søndag 11. august 2013

Og fjellene ga gjenlyd av Khaled Hosseini - en smakebit!

Og fjellene ga gjenlyd er en roman med mange historier i seg. De er flettet sammen så det blir en helhet. Før vi når slutten har 60 år passert, vi blitt kjent med mange mennesker og opplevd mange forskjellige steder.

Vi starter på landsbygda utenfor Kabul, og er senere også i Kabul, og i små brokker blir vi kjent med karakterene i boken. Andre del er et brev som Herr Marcos mottar, og som er forfattet av Nabi når han har blitt en gammel mann. Dette leser vi før vi vet hvem Herr Marcos er, men mot slutten kommer også han inn i historien.
Handlingen starter med Nabi som i 1947 blir ansatt som "alt mulig mann" av Suleiman Wahdati og hans nye kone Nila. Han forelsker seg fort i Nila, og gleder seg over at vennskapet deres ser ut til å utvikle seg. Nilas store sorg er at hun ikke kan få barn. Nabis bror, som er fattig og bor på landsbygda, har blitt enkemann, og med to barn er det en umulig oppgave for ham å brødfø familien.
Pari, hans lille jente på 4 år, blir derfor solgt til Nila og mannen, og vokser opp som deres datter.

Når Wahdati får slag forlater hans kone ham, og tar med seg datteren deres til Paris, mens Nabi ikke har hjerte til å forlate den syke mannen.

I 1968, da Nabi har vært ansatt hos Suleiman i 21 år, får han vite hvorfor han ansatte akkurat ham, og samtidig røper Suleiman den store hemmeligheten sin. Han ber Nabi som har fylt 40 år, dra og finne seg en kone før det er for sent, men Nabi velger å bli værende.
Så kom krigen. I 2000 midt i Talibans herjinger dør Suleiman, og etter 50 års tjeneste arver Nabi ham.
Brevet til Herr Marcos er ferdig lest og historien fortsetter.  Vi er i 2003, og her blir vi kjent med fetterne Timur og Idris. De har levd i eksil i California i 20 år, men er nå tilbake i Afghanistan. Nå får vi også vite hvordan Marcos passer inn i historien, og fortellingen snører sammen trådene sine på en elegant måte.

Smakebit:
Han er tørr i munnen. Han er redd han kommer til å kaste opp og ydmyke seg, bekrefte Amras inntrykk av ham, av dem begge - de velstående, storøyde eksilafghanerne - som er kommet tilbake for å stå og måpe over blodbadet nå da busemennene har dratt. 

Dette er en nydelig fortelling, helt i stil med de andre romanene hans. Jeg synes det er vanskelig  å gjengi handlingen, for den er bygget opp på en ganske springende måte. Handlingen strekker seg over 60 år, og begynner på nytt mange ganger, men det hele flettes fint sammen til en helhet som ikke bare gir mening, men er utrolig ettertenksom og vakker.
Romanen blir aldri kjedelig, den har fin driv og er vanskelig å legge fra seg. Khaled Hosseini befinner seg blant eliten når det gjelder denne typen litteratur.
Denne boken kan du glede deg til! Uten å stusse gir jeg den terningkast 6!

Lanseres 15 august!


Flere smakebiter av nye og gamle bøker, finner du
via bloggen Flukten fra virkeligheten

23 kommentarer:

 1. Jag tyckte mycket om hans Tusen strålande solar så denna ska jag läsa någon gång.

  SvarSlett
 2. Jeg må se å få lest bøkene hans etter hvert, mer er det ikke å si! Ønsker deg en fin dag,Tine:)

  SvarSlett
 3. Ååå, denne gleder jeg meg til å lese :)

  SvarSlett
 4. Har satt denne boka høyt på høstlista mi, og ser fram til å lese den. Likte de andre bøkene til forfatteren godt!

  SvarSlett
 5. Herlig smakebit! Denne boken leser jeg også nå, månedens eBok for min del :)

  SvarSlett
 6. Tusen takk for smakebiten, en bok jeg har merket meg

  SvarSlett
 7. Den låter riktigt bra, får skriva upp den på listan.

  SvarSlett
 8. Den här står på min läslista :)

  SvarSlett
 9. Hmm, viste ikke en gang at denne fantes, takk for at du minte meg på denne forfatteren igjen!

  SvarSlett
 10. Den boken vill jag verkligen läsa! Tack för smakebiten :)

  SvarSlett
 11. Liker denne forfatteren kjempegodt og håper det ikke blir så lenge å vente til jeg også kan lese boken, for den gleder jeg meg veldig til:) Takk for smakebit og ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 12. Tusen takk for smakebiten! Denne vil jeg lese snart :) Har så lyst til å lese alle bøkene hans, har bare ikke kommet til det enda! Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 13. Jag tyckte väldigt mycket om den. Den fick 5/5 hos mig:-)

  SvarSlett
 14. Jeg synes omslaget og tittel er så fint, at bare det ga meg lyst til å lese boka da jeg så den første gang.:) Jeg har sett filmen Drageløperen, men ellers ikke lest noe av ham. Men denne vil jeg nok lese en dag.:)

  SvarSlett
 15. Tack för smakebiten. Känns som det är en bok som berättar en ganska hemsk historia.

  SvarSlett
 16. Den här ska jag läsa när jag har läst Tusen strålande solar och Flyga drake som jag håller med på just nu, tack för smakebiten!:)

  SvarSlett
 17. Denne står høyt på leselista, så takk så mye for smakebiten. :)

  SvarSlett
 18. Fin smakebit fra en bok jeg har veldig lyst til å lese, og når du gir den en sekser tyder det bra! Jeg likte de to andre bøkene hans godt :)

  SvarSlett
 19. Den här läser jag också just nu :)

  SvarSlett
 20. 1. Mydelig tittel på romanen. Virkelig.

  2. Du gjengir handlingen supert! *Tommel opp til deg*

  SvarSlett
 21. Jeg har lest de to andre romanene til Hosseini, begge falt i smak, så jeg ser veldig frem til "Og fjellene ga gjenlyd". Det var nesten så jeg kjøpte den engelske utgave på Ark for litt siden, men jeg føler det er viktig å støtte norske forlag litt også så jeg venter på oversettelsen.

  For litt siden kastet jeg så vidt et blikk bort på en omtale av boken, og jeg så anmelderen mente forfatteren gapte over for mye. Jeg er spent på hvordan jeg vil oppfatte det.

  Har du husket å gå en stemme til smakebiten du likte best denne søndagen? Hvis ikke så ta gjerne turen innom søndagens smakebit og stem.

  Ønsker deg en finfin uke, Tine!

  SvarSlett
 22. Har du virkelig selv lest boka? Du har tatt helt feil. Først og fremst er ikke Saboor broren til Nabi, men det er Parwana som er søstra hans og hun er gift med Saboor. Mange andre som jeg ikke ørker å rette. Skjønner ikke at du ikke har forstått selv og skriver blogg om det.

  SvarSlett