fredag 2. august 2013

Ferieavsluttning - biltur med Jules Verne

Da har vi parkert i Bergen og sommerferien 2013 ansees som offisielt over. Vi forlot svigers etter frokost i dag, og suste gjennom 32 kommuner før vi var fremme i vår egen. Det tok oss 12,5 time, og det skal jeg si deg, det kjennes bak. Og så er det utrolig kjedelig. Svingete veier og vanvittig mange bobiler og campingvogner som glemmer at de har gasspedal. Vi kjørte heldigvis rett på fergen, uten venting, så da tok vi en hi-five.

Redningen i dag var lydbokversjonen av Jules Verne`s flotte klassiker fra 1870,
"En verdensomseiling under havet". Det er Nils Ole Oftebro som har lest den inn, og det har han gjort på en super måte. Trenger du å høre lydbok høyt i bilen sammen med barn, er dette boken for dere. Den varer i 4 timer og 20 minutter.

Handlingen kort fortalt:

Den franske vitenskapsmannen Piere Aronax er i året 1867 i New York og venter på båtskyss tilbake til Paris etter endt oppdrag. Med seg har han Consei, tjener og medhjelper som er ekspert på klassifisering av arter. De får nyss om et kjempe monster som herjer i havene og krigsskipet Abraham Lincon søker mannskap som kan være med ut å tilintetgjøre dette utysket. Eventyrlysten som de er, melder de seg, og får litt mer spenning enn de hadde håpet på.
De passerer Atlanterhavet og kommer inn i Stillehavet og etter 4 måneder, 300 sjømil utenfor Japan, får de endelig nærkontakt med denne kjempe narhvalen. De klarer ikke å finne ut av hva det er for et dyr, men anslår det til å være 100 meter langt, selvlysende og innehar en utrolig kraft.
Basketaket som følger er fatalt og våre to venner, samt kanadieren Ned, blir kastet i sjøen. Skipet kommer dem ikke til unnsetning, og i siste liten blir de reddet av "fienden", som viser seg å ikke være et monster, men en ubåt. Det er kaptein Nemo og hans skip Nautilus, som har krysset deres vei, noe som viser seg å bli fatalt, for Nemo vil ikke at hemmeligheten hans skal røpes. De får gå fritt ombord i båten, men får klar beskjed at de aldri får slippe fri igjen.
Nautilus er et forskningsskip, og har både bibliotek, en sal med kunstverk, museum, orgel og sigarer, så her mangler ikke på komfort.
Ned er den som er mest utilpass og vil forsøke å rømme flere ganger. Aronax er selv forsker og blir raskt fasinert av arbeidet som kaptein Nemo holder på med, så han finner roen ombord, så også hans tjener Consei, som er veldig tro til sin master.
Eventyret begynner, og det tar oss med verden rundt under havet. Vi leiter etter perler, sloss med hai, sitter fast under isen på Sydpolen og kjemper med gigastore blekkspruter. Tiden går, og etter 7 måneder uten å ha klart å rømmer er Ned desperat. I det de skal gjøre et nytt forsøk blir de angrepet av krigsskip igjen, og de må berge seg så godt de kan. De flykter nordover mot Norge, og ender i Moskstraumen utenfor Lofoten. Her klarte de å rømme, og ble reddet av lokale fiskere.
Ingen så noen gang igjen Nautilus eller kaptein Nemo.


Har du lest denne? 
Hva er det med språket i disse klassikerne, er det litt "gammelmodig"?

1 kommentar:

  1. Jeg har ikke lest den boken, men kjenner at jeg fikk litt lyst nå! :) Jeg fant tilfeldigvis bloggen din under et søk etter høyeste fjell i Hordaland. Jeg er nylig bitt av fjelltopp basillen og håper det etter hvert skal bli en familieaktivitet! I år holder jeg meg derimot i Bergen og skal gå 21 av Bergens høyeste fjell (forhåpentligvis...).. Enig i at det er kjekt å finne andre bloggere fra området med samme interesser og familieliv så måtte jo legge deg til med en gang! :)

    SvarSlett