søndag 8. desember 2019

Full spredning - en legeroman av Nina Lykke

Det er tydelig at jeg har sovet litt i timen, tiltross for at jeg ga full score til Oppløsningstendenser som jeg leste i 2014, har jeg ikke lest romanen som kom etterpå Nei og atter nei. Det skal jeg gjøre, for igjen skriver Nina Lykke seg inn til full pott på terningen med årets roman Full spredning.

Forlaget om romanen:
Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser – med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.

Full spredning er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.


Vel er det en lege i hovedrollen, men det rokkes litt ved mitt eldgamle bilde på hva en legeroman er. Selv om Elins mann Aksel også er lege, og deres barn studerer til å bli lege begge to, så er hovedfokus på Elins fastlegepraksis, og her er ikke ingen sykepleierforvikling å spore.

På side 16 laget jeg det første eseløret i denne romanen, siden det var første gang jeg lo høyt for meg selv. Tore er skjelettet hun har på kontoret sitt. Han er skikkelig pratesyk, og mye av humoren i romanen har sitt opphav i samtalene Elin har med ham.  Smakebiten sier litt om Elins forhold til sin ektemann:

   Hva har du tenkt å gjøre med det, spør Tore.
   Med hva?
   Med at Gro kanskje i dette øyeblikk ligger ved siden av Aksel på den sengen som du har betalt halvparten av og vært med på å bære opp.
   Jeg vet ikke. Jeg eier ikke konkurranseinstinkt. Hvis det ble hungersnød, ville jeg vært en av de første som strøk med. 

Handlingen i romanen følger Elin i tiden før boblen sprekker. Vi hører om hvordan hun treffer igjen gamlekjæresten Bjørn, og dialogen dem imellom tar oss med tilbake til den tiden de datet i sin ungdom.

Med jevne mellomrom tar "vi" imot en pasient, hemoridemannen, gamlinger som skal fornye førerkortet, og ungdommer som trenger sykemelding til skolen. Irritasjonen hun føler kan jeg kjenne meg igjen i, men holdningen hennes til pasientene er litt skremmende, lurer på om jeg kommer til å tenke på denne boken neste gang jeg må til legen ☺

Aksel fordriver fritiden med å løpe eller stå på ski, mens Elin har en svakhet for tv-serier og vin. Det er ikke mye de har til felles, og avgrunnen mellom dem, gjør at jeg som leser heier på Elins valg av Bjørn som fortrolig. De har dårlig samvittighet begge to, og de prøver å avslutte forholdet mange ganger, noe som bidrar til at jeg, til tross for deres utroskap, ønsker at de lykkes med å finne sammen for alvor.

Nina Lykke har skrevet en tankevekkende roman, som gjennom troverdige scener skildrer ensomheten som kan føles, selv om en har en livsledsager. Tematikken er alvorlig, men skrevet med så mye satire gjorde jeg ikke annet enn å humre meg gjennom romanen, fra første til siste side. Og når det gjelder slutten, var det ikke happy ending da? sånn leste jeg det i alle fall.

Forlag: Oktober
Utgitt: 2019
Sider: 283
Kilde: Leseeksemplar


Full spredning ble nominert til Bokhandlerprisen 2019 og er kåret til vinner av Brageprisen 2019 - gratulerer Nina Lykke!

Flere bloggere har frydet seg over denne boken: Artemisias verden, Beathes bibliotek, Kleppanrova og Pervoluto

21 kommentarer:

 1. Ja,du må lese den forrige,den var etter min mening hakket bedre enn denne.Joda,denne er morsom og til å kjenne seg igjen i men litt kjedelig at det gikk litt i samme tralten hele 283 sider gjennom. Tolket ikke slutten som happy for jeg tolket det som hun egentlig ikke ville ha ham der men når han kom evnet hun ikke å gjøre noe med det på samme måte som hun ikke evnet å fikse noe med mannen,så hun bytter jo bare mann og alt kommer til å bli ved det samme.Så her har hun vel ikke lært av egne feil men går rett i fella igjen.Derfor heiet jeg ikke på dem for jeg ville at hun skulle utvikle seg i løpet av romanen og komme seg videre i livet. Men igjen så er det vel ikke alle som klarer det.

  Ha en fin søndag, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. For oss som trives godt i eget selskap, tenker jeg som deg at det er tussete å gå rett inn i et nytt forhold, men han var jo ikke lik ektemannen da, så jeg tenker at hun har godt av ham. Så lenge de bor i hennes leilighet kan hun jo bare tuppe ham ut, hvis han endrer seg :)
   Kos deg i møkkaværet, jeg har 70 minutter igjen av lydboken, så en tur skal jeg ta, deretter blir det Netflix (!!!) og strikking, og en god dose Den blinde morderen :)

   Slett
  2. Mente ikke at han var lik mannen som type, bare at hun passer like lite i lag med ham. Det virket jo heller ikke som hun egentlig ville ha ham der.

   Netflix faktisk,nå står ikke verden til påske.
   Vurderte også Den blinde morderen men får finne en annen.
   Her blir det lesing og deretter litt ski, må få med meg gutta på stafetten. Og i kveld blir det adventsstund med varm sjokolade og julekaker og film med gutta boys.

   Slett
 2. Nina Lykke har jag varit nyfiken på ganska länge nu. Har hört mycket om just Nej och åter nej.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har jeg planer om å lese også, skjønner ikke hvorfor den har gått meg hus forbi, siden jeg likte hennes første bok så godt :)

   Slett
 3. Tack för smakebiten, den verkar intressant.

  SvarSlett
 4. Inte läst Nej och åter nej, men kollat lite i den på jobbet. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Känner till författarnamnet, men inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Jag har läst Nej och åter nej, men inte den här. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. tack för smakbit, få se när den kommer ut på svenska. Trevlig andra advent

  SvarSlett
 8. Jeg heier på Nina Lykke, tror jeg må finne ut av hva annet hun har skrevet.Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også en bok tilgode, gleder meg til den :)

   Slett
  2. Oppløsningstendenser fikk jeg ikke det til med men likte novellesamlingen "Orgien og andre fortellinger" som er debutboken hennes. Anbefaler den også

   Slett
 9. Morsomt innlegg om morsom bok.:)
  Som du vet likte jeg den veldig godt også. Takk for link.
  Tror Elin hadde hatt godt av en pause når hun har blitt så lei pasienter og det meste og gir seg alkoholen og TV_serier i vold. At man kan få en del ting som oppleves som mas og krav i vranga, kan jeg forstå, tror mange som jobber i hjelpeapparatet kan kjenne på det til tider.

  Jeg var til legen mens jeg leste boka, og tenkte mitt da jeg var der, om hva legen tenker sånn _egentlig_ om oss..

  Ang slutten, så tenkte jeg den var litt lettvint, litt tam, en slags happy ending, ja, det tenkte også jeg, men ikke en helhjertet en, derav tam.. Hun ville ikke ha ham, så ville hun ha ham og ga etter, men siden Aksel hadde kastet henne ut, så var det vel litt lettvint også og ta imot Bjørn når han tryglet og ba og lovte at det endelig var slutt med Linda.. Tja, kanskje det går bra? Vi får se hvis det blir en oppfølger..
  Har du sett Brenner Live med Nina Lykke? nrk.no, ganske nylig.. der utelukker hun ikke en oppfølger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykkes forrige; nei og atter nei, hadde derimot en forrykende herlig slutt.:)

   Slett
  2. Takk for tips om Brenner, skal se om jeg finner det, og Nei og atter nei må jeg lese :)

   Slett
  3. Ja, Brenner skal jeg få med meg også. Takk for tipset jeg er alt for dårlig til å se tv og følge med hva som skjer der.

   Slett
 10. Äktenskapsromaner brukar inte vara min grej, men den här låter riktigt intressant. Undrar om jag skulle kunna identifiera mig med Elin som läkare :)

  SvarSlett
 11. var inte odelat förtjust i Nej och åter nej, men tänker nog läsa den här i alla fall. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 12. Låter som en bra bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett