søndag 23. januar 2022

Stormvakt av Kristina Ohlsson

I Kristina Ohlssons nye serie befinner vi oss på Sveriges vestkyst, hvor vi møter en kommende brukthandler og en etterforsker i hovedrollene. Jeg har lest og hørt mange av Ohlssons bøker, og liker godt måten hun skriver på, så jeg gikk forventningsfullt i gang med denne serien.

Forlaget om handlingen:
Samme stormfulle natt som August Strindberg kommer til Hovenäset i Bohuslän, forsvinner den populære læreren Agnes sporløst. August har lagt Stockholm og en fremgangsrik karriere i finansbransjen bak seg for å følge drømmen om å åpne «Strindbergs second hand». Endelig skal han få drive med noe han elsker å gjøre – kjøpe og selge brukte ting – og dessuten på et sted som han har lengtet etter å dra tilbake til.

Men hele vestkystidyllen rystes av Agnes’ forsvinning. Politiet, med den empatiske og engasjerte Maria Martinsson i spissen, leter etter Agnes dag og natt. Håpet om å finne henne i live svinner. Hva er det som har skjedd? Og hvorfor får August Strindberg en ubehagelig følelse av at han sitter på en del av løsningen? 

Tankene på et gammelt mord fra langt tilbake, blir vekket til live når Agnes forsvinner. Maria er ansvarlig for å snu hver stein i søket etter Agnes, og hun gjør en god jobb, til tross for manglende støtte på hjemmefronten. 

Når August kommer til sitt nye hjemsted, må han i en overgang leie et lite hus, før en lekkasje er reparert i huset han har kjøpt. Det skal vise seg at det midlertidige huset bærer på en mørk historie. Den dystre stemningen som blir bygget opp, får også et snev av uhygge, når August synes han skimter en mystisk skikkelse utenfor på veien.

August overtar også sjøboden som hører til huset han har kjøpt og han arver bilen til det nedlagte begravelsesbyrået. Handlingen er spekket med artige små begivenheter, møter mellom mennesker, og i tilbakeblikk får vi lære Augusts historie å kjenne. August blir kalt "Stockholmeren", noe som bekrefter fordommer hos de som bor her, og dette er et av temaene som følges i boka. Et annet er psykisk og fysisk vold i hjemmet, som skildres gjennom flere av karakterene i denne krimmen.

        - For et vær, sa August.
        - Vestkystvær, sa Maria. Lengter du hjem?
        - Nei.
        Hun lurte på hvorfor. Hvordan kunne en som ham ha havnet på Hovenäset? Hvem flyttet fra Stockholms mylder til et sted som var så lite at de aller fleste i landet ikke engang hadde hørt om det? 
        Da lød det et dempet brak fra kjelleren.
        Maria reagerte lynraskt.
        - Vent her, hvisket hun og løp lydløst ned trappa og stilte seg ved siden av kjellerdøra, sånn at den som åpnet den ikke skulle se at han eller hun var oppdaget.


Maria sliter med ektemannen, men sammen med kollegaen Ray-Ray fungerer hun godt. Politiet jobber ut i fra en campingvogn, noe som bidrar til flere artige kommentarer. Etterforskerparet står på, og litt etter litt samler de sammen ledetråder som fører dem videre mot løsningen på mysteriet Agnes. 

I denne boken reflekteres det over det å leve langsomt, å ta seg tid til å sykle i stedet for å kjøre bil, og å ta vare på, i stedet for å kjøpe nytt. Skildringer av landskap og lokalmiljø er mange og detaljerte, og bidrar til at dette blir en skikkelig kosekrim. 

Mot slutten hardner det dog til, flere mennesker på dette lille stedet skjuler sine ugjerninger godt, og litt etter litt, avsløres disse, og selve forsvinningsgåten får sitt svar. Jeg likte boken godt, savnet spenning, som jeg stort sett gjør når jeg leser krim for tiden, men koste meg sammen med karakterene i Stormvakt.

Hverdagsnett har også skrevet om boken ☺


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 480
Kilde: Biblioteket


21 kommentarer:

 1. Jag har gillat allt jag läst av Kristina Ohlsson, men den här serien har jag inte börjat med än.

  SvarSlett
 2. Jag måste börja läsa den här. Jag tycker väldigt mycket om Kristina Ohlsson och den verkar bra utifrån vad jag har läst om den här och där.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er du fan av forfatteren allerede, er det jo gøy med en ny serie, gled deg til denne :)

   Slett
 3. Kristina Ohlsson är bra, men så lustigt att låta huvudkaraktären heta August Strindberg! Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ingen som glemmer August Strindberg (den virkelige) Enig med deg, artig valg av navn :)

   Slett
 4. jag tror att jag läste något av Kristina Ohlsson i början av hennes författarskap, men nu är det länge sedan. det låter som om Stormvakt är en läsvärd bok. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å ta opp igjen bekjentskapet med første bok i ny serie da :)

   Slett
 5. Tack för smakebiten jag har denna men inte läst än.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg, da er det bare til å hive seg rundt :)

   Slett
 6. Jag har läst både Stormvakt och Isbrytare. Riktigt bra böcker. Hoppas du tycker om dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at hun har gitt ut en bok til i serien, ser at Isbryter kommer ut på norsk i år :)

   Slett
 7. Har enda ikke lest noe av Olsson, men har faktisk et par eldre e bøker av henne i hylla. Det er alt for mange spennende krimforfattere og andre forfattere man kan følge.. (hjertesukk og luksusproblem)
  Fin søndag til deg Tine. Her er det fint vær i dag, sola titter frem , jeg skal straks ut en tur:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Luksus er det rette ordet :) Og det gjelder sol også, vi har vært innhyllet i tykk tåke hele helgen, men ut å gå det må jeg. Nyt resten av søndagen Anita!

   Slett
 8. Denne står på leselisten min. Jeg har lest alt av Kristina Ohlsson før denne, så jeg må få med meg denne og :-) Hun er en fin forfatter! Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg, hun er god, håper du nyter søndagen :)

   Slett
 9. Jag har bara läst några av hennes barnböcker, men dem tyckte jag mycket om. Jag borde testa någon deckare också. Och jag gillar verkligen glesbygdsskildringar.

  SvarSlett
 10. Jag brukar tycka mycket om Kristina Ohlssons böcker, men den här serien har jag faktiskt inte läst. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Den här serien hade jag faktiskt tänkt läsa, men jag vet inte när.

  SvarSlett
 12. Krim, jeg er ikke der akkurat nå.
  Morsomt å se coveret til Sjelemaleren. Der inne i det huset har jeg vært og sett gjennom de vinduene det er i Barcelona. Det er et museum nå. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å kjenne seg igjen da :)

   Slett