søndag 18. august 2013

Porselenspiken av Gunn Marit Nisja - min smakebit denne søndagen

Gunn Marit Nisja er utdannet kokk og lærer. I tillegg til å skrive flotte romaner, jobber hun ved kunstutstillingene på Blaafarveverket på Modum. Hun har, siden 2008 gitt ut fire diktsamlinger, før hun i 2011 ga ut sin første roman "Naken i hijab".
"Porselenspiken" er hennes andre roman, som kommer ut i september 2013.

Forlagets omtale:
Kristin er i slutten av 30-årene, singel og barnløs. Hun er odelsjente til en gård i Romsdalen, men ønsker ikke å overta gården. I stedet har hun utdannet seg til kokk, og starter sin egen restaurant, "Små gryter", i Åndalsnes. Restauranten blir Kristins måte å realisere seg selv på, i stedet for å stifte egen familie. Allerede første dagen dukker Marta opp, en ung, eks-narkoman som er ute etter jobb. Marta er et unikum i arbeidet, og Kristin føler seg etter hvert som en mor for henne. Vi får innblikk i Martas oppvekst, med omsorgssvikt og tidlig rus. Hun sliter med å betale ned en narkotikagjeld, og Kristin hjelper henne. Kristin er ambisiøs og dyktig, men likevel kommer Marta etter hvert til å bli viktigere for Kristin enn restauranten. Det utvikler seg et gripende forhold.


Må bare begynne med å si, dette var en kjempefin bok! Tilhørighet, mellommenneskelige forhold, og litt sånn meningen med livet. Hovedpersonen Kristin har nok ikke vært den enkleste å ha med å gjøre i oppveksten, og hun har som nesten 40-åring et ganske kjølig forhold til sin mor.
Her er det mye som skjer, både i tilbakeblikk og nåtid, og på denne måten, med sprang frem og tilbake i tid, blir vi kjent med Kristin og også Marta som kommer inn i livet hennes.
Det er ikke en solskinnshistorie dette her, og det kom noen tårer mens jeg leste. Samtidig er det en fortelling med mye mestring og positivitet.
Denne kan jeg anbefale uten å blunke, og griper etter hennes første bok Naken i hijab, for nå jeg bare lese denne også.

Jeg deler en liten smakebit fra boken:
Idet jeg skulle gå opp trappa for å pusse tennene og legge meg på det gamle jenterommet, hadde mamma stoppet meg i den halvmørke og kjølige gangen. 
Hun trakk meg i ermet og så bønnfallende ut, og jeg tenkte at nå kom det antagelig noe om min plikt, å flytte hjem og bli melkebonde. Det gjorde det ikke denne gangen. 
Hun tok hånda mi mellom begge sine. 
- Jeg er så stolt av deg, Kristin, og det du får til. Du har ikke en jobb til meg på kafèen din?
Tenk det er søndag igjen, og tid for smakebiter.
Vil du ha flere enn denne, må du ta turen innom

Les gjerne anmeldelsene til:
Artemisias verden
Med bok og palett
Rita leser

25 kommentarer:

 1. Det kan ju inte vara så lätt att ha det ansvaret, att man måste ta över en gård. Om man inte är intresserad. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Härlig smakbit, får hålla ögonen öppna efter en svensk översättning :)

  SvarSlett
 3. Denne boken venter jeg på at skal komme ut, for etter å ha lest noen omtaler av den så tror jeg at dette er akkurat en slik bok jeg vil komme til å like.
  Tusen takk for smakebiten

  SvarSlett
 4. Det hørtes ut som en fin bok, den må på listen min. Jeg er født oldelsjente og var takknemlig da foreldrene mine valgte å selge gården. Det ville ikke vært noe liv for meg.

  SvarSlett
 5. Jeg er enig i at bøker der du kjenner deg igjen, i miljøet, tida osv er bra.Fint at du likte boka også!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten, ska försöka komma ihåg att kika efter en svensk översättning av den :)

  SvarSlett
 7. Likte boken veldig godt også og jeg er spent på hvordan du liker den første boken hennes, jeg syntes at den var et lite hakk bedre, eller det blir vel litt feil å si for det er en helt annen historie. Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag i regnværet!

  SvarSlett
 8. Oi, nå vil jeg lese den! Lurer på hvorfor moren ville ha jobb..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser at det kan virke snodig når man får servert denne smakebiten, hehe! Les og finn ut, det har sin forklaring ;) Helsing forfattaren!

   Slett
 9. jepp - denne MÅ eg lese :D takk for boktips og flott smakebit

  SvarSlett
 10. Takk for smakebiten! :)
  God søndag!

  SvarSlett
 11. Har hørt mye fint om denne boken, skal helt klart leses etterhvert:)Historien virker også interessant, også har jeg på følelsen at jeg kommer til å like denne litt bedre en første boken. Gleder meg til å høre hva du mener om den etterhvert:) Takk for veldig bra smakebit! Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 12. Låter som en fin bok helt i min smak. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 13. Tack för smakbiten den verkar bra:) gillar du retellings i form av Beastly av Alex Flinn eller Cinder av Marissa Meyer lär du säkerligen gilla bokserien jag tävlar ut här: http://www.lexielaser.org/2013/08/exciting-news.html :)

  SvarSlett
 14. LIkte denne godt jeg også. Takk for linking.:)

  SvarSlett
 15. Låter som en bok jag kan tänka mig att läsa, men då helst på svenska.

  SvarSlett
 16. Fin bok- følte at det var ei "bok med bena på bakken", hvis det gir mening... Ikke for store ord eller for mye "føleri"... Jeg får prøve å komme i gnag med omtale av den jeg også!
  "Naken i hijab" er minst like bra, syns jeg, ekstra aktuell nå som det er så urolig i Egypt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gir mening, jeg skjønte akkurat hva du mente (akkurat så jeg skulle sagt det selv :)

   Slett
 17. Det låter som en intressant bok! Tack för smakbiten

  SvarSlett
 18. Ut ifra din leseropplevelse har hun truffet deg med boken sin. Det er bra å lese. Takk for smakebiten fra boken som ser ut til å treffe mange lesere.

  SvarSlett
 19. Tusen takk for at du leste og likte boka mi. Ser det er mange svensker som har kommentert, da kan jeg fortelle at det nå er satt i gang arbeid for å presentere mitt forfatterskap for utlandet. Ha ei god helg, Tine!
  Hilsen forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig hilsen, og lykke til med lansering i nabolandet! Riktig god helg!

   Slett