at handlingen foregår i Canada. Lev Vel Alle passer som hånd i hanske, og så er det litt gøy å ha norsk litteratur i hylla som passer inn. Gleder meg nå til boka, og skal spare den til jeg er der borte. Allerede bestilt på Bokkilden :-)

   Slett
 2. Enda en norsk forfatter som skriver roman om å dra ut i villmarka i Canada? var min første reaksjon. Jeg har jo nettopp lest Ulveøya av Lajla Rolstad, som du vet. men omtalen din pirret nysgjerrigheten min nok til å ta en titt på den på et bib nær meg. Så at Åslaug likte den også. Ha en flotters kveld.:)

  SvarSlett
 3. Jeg synes ofte det er litt underlig å lese to bøker noenlunde tett på en annen, som har beslektede tema. Anbefaler likevel å stille seg i kø på denne her. Naturskildringene i Canada er et nydelig bakteppe til dramatikken mellom mor og sånn, så har får en mye action i en "stille" setting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan det være, men jeg synes også de kan utfylle hverandre på et vis.. Men siden jeg har så mange på vent her hjemme, får denne komme litt senere på høsten. I Ulveøya var det også mye god naturskildring..

   Slett
  2. Leste nettopp omtalen din av Ulveøya Anita. Jeg hørte Rolstad på Kapittel, og var i utgangspunktet veldig nysgjerrig på romanen, men jeg tror jeg velger meg Lev Vel Alle av de to. Du bekrefter i omtalen din følelsen jeg satt igjen med. Kan godt se for meg at det ble litt sjamanaktig og for meg litt vel alternativt. En god omtale! Som Ingalill sa - jeg er glad andre leser så jeg vet hva jeg går glipp av. Man rekker jo ikke over alt :-)

   Slett
  3. Takk for det Marianne. Ser den. Godt jeg greier å formidle såpass at du finne ut om det er noe som passer for deg eller ikke. Lev vel har jeg fått i hus i dag. (Og du- jeg har en tante og tre fettere i Canada, Vancouver)

   Slett
  4. Har lest denne nå, utrolig bra: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/11/4-norske-bker-2015-naturhistorie.html

   Slett
 4. Da er vi enige om denne boka også, Tine. Jeg har ikke lest den andre Canadaboka, vet ille om jeg skal heller.

  SvarSlett
 5. Jeg liker villmarksromaner (leste mye bøker av Jack London) ved siden av Stephen King bøker da jeg gikk på ungdomsskolen, så har lyst til å prøve meg på den sjangeren igjen:)

  SvarSlett
 6. Nydelig bokomslag, og historien virker både spennende og interessant. Liker også godt at den er skrevet på nynorsk. Det hadde jeg faktisk aldri trodd at jeg skulle si, men etter at jeg leste "Slåttekar i himmelen" har jeg virkelig fått sansen for å lese nynorske bøker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det ikke rart at nynorsken liksom smyger seg inn? Jeg har gått fra å "hate" det til å, kanskje ikke akkurat elske så i hvert fall ikke ha noe imot å lese på nynorsk. Edvard Hoem har vært med på denne tilnærmingen min, sammen med flere drabalig dyktige forfattere.

   Slett
 7. Så bra! Både omtalen i seg selv, og bekreftelsen den gir meg på at dette må være Boka for meg- med stor B ;o)
  Det gledes, boka står allerede klar, jeg må bare fullføre Elena Ferrantes andre bok i Napoli-kvintetten eller "Himmelfall" først. To bøker parallelt får holde..

  SvarSlett
  Svar
  1. To bøker samtidig er det mitt hode greier også, og gjerne to forskjellige. Enten i to målføre eller lydbok/bok eller roman/krim. Jeg har Himmelfall i hyllen, men bok to i Ferrantes serie har jeg lest og likt veldig godt :)

   Slett
 8. Jeg skulle ikke lese flere norske bøker enn de jeg allerede låner på ebokbib og har stående på vent i hyllen, men denne ble jeg veldig fristet til å lese! Takk for tips!

  SvarSlett
 9. En nydelig bok Tine - tusen takk for anbefalingen - tårene trilte.

  SvarSlett