onsdag 21. august 2013

En historieleksjon - dobbel dose med Kleopatra

50 år gammel barnebok vs. fletta ny historiebok
Enkelte personligheter fra historien, må en liksom ha litt kunnskaper om. I disse dager gir Gyldendal ut en ny historiebok om Kleopatra, og jeg innså at mine kunnskaper om henne, kan betegnes som særdeles begrensede, så noe måtte gjøres. Jeg ba forlaget pent om et leseeksemplar og satte igang.
Det viste seg at "Kleopatra  - et liv" av Stacy Shiff ikke er en historisk roman, men en historiebok. De tre første kapitlene gikk trått, men i stedet for å kaste inn håndkledet tok jeg tyren ved hornene og lånte den 50 år gamle boken til Iris Noble om Kleopatra.
Du vet Historien om... serien som vi slukte da vi var 10? Historieserien er for barn og språk og layout er tilpasset målgruppen. For en som har passert førti for lengst,  og begynner å bli dim på synet, syntes jeg det var vidunderlig å lese fete typer, så dette ga nesten mersmak.
Nå kan jeg masse om Kleopatras fantastiske liv, og ser meg rustet til å ta fatt på den ordentlige historieboken igjen.

Kleopatra er antikkens mest berømte og beryktede kvinne. Hun var farao i Egypt en generasjon før Kristus, og den siste greske herskeren av landet. Kleopatras palass glinset av gull og onyks, og sydet av politiske og seksuelle intriger. 
Kleopatra var gift to ganger, begge gangene med en av sine brødre. Den første startet hun en brutal borgerkrig mot, den andre forgiftet hun. Incest og mord var familiespesialiteter. Hun gikk til sengs med bare to menn. De var imidlertid samtidens mektigste romere: Julius Cæsar og hans protesjé Markus Antonius. Begge var gift fra før.


Ti dager senere.....

Jeg har rett og slett ikke kunnskap og ordforråd til å yte denne boken rettferdighet, så er du historisk interessert og har erfaring med å lese denne typen faktabøker, skal du ikke høre på meg. For meg ble dette oppramsing av fakta, og i begynnelsen føltes det som at det ikke kom i kronologisk rekkefølge.
Det skulle være overkommelig å komme seg gjennom teksten, for boken er bare på 300 sider, (+ 50 sider med register, noter og litteraturliste). De første 100 sidene leste jeg alt, de neste 100 sidene leste jeg begynnelsen på hvert kapittel. Deretter leste jeg noen linjer hist og her, før jeg hoppet til siste kapittel for å få med meg hennes "grand finale".
Hadde jeg deltatt i en quiss, skulle jeg alltids kunne briljert med noen kløktige svar om Kleopatra, men jeg frykter at det som har festet seg kommer fra Historien om Kleopatra heller enn Kleopatra - et liv.

3 kommentarer:

  1. Morsomt og ærlig innlegg dette. Har en slik barnebok selv, om Columbus. Men leste flere slike som barn. Og husker at jeg likte dem. Kan helt sikkert være fin short-cut til å lære om kjente personer også for voksne. Trodde faktisk at vi også hadde en om Walt Disney. Men den er i såfall godt gjemt et sted.

    SvarSlett
  2. Jeg liker bøker om historiske personer, men jeg er som du, jeg liker ikke oppramsing, det skal være historiefortelling!

    SvarSlett
  3. Vet du, det enkle er ofte det beste! I min bokhylle har jeg en liten bok beregnet for barn og unge om store, tunge klassikere. Kort handlingsreferat, kontekst og filosofering rundt tema. Funker som gull! - Og det gjør jammen meg disse historien om-bøkene også.

    SvarSlett