søndag 22. januar 2023

Havørnens skrik - en Salanderkrim av Karin Smirnoff

Stig Larsson lever fremdeles, i alle fall bøkene hans om Lisbeth Salander, som tok lesere over hele verden med storm, for en tid tilbake. Serien kalles Millennium, som er navnet på nyhetskanalen som Mikal Blomkvist jobber. Karin Smirnoff er ikke første forfatteren som viderefører trilogien som Stig Larsson skrev, for dette er bok nummer 7 i serien, men hun bød på det beste resultatet jeg har lest, dette var spennende!

Forlaget om handlingen: 
Utenfor medias søkelys pågår det en rovdrift i Norrland, dagens ville vesten, hvor rike storkonsern ikke sparer på noe for å få tilgang til naturressurser og landområder. Kriminelle gjenger, tiltrukket av den enorme tilstrømmingen av nye penger, operer i skyggene.

Forlag: Kagge
Utgitt: 2023
Sider: 393
Kilde: Bookbites

Ikke bare spennende, historien er velskrevet til tusen, i et språk som jeg kjenner igjen fra romanene jeg har lest av Smirnoff. Handlingen er satt i nåtid, her diskuteres høye strømpriser, vindkraftutbygging, Putin og mye mer.


Men, det er et eventyr dette, karakterene er for det meste mennesker som befinner seg i ytterkanten av loven, det gjelder, som alle vet også Lisbeth Salander, vår helt kan man vel si. Her møter hun den tretten år gamle jenta Svala, som hun faktisk deler DNA med.

Svala er ille ute siden moren hennes har forsvunnet, og Lisbeth blir bedt om å ta seg av henne.

                        Tenk over det, ber sosialdamen, det ville være fint om Svala hadde en slektning hos seg. Vi har aldri møtt hverandre, sier Lisbeth. Og det var jeg som drepte faren hennes, sier hun ikke. Jeg vet at dere ikke kjenner hverandre, men slekt kan bety noe likevel, sier hun og forteller om et søskenbarntreff der søskenbarna ikke hadde møtt hverandre på 30 år, men likevel visste det meste om hverandre. 
Jeg har ingen søskenbarn og vet ingenting om jenta, sier Lisbeth. Like lite som hun vet om jeg.

Helt i begynnelsen møter vi Renholderen, han bor i en isolert tømmerhytte i et naturreservat, hvor naturen er i ferd med å ta tilbake den 1 mil lange skogsveien som fører til nærmeste vei. Han har en bekk hvor han henter vann, og vindfall til ved, også er han venn med ørnestammen som lever like ved. Det hele er så idyllisk og "back to nature", jeg nøt de fine naturskildringene, og kunne godt ønske meg et opphold her. Helt til jeg ikke gjorde det lengre...

Plottet er lett å følge, men her er mange karakterer å holde styr på. Vi er på et lite sted langt nord, hvor reindrift er en del av livsgrunnlaget. Den lille byen har politikere, som styrer på litt som de vil, en livsfarlig MC-klubb gjør det hett om ørene på enkelte, også er det noen som driver utstrakt lobbyvirksomhet for å få realisert en vindpark.

Drap, kidnapping, bryllup og ville tilstander går igjen gjennom hele boken. Lisbeth Salander møter sin like-kvinne i lille Sala, som hun skal passe på. Mikal Blomkvist i Millenium dukker også opp, siden det er hans datter Pernilla, som skal gifte seg (med en heller tvilsom type).

Karin Smirnoff har virkelig dreisen på krimsjangeren. Jeg som kjenner henne fra debutromanen Jeg dro ned til bror, og de to oppfølgende bøkene, ble overrasket over at hun greide å dra stemningen og språket med seg inn i en krim av dette kaliberet. 

Havørnens skrik er ikke bare en glimrende thriller og en aktverdig fortsettelse av Lisbeth Salander-trilogien, men også en nydelig skrevet roman. Håper Karin Smirnoff, i likhet med David Lagercrantz, får lov å skrive tre fortsettelsesbøker. 

18 kommentarer:

 1. Inte jätteförtjust i Millennium, men gillar verkligen Smirnoffs språk. Tack för smakbit.

  SvarSlett
 2. Jag älskar ju det som Smirnoff skrivit tidigare, men vet inte om jag vill läsa mer i just den här serien. Men kanske ändå...

  SvarSlett
 3. Jeg leste alle som Stig Larsson skrev, men etter at han døde var det ikke samme int. fra meg. Jeg digger Smirnoff sine bøker, så denne er notert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste den første av Lagerkrantz, men ville ikke fortsette. Er veldig glad for at jeg leste denne, Karin Smirnoff greide brasene :)

   Slett
 4. Har tänkt läsa eller lyssna på denna snart. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 5. läst Smirnoffs trilogi och tyckte om

  SvarSlett
 6. jag läste inte Stieg Larssons böcker men jag skulle kunna läsa Smirnoffs fortsättning bara för att jag gillar Smirnoffs tidigare böcker. tack för smakebiten

  SvarSlett
  Svar
  1. Havørnens skrik står støtt, selv om du ikke har lest de andre bøkene i serien

   Slett
 7. Jag har inte läst Millennium men däremot första delen i Smirnoffs trilogi och den ska jag läsa klart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den trilogien er noe helt annet, men Smirnoff beholder språk og skrivemåte selv i en Salander-krim :)

   Slett
 8. Jeg la denne tilside etter alle de dårlige anmeldelsene den fikk da den kom. Nå løftet du den opp litt, så da får jeg lese den snart. :) Begynte på Pascal Engmans siste ; Kokain, men den er så ekstremt voldelig og brutal at jeg har lagt den tilside også, får lese noe mildere enn stund, så får vi se.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er nesten litt glad for at jeg ikke leser avisanmeldelser (bortsett fra Klassekampen om lørdagen) Plukk opp denne igjen, Smirnoff redder storyen med sin stødige penn :)
   Skjønner godt at du ikke vil lese brutale Engman, tror ikke jeg har lest noe av ham.

   Slett
  2. Jeg liker å lese anmeldelser, jeg. De gir meg som regel pekepinn på om dette er en bok jeg har lyst til å lese. I siste Bokmagasinet fikk jeg veldig lyst til å lese Johann Haris og Vidar Sundstøls sine bøker etter å ha lest grundige anmeldelser. Det går ikke alltid så mye på vurderingen, men på innholdet- hva de skriver om boka på godt og vondt.
   Når det gjelder Smirnoff sin bok var det så mye som ikke klaffet, men da kan jeg bare bli positivt overrasket, kanskje..?

   Likte de tidligere bøkene til Engman veldig godt, men denne om brutale gjenger i Stockholm er drøy. Selv om det er virkeligheten , står mye i nyhetene om disse gjengene om dagen..

   Slett
  3. Det hender at vi blir overrasket når vi leser, på den ene eller den andre måten :) Jeg har begynt å lese bokomtaler etter jeg fikk Bokmagasinet i hende for noen måneder siden, også leser jeg jo blogger :)

   Slett
 9. Hmm... Jeg gav meg etter en Lagerkrantz jeg også, som jeg faktisk likte. Nr to glemte jeg sikkert litt ut. Denne vil jeg lese, så jeg skummet bare omtalen. Litt morsomt at du leste denne nå, for jeg diskuterte nettopp i uka Larsson-serien og de påfølgende bøkene med svogeren min som er på besøk her borte. Notert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lagerkrantz falt jeg ikke for, kanskje det var for tidlig. Da jeg fikk øye på denne boken, var det Karin Smirnoff sitt navn jeg så først, og var et øyeblikk forvirret da øynene mine fanget opp det som står øverst på siden.
   Gøy at dere har diskutert denne, gled deg til å lese, tror ikke du vil bli skuffet :)

   Slett
 10. Jeg liker Smirnoffs bøker, så dette høres fristende ut. Godt tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du liker jo krim også, så dette blir bra!

   Slett