torsdag 1. august 2013

Bienes død av Lisa O`Donnell - i butikkene på mandag!!

Juritzen forlag sendte meg et leseeksemplar på Bienes død før ferien, så dermed havnet også denne i kofferten. Jeg begynte på den da jeg satt på en benk langs Donau kanal i Wien, og var ikke forberedt på at den skulle fengsle meg så til de grader.
På mandag er denne å finne i butikkene, så her får du en liten smakebit som kanskje kan friste deg til å lese den.

Boken er lett og oversiktlig å lese. De tre fortellerstemmene har sine egne kapitler, og hendelser overlapper noen ganger, sånn at vi får høre de forskjellige sin oppfatning av samme hendelse.

Fra bakpå mitt eksemplar:

I dag er det julaften. I dag er min bursdag. I dag er jeg femten. I dag har jeg begravet mine foreldre i hagen. Ingen av dem var elsket.
Marnie og hennes lillesøster Nelly er akkurat ferdig med å begrave foreldrene. Lenny, mannen i huset ved siden av, skjønner fort at de to jentene er helt alene og behøver hans hjelp.
Eller er det han som behøver deres hjelp?


Dette er en ærlig og røff hverdagsskildring, om to jenter som ikke har fått en god start i livet. En blir fort kjent med de to søstrene, og jeg dannet meg bilde av både utseende og personligheten deres i løpet av de første kapitlene. Det er ikke mors beste barn dette her, men jeg ble fort glad i dem.
En liten smakebit:
Jeg prøver å la være å tenke på deg mens du røyker, eller veiver med vinglasset i luften, når det ikke fantes melk eller brød. Her har du et pund, skatt, ta flaskene under vasken og kjøp deg litt chips. 
Jeg skranglet bortover gaten med fire tomflasker og en pundmynt i lommen, og det gir meg en følelse av å ha blitt vist omsorg. Jeg tenker på chips nå, og hvordan det smakte, bedre enn lam eller urtestekt kylling, og ikke fordi jeg var sulten, men fordi du ga meg penger til å kjøpe det. Jeg er kommet hit for å spørre deg om du elsket meg og om du elsket Nelly. 
Jeg er kommet hit for å spørre.
Jeg er kommet hit.

Dette er en oppvekstskildring av de sjeldne. Ut i fra introen til boken høres det ut som om jentene har drept sine grusomme foreldre, og det hele handler om å holde dette skjult. Historien rommer mye mer enn dette, og tar ofte en uventet vending.
Jeg likte boken veldig godt, og anbefaler den gjerne. Terningkast 5!

Ta gjerne en titt på hva Åslaug synes om boken :)

9 kommentarer:

 1. Jeg har såvidt begynt på denne nå, ser frem til å lese videre i den.

  SvarSlett
 2. Jeg har også lest og blogget om denne i sommer. En utfordrende bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra du gir beskjed, jeg liker å ha tips til andre som har skrevet om boken på innlegget :)

   Slett
 3. Ut fra vaskeseddelen og de forhåndsomtalene jeg har lest, kan denne minne om "Sementhagen" av Ian McEwan og "Vi dyra" av Justin Torres. Begge usedvanlig gripende oppvekstromaner, om (litt) dysfunksjonelle familier og barn som må klare seg selv. Anbefaler begge de bøkene hvis du ikke har lest dem allerede!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips, har ikke lest de to titlene du nevner.

   Slett
 4. Spent på denne, der den roper litt å meg.. Liker tøffe , røffe hardcore bøker- bare ikke de blir for grusomme og spekulative , er den det?

  SvarSlett
 5. Høres ut som en spennende bok! Men henger meg på anita - må ikke bli for grusomme, da får jeg ikke sove.. ;) Men det høres ikke ut som den er det?

  SvarSlett
 6. Denne fikk jeg lyst å lese. Noterer den ned

  SvarSlett
 7. Den er sterk men ikke grusom i det hele tatt, noe teksten fra forlaget kanskje legger opp til. Det er to resurssterke jenter dette her, som sikkert hadde greid seg utmerket uten den velmenende hjelpen som blir prakket på dem.

  SvarSlett