mandag 26. august 2013

William Shakespeare på Plenen i kveld - Troll kan temmes


"The taming of the shrew" heter stykket på originalspråket. Forestillingen ble fremført på Shakespeare-engelsk, av et teaterkompani som er på besøk fra England. Stykket ble skrevet i 1593, og er et av 14 Shakespearestykker som går under betegnelsen komedie.
I mars så vi DnS sin oppsetning "Shakespeares samlede verker - litt forkortet" (se her) og det, sammen med et besøk i The Globe (London i vår) ga meg inspirasjon til å også få med meg dette gjestespillet.
Det er noen som kaller seg The American Drama Group som står for forestillingen, og Bergen besøker de sammen med flere andre byer i Europa. (Ikke Oslo!!)

Jeg hadde blandede forventninger, men det var ikke gått mange minuttene før jeg pustet lettet ut, og slappet helt av. Dette var rå-bra!! Siden det var mitt første møte med et ekte Shakespeare stykke, har jeg ikke noe å sammenligne med, men jeg koste meg glugg ihjel. 
Det var lettere enn jeg hadde fryktet å forstå språket, det var skikkelig morsomt (ja, selv jeg lo høyt og masse...) skuespillerne ga alt og var virkelig veldig gode. 
Dette må gjentas, ved første anledning :)

Og handlingen? Kjempekort: Vakre Bianca og Katharina er to gifteklare søstre. Deres far vil ikke gifte bort søte, snille Bianca før den eldste og heller vanskelige Katharina er gift. En dag kommer Petruccio til byen, og han blir lurt til å ekte dette "trollet" av et kvinnfolk. 
Her er sikkert mye politikk, og kanskje litt moral her, men Shakespeare har skrevet en komedie, og det er først og fremst det, dette er.

2 kommentarer:

 1. Så gøy å lese! Jeg har sett dette kompaniet på Festningen for flere år siden. Glemmer at de er her hver august....

  Stilig at du snek til deg et par bilder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje jeg var litt frekk som tok bilder, men som Shakespeare kompani var de i sin fulle rett å drite meg ut. Det er jo tradisjonelt, i The Globe. Jeg skal i alle fall få dette med meg neste år, og året etter :)

   Slett