søndag 4. august 2013

Monarkenes flukt av Barbara Kingsolver - smakebiten denne søndagen!

Barbara Kingsolver er født i 1955 og er oppvokst på landet i Kentucky. Hun har universitetsutdannelse i biologi, og har arbeidet som forfatter siden 1985. Hun har bodd og arbeidet mange steder i verden blant annet Asia, Europa, Afrika, Mexico og Sør Amerika. Hun bor, sammen med sin mann og to døttre, på en gård i Virginia.
I tillegg til romaner har hun skrevet novellesamlinger, essays og dikt. Hun hyller ofte naturen i sin skriving, og menneskets forhold til naturen er et viktig tema for henne.

Juritzen har også gitt ut disse på norsk:
The Poisonwood Bible - På norsk i 2000 med tittel Gifttreet
The Lacuna - På norsk i 2010 med tittel Lakunen 

Monarkenes flukt handler ikke, som jeg først trodde om kongelige som flykter hals over hodet. Bakgrunnen for tittelen til denne romanen er den sjeldne Monarksommerfuglen.
Juritzen oppsummerer handlingen slik:
Dellarobia bor på et lite tettsted på landsbygda i USA. Hun er lei av det ensformige og fattigslige livet sitt og det lidenskapsløse ekteskapet. En dag har hun avtalt å møte en ung elsker i skogen bak huset. Hun har av forfengelighet ikke tatt på seg brillene og ser derfor ikke så godt, men hun ser så vidt at noe rart er overalt i trærne. Det som skjuler seg i trærne, er tusener på tusener av sjeldne Monark-sommerfugler som har klumpet seg sammen og dekker trærne helt. På grunn av sommerfuglene kommer et forskningsteam som vil undersøke hvorfor sommerfuglene har samlet seg i skogen bak huset til familien, istedenfor å fly til Mexico som de alltid har gjort om vinteren. Hun begynner å utvikle varme følelser for forskningsteamets leder. Forskningsteamets tilstedeværelse gjør henne bevisst på manglene i hennes eget liv. Dellarobia tar til slutt et oppgjør med seg selv og sine valg i livet. En intelligent roman om kjærlighet, kvinnefrigjøring og naturvern, med en varm og sjarmerende hovedperson.

Jeg var ikke mange sidene ut i boken før jeg hadde fått varme følelser for Dellarobia. Hun er ung men har ikke akkurat livet foran seg. Hun har to små barn og er gift med en bondesønn. Han har dessverre ikke kappet navlestrengen, og lever i skyggen av foreldrene som han driver gården sammen med. De er fattige, og strever med å få tingene til å gå rundt.
Når sommerfuglene slår seg ned i skogholtet som svigerfar absolutt skal hogge ned, tar Dellarobia til orde for å la skogen stå.
Om ikke lenge kommer det først en, så flere forskere som vil studere fenomenet i skogen, og Dellarobia blir involvert i arbeidet, til mannen Cub sin store ergrelse.

Denne romanen har en fin flyt, og det skjer ting hele tiden, så handlingen blir aldri kjedelig. Det er artig å lese om sommerfuglene, men også livet på gården og ikke minst hovedpersonens forhold til svigermor er hoderistende morsomt. Boken er skrevet på en trygg og reflektert måte som fikk meg tidlig til å føle meg trygg på at jeg vil bli loset trygt i land.
Jeg vil garantert ta meg tid til å lese Gifttreet og Lakunen i vinter.

En liten smakebit:
Det fantes altså noe som var verre enn å servere kjøttpudding til en vegetarianer. Som å strø om seg med fakta fra Wikipedia til den personen som trolig hadde brakt dem på det rene. Hun var på linje med den lykkelig uvitende, osteinnklinte datteren sin her, oppførte seg som en smårolling med mat i fjeset. Minus den gode unnskyldningen at det faktisk var det hun var.


Føljetongen "En smakebit på søndag" som bloggeren Flukten fra virkeligheten har hatt hver søndag i 200 uker har blir en fast post på programmet for meg. Det er en kjempefin måte å bli kjent med nye blogger og få tips til nytt lesestoff. Kjør på Mari, jeg tar gjerne denne utfordringen 200 ganger til!

14 kommentarer:

 1. Låter som en spännande bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Takk for interessant boktips og smakebit! :)
  Ha en herlig søndag!

  SvarSlett
 3. Denne har jeg nettopp lest litt om for bare noen dager siden, og den virker så fin, mulig jeg må få tak i denne :)

  Tusen takk for smakebiten

  SvarSlett
 4. Den boken hørtes jo bare ut som om den måtte leses:) Notert ned!
  Takk for smakebit og får anbefalingen av bok! Liker forresten bokomslaget på denne!:)
  Ha en herlig søndag!

  SvarSlett
 5. Vilket vackert omslag!

  SvarSlett
 6. Verkar inte dum alls. Tack för smakprovet.

  SvarSlett
 7. fin smakebit :) det høres ut som en fantastisk bok, så denne må eg få lest snart :)
  ha en super søndag :)

  SvarSlett
 8. Fin smakebit:) Denne har jeg planer om å lese nå i august og ser frem til møte med forfatteren. Ha en fin søndag,Tine:)

  SvarSlett
 9. Denne har jeg planer om å lese, så det var godt å høre at du likte den og at den var gjennomført!

  SvarSlett
 10. Takk for boktipset. Jeg har lest og skrevet Lakunen som jeg likte godt.

  SvarSlett
 11. Herlig smakebit! Heldigvis står denne boken på vent i bokhylla mi :)

  SvarSlett
 12. Jeg elsket både Gifttreet og Lakunen så denne må jeg absolutt lese. Jeg synes Barbara Kingsolver skriver nydelige historier.
  Takk for flott tips og ha en fin søndag!

  SvarSlett
 13. Boka ligger i haugen som er planlagt å lese før høsten setter inn. Glad for at du skrev litt om den, slik at jeg våger meg på en stor, tykk bok. Har valgt de med færre sider akkurat nå!

  SvarSlett
 14. Ikke rart hun er forfatter hun som har vært rundt og bodd i hele verden. Hun fosser vel over av inspirasjon hun der. Spennende forfatter!

  SvarSlett