mandag 5. august 2013

Hele livet på en dag av Alyson Richman

Hele livet på en dag" er Alyson Richman sin roman nummer fire, og den første på norsk. Hun bor i USA sammen med ektemann og to barn.
Det var Beates omtale av boken som fikk meg til å bestille den på biblioteket, og gleden var stor da jeg fikk den med en gang.

Jeg vil begynne med en advarsel: Ha lommetørkle i nærheten, eller skal jeg si et håndkle. Og gjerne en pute å bite i. Dette er ikke en kose-roman, men en historie som vrir hjertet rundt på deg.
Jeg måtte bare gi meg ende over, tårene strømmet og jeg måtte bite i et erme for å ikke hulke høyt. Mann og barn gikk i sirkel rundt meg, og hadde heldigvis vett til å la meg i fred.
Historien begynner stille og forsiktig, først i 2000 og senere går vi tilbake til starten i 1930 årene. Vi blir kjent med Lenka og Josef, som bor i Praha. I 1938 blir deres felles fremtid smadret, med nazistenes inntog i byen.

Jeg har lest mange romaner med andre verdenskrig som bakteppe, men det er lenge siden jeg har fått nazistenes herjinger i konsentrasjonsleirene så ettertrykkelig skildret som her. Denne fantastiske historien kommer til å henge ved meg lenge.
Terningkast 6!
Vanskelig å legge fra seg denne her, den ble med til lunch


8 kommentarer:

 1. Så fint at den falt i smak,Tine:) Ja,det gikk hardt ut over kleenexen her også!

  SvarSlett
 2. Har akkurat sittet og skrevet omtale av denne boka nå! Har tenkt å legge det ut i morgen. Enig i at dette var en nydelig, trist bok. Og viktig bok.

  SvarSlett
 3. Dette høres ut som en bok jeg må lese! Jeg er litt ferdig med 2.verdeksnkirg-bøker for en stund, siden jeg har lest så mye av det- men jeg kan jo ikke motstå å få historien også fra Praha.
  Jeg er nettopp ferdig med Teresa Birnas borgang. Den berører en annen krig, invasjon i Tjekkia i 1968. Også en veldig godt bok, selv om invasjon kun er et svakt bakteppe. Hovedsaklig handler den om familiehemmeligheter..

  SvarSlett
  Svar
  1. Andre verdenskrig dukker stadig vekk opp i litteraturen, og det er litt gøy å lese om det fra alle mulige synsvinkler. Nå er jeg i Guernsey og lærer om hvordan det var der under krigen.

   Slett
  2. JA, den gjør det, men jeg leste for mye en periode, og da er det godt med en pause fra krig. Det er særlig det med jødene som gjør sånn sterkt inntrykk på meg at det blir veldig følelsesmessig slitsomt når det blir mange bøker om det på kort tid..

   Guernsey har jeg lest, men den gjorde ikke så stort inntrykk faktisk.

   Slett
 4. Denne fikk jeg lyst til å lese etter å ha lest din omtale

  SvarSlett
 5. Denne skal leses. Fant omtale, for noen dager siden.
  Har besøkt flere konsentrasjonsleire, sterkt og vanskelig.
  Utrolig at slik galskap har skjedd. Mange triste skjebner.

  SvarSlett