søndag 30. april 2023

Mannen i tre deler av Thomas Bagger

Thomas Bagger er et nytt navn i mitt bibliotek, men han debuterte allerede i 2017. Mannen i tre deler kom ut på norsk nå i år, og er første bok i en ny kritikerrost serie om Task Force 14 ved Esbjerg politikammer. 

Forlaget om handlingen:
På en forblåst ås på Sønderjylland finner politiet liket av en naken mann. Det viser seg etter hvert at mannen egentlig døde tre dager tidligere og ble stjålet fra det lokale likhuset.

Den nakne mannen er ikke forbrytelsen. Han er budskapet.

Vollen på Smøl har i årtier skjult en langt mer gruoppvekkende hemmelighet. Og den tiltrekker seg raskt oppmerksomhet fra internasjonal presse.

To spesialagenter fra Task Force 14 tilkalles fra København: Den gåtefulle David Flugt og den eksentriske Lucas Stage. Agentene blir kjølig mottatt av de lokale politifolkene, og den samme motstanden opplever de også ellers i samfunnet. Dette er en landsdel hvor folk holder seg for seg selv, og hvor skogsmarkene kaster fra seg lange skygger. David og Lucas kommer raskt på sporet av en skremmende seriemorder.

Med en start som sa pang, ble jeg raskt sugd inn i historien. Via flere korte innledninger blir vi kjent med karakterene i rask rekkefølge. Lokalt i Esbjerg møter vi politibetjent Jenny Seland og den noe eldre sjefen hennes William Grandberg, først i et litt klamt privat forhold, og senere i jobbsammenheng.

På samme måte hører vi om de andre karakterene, først utenom konteksten de senere skal finne sin naturlige plass i, siden som viktige brikker i det store puslespillet, som handlingen er.

Spesialagentene som kommer fra København har sin egen agenda, de er ikke en godt sammensveiset duo, men ulik og ofte på vikende front. Lucas Stage er en etterforskningsleder med samarbeidsproblemer, og David Flukt, en traumatisert mann som assisterer, litt på nåde. 

Den lokale politisjefen i Esbjerg, William Grandberg blir forsøkt satt til side, men han slipper ikke taket i etterforskningen, til tross for at han, av årsaker jeg ikke vil røpe her, er inhabil. Jenny Seland får i oppdrag å etterforske et drap og en savnetsak, men hendelsene på Smøl voll, tar fort mye av tiden hennes. 

Historien tar oss i korte bolker, med til kloakken i Romania et sted, hvor vi får en historie som mot slutten får sin forklaring i Danmark. Tematikken kan penses inn på trafficking, men volden og grusomhetene som utspiller seg, tar det meste av oppmerksomheten.

Lysstoffrørene blinket seg til live over rekkene av metallreoler. Jenny sto stille. Hun ville ikke. Men den kom snikende likevel. Fornemmelsen hun hadde hatt tidligere. Bevegelsen i luften. Hånden bakfra. Hun følte at det var noe hun hadde oversett, eller noe som var der og ikke burde være der. Så kjente hun en varm pust i nakken og merket gåsehuden bre seg over hele kroppen. For hun skjønte endelig hva som var i ferd med å skje, og at det allerede var for sent å gjøre noe med det.

Jeg digget denne boken, besøkene til Romania greide ikke holde på engasjementet, men etterforskingen i Esbjerg var virkelig noe å følge med på. Bok nummer to i serien, Den nittende øya kommer på norsk i august, det er bare til å begynne å glede seg, for dette vil jeg ha mer av☺

Bokblogger har skrevet en flott omtale av boken!

Utgitt: 2021/på norsk 2023
Sider: 447
Kilde: Leseeksemplar

16 kommentarer:

  1. Den boken låter mycket intressant, skulle jag verkligen vilja läsa.

    SvarSlett
    Svar
    1. Høyspenning med sjeldent god utvikling i historien, denne må du lese, om den dukker opp på svensk!

      Slett
  2. en roman som utspelar sig i Esbjerg har jag aldrig läst tidigare. låter intressant. tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det hadde ikke jeg heller :)

      Slett
  3. Ännu en norsk författare att notera. Tack för tipset.

    SvarSlett
    Svar
    1. Norge kan ikke ta æren for Thomas Bagger, for han er dansk, men jeg jubler over at bøkene hans oversettes til norsk nå :)

      Slett
  4. Denne har jeg lagt merke til, men pga stadig økende uleste stabler av bøker, er jeg avventende.. Likevel blir jeg veldig nysgjerrig, kanskje kan jeg ikke gå glipp av denne. Men et spørsmål: Er det veldig blodig, grusom, voldelig? Du vet meg og voldsfråtsing = bad match.
    Ser du leser Simensen og Hari, begge de sår på min tb-liste, men jeg må skaffe meg dem først..
    God søndag Tine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne må du lese Anita, tenker du er innafor selv om du ikke liker de groveste scenene. Jeg likte godt hvordan historien utviklet seg, og fryder meg over Frode som leser den nå, han er ikke å få kontakt med :)
      Jeg har lest Den navnløse arven i et par lange drag, temmelig oppslukende den også, og en fiffig vri nå mot slutten. Måtte ha pause for å gjøre dagens Duolingo-økt før jeg blir for trøtt, så er det rett tilbake til krimmen. Stjålet fokus var mer av en skuffelse, skrevet på den amerikanske måten hvor de introduserer og oppsummerer mer enn de presenterer, utrolig irriterende.
      Ha en fortsatt fin søndag Anita!

      Slett
    2. Åj, da må jeg se på eposten på nytt.. En ny dansk serie er ikke å forakte:)
      Godt å høre at også Den navnløse arven innfrir. Foreløbig står jeg i lang kø på biblioteket.
      Synd at Stjålet fokus ble en skuffelse. Leste du Ekko av Lena Lindgren? Handler vel om noe av det samme.. Men kan godt tenke meg at Lindgrens er adskillig bedre.. Leste anmeldelser av Stjålet fokus da den kom, jeg synes temaet er interessant- men alt i Amerika er jo mer ekstremt enn her.
      Har lest Frakoblet av Hari tidligere. Likte den godt.)

      Takk, fin kveld til deg også, Tine:)

      Slett
    3. Jeg sto også langt bak i køen på Den navnløse arven, men plutselig dukket den opp på Bookbites, og da var jeg i gang. Jeg brukte noen timer på Stjålet fokus nå i kveld, og den tok seg opp. Skrev noen notater, så det kommer et lite innlegg.
      Ekko har jeg lest, den likte jeg godt, ikke skrevet på den repetitive amerikanske måten som jeg får neller av :)

      Slett
    4. Tar visst lenger tid her i byen, på papirbøker altså. Orker helst ikke lese på skjerm, og i alle fall ikke lange bøker på Bookbites/iPaden..

      Bra Haris bok tok seg opp, men som du sier; amerikanere er amerikanere og noget omstendelige av seg.... Ser frem til innlegget ditt:)

      Slett
    5. Har skrevet om boken nå, omtalen ble mer begeistret enn en skulle tro, sånn som jeg sutret i begynnelsen. Kommer om noen dager :)

      Slett
  5. Låter som en spännande bok! Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  6. Den där låter intressant. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  7. Det låter lite otäckt. Takk for smakebiten!

    SvarSlett
  8. Att stjäla lik är så galet sjukt.

    SvarSlett