onsdag 3. august 2016

Storesøster - ny Varg Veumkrim av Gunnar Staalesen

Det er lenge siden 1977 da den første boken i serien om Varg Veum kom ut, og jeg skal ikke skryte på meg at jeg har lest absolutt alle de 19 bøkene i serien, men noen har det blitt, og han holder virkelig koken den godeste Veum.

Fra bakpå boken:
Varg Veum får overraskende besøk på kontoret sitt, av en kvinne som presenterer seg som hans halvsøster. Kvinnen har et oppdrag til Veum. Hennes guddatter, en nitten år gammel sykepleierstudent fra Haugesund, flyttet fra hybelen sin i Bergen to uker tidligere. Siden har ingen hørt fra henne. Hun har ikke etterlatt seg noen ny adresse. Hun svarer ikke på mobiltelefonen. Politiet har ennå ikke tatt saken alvorlig.

Veum påtar seg oppdraget. Etterforskningen avdekker halvt fortrengte ugjerninger og oppmagasinert hat. Den fører Veum til konfrontasjon med en voldelig og kriminell MC-bande og på sporet av et fellesskap som utfolder sin livsfarlige virksomhet i internettets dunkle anonymitet.


Storesøster kan ikke benevnes som noe annet enn en "slukebok". Jeg begynte hjemme, men når solen viste seg dagen etter på den bergenske himmelen, tok jeg boken i sekken og la ut på tur. Halvparten ble lest liggesittende i en av sementstolene utenfor Cornerteateret, mens resten ble skylt ned med et glass hvitvin, i solen, blant turistene på USF.

Sol i Bergen og Varg Veum er med ut på tur!
Boken innleder rolig og forsiktig. Vi er i 2004, stedet er Varg Veums kontor på Strandkaien 2, fjerde etasje. Oppdraget han får av halvsøsteren som han aldri har hilst på før, fører ham avgårde både sør og nord for Bergen, til og med en svipptur til Berlin får han seg før saken er løst.

Gunnar Staalesen skriver med et litt gammelmodig språk som passer godt til den Veum vi kjenner fra bøkene. (Jeg har sett noen av filmene, og her er stilen og språket mye røffere). Han har mye humor i bøkene sine, så har du lett for å le tror jeg du skal finne noe å humre av på nær sagt hver side.

Som sagt, det begynner rolig men utover i boken tar det seg voldsomt opp, og "som vanlig" roter Veum seg opp i problemer. Det blir etterhvert veldig spennende, det er så vidt jeg registrerer at "Småpuddikken" begynte å røre på seg, rett foran øynene mine.

Er du glad i klassisk, velskrevet, spennende krim, hvor alt henger på greip og alle spørsmål får sitt svar, da er det bare til å notere Varg Veum nummer 19 bak øret!

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016
Sider: 317
Kilde: Leseeks

Måtte jo si hei til ham, der han står og ser ut over Torget

13 kommentarer:

 1. Notert med vannfast sprittusj og stor font! Jeg har bare skummet omtalen din foreløpig, for denne er ei av de få krimbøkene som frister meg denne høsten. Og jeg skal IKKE spole den med å lese synsinger på forhånd. Varg Veum er hellig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gliser bredt av begeistringen din, men kan love deg at jeg aldri røper mye av handlingen i omtalene mine, så du kan trygt lese :) Gled deg, jeg har nå lånt meg den første boken i serien, så jeg gleder meg til å lese den i morgen :)

   Slett
 2. Jaaa, denne gledar eg meg til å lesa. Eg føler at eg kjenner Varg Veum sidan eg har lest absolutt ALT Gunnar Staalesen har gitt ut om denne rufsete detektiven, inkludert den fantastiske Bergens-trilogien. Filmane derimot - dei tykkjer eg ikkje noko om. Feil Varg med feil dialekt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du virkelig lest alle bøkene? Det står det respekt av :) Er helt enig med deg når det gjelder filmene, hvordan kunne de velge seg en Veum som ikke er bergenser?

   Slett
 3. Så herlige bilder du har tatt på tur. Jeg hadde et prosjekt i år som jeg er ferdig med nå, som gikk ut på å se alle filmene om Veum. Noterer bokserien også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har bare sett et par av filmene på kino, men kommer ikke helt over dialekten hans. Har lest halve Bukken til havresekken nå, og fryder meg over bok nummer 1 fra 1977, tror jeg må fortsette.

   Slett
 4. Først; jeg vet at dere har hatt mye regn i sommer og at været i Bergen ikke var slik det var da jeg var der i slutten av mai, men jeg misunner deg å bo i Bergen. Hadde håpet at datteren min skulle studere der, men slik gikk det ikke. Varg Veum har jeg sett en del av på film. Har to bøker i bokhylla, Ansikt til ansikt og Dødens drabanter, og den første har jeg ihvertfall lest. Den andre er jeg mer usikker på. Men jeg skal lese den du har lest nå. Den er på vei i posten. Jeg ble så sjarmert av å se han på Torget, og vi var også oppe på "kontoret". Jeg synes det er artig at slike romanskikkelser får et liv utenfor bøkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bergen er det beste sted på jord, men ikke når det regner, og i sommer har det blitt reint for mye av det gode. Heldige er vi som kan besøke Varg Veum når vi føler for det, og er en lommekjent i Bergen er det alltid mye å kjenne seg igjen i i Staalesen sine bøker :)

   Slett
 5. Har fått den, men ikke lest den ennå, og har ikke lest en eneste Varg Veum bok tidligere:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal du begynne på begynnelsen av denne serien har du en jobb foran deg, for de første bøkene er ikke lett å få tak i :) Veum er en aldri så liten helt her i Bergen, og nå så jeg at han i disse dager får brygget sitt eget øl også, det må jeg smake :)

   Slett
 6. Vi som bor i området MÅ jo lese Staalesen. Jeg synes de siste bøkene hans har vært gode og jeg håper på denne og. Så når den kommer inn på biblioteket står jeg klar... Veldig kjekt med bilder fra Bergen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt spesielt å ta seg en runde i byen og gå på flere av stedene hvor Varg Veum ferdes, samtidig som en leser boken. Du har noe å glede deg til!

   Slett
 7. Leste akkurat ferdig denne - det er faktisk min første Staalesen bok. Ganske OK krim, det som passet meg godt, er at den ikke er så voldelig og "ekkel" (bare en kort episode med vold - akkurat til å tåle). Den beholdt spenningen gjennom hele boken og ellers var den velskrevet - dvs. jeg lyttet mest, selv om jeg har et bokeksemplar også. "Løsningen" til slutt var kanskje ørlite overraskende - og så fikk jo også Varg noe å lure på som vi kanskje hører mer om i neste bok.....fin omtale, Tine. (Jeg er ikke flink til å omtale bøker med det samme de er lest, så jeg er stadig på etterskudd, det ligger vel nærmere 100 uferdige kladdnotater på bøker lest de siste par årene uten at de er blitt "blogget")

  SvarSlett