søndag 5. januar 2014

Den mørke porten av Lars Mæhle - årets første nynorske

En av årets pålagte utfordringer er å lese mer nynorsk, og første forfatter ut i år er Lars Mæhle. Språket som jeg er positiv til, men lite fortrolig med gikk fort å komme inn i, selv om jeg av og til fniste av vendinger som i mine ører hørtes veldig rart ut.

Ein mann blir drepen på brutalt vis i ein kyrkjeruin, same stad som psykologen Karsten Scheel blei funnen myrda fem år tilbake. Ina Grieg, Scheels kollega og hemmelege elskar, blir inkludert i etterforskingsteamet. Kjensla av at ho er med i teamet på nåde, gjer at Ina Grieg finn uortodokse metodar for å få etterforskinga framover. Hennar gamle venn og mentor, den pensjonerte psykologprofessoren Trygve Winther, viser seg å bli til stor hjelp. Snart blir det klart at dei står ovafor ein seriedrapsmann besett av hemn. Og Ina må kjempe mot fleire demonar i jakta på  fienden, ikkje minst sine eigne.

Den mørke porten er Lars Mæhle sin debut som krimforfatter. Det betyr ikke at det er hans første bok, for han har skrevet fantacy, barne- og ungdomsbøker.
Mitt første møte med forfatteren er lydbokversjonen av Harry og Ivar finn opp krutet. Anbefales den og!

Hovedpersonen i boken er psykologen Ina Grieg. Fem år tidligere ble hennes kollega drept, på en bestialsk måte, og nå dukker det opp et lignende drap. Denne gangen får Ina aller nådigst være med i etterforskningen, og dette drar henne inn i en farlig jakt på en drapsmann som har holdt på lengre enn først antatt. Ina er gift med Amund og de har to små barn. Hun er ikke den typiske mammaen, men har en sær personlighet, som forfatteren får tydelig frem. Jeg kan ikke akkurat si at jeg blir glad i henne, men jeg ser henne lett for meg.
Spenningen stiger utover boken, og ikke før batteriet på iPad`en nærmer seg 0, får jeg på meg fillene for å trekke litt frisk luft.

Det finst ikkje monster her. Det gjer verkeleg ikkje det.

Jeg vil ikke røpe mer av handlingen, for dette er en bok jeg anbefaler deg å lese. Ikke bry deg om at han skriver på nynorsk, det går helt fint! Boken er lettlest, og de mange historiene som dukker opp, gjør fremdriften formidabel. Vi er stadig tilbake til Ina og etterforskningsleder Inger Lise Lie og politifullmektig Hege Rimbereid, selv om mye av handlingen også foregår rundt Ina privat.
Slutten er veldig spennende, jeg hadde skjønt hvem ugjerningsmannen var en stund, men det gjorde godt å få det bekreftet. Jeg ser med iver frem til neste bok fra Mæhle om
Ina Grieg. Boken anbefales som du sikkert skjønner, sterkt!

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2013
Kilde: eBokBib
Terninkast: 6
Utfordring: Les nynorsk

22 kommentarer:

 1. Det låter som en väldigt spännande bok, kanske blir den översatt till svenska någon gång :)

  SvarSlett
 2. Høres veldig spennende ut. Har bare lest noen få bøker på nynorsk, men synes det var helt greit.

  SvarSlett
 3. Takk for spennende boktips og smakebit! :)
  Det er ikke ofte jeg leser nynorsk - en utfordring. ;)
  Godt nytt år!

  SvarSlett
 4. Fem bøker allerede? Holder på med min første.... men det holder på å løsne så jeg får snart litt mer fart på lesingen. Denne har jeg hatt liggende i hyllen en stund men nå fikk jeg lyst til å plukke den frem snart. Tusen takk for smakebiten :-) Ha en fin søndag:-)

  SvarSlett
 5. Ikke verst å ha lest fem bøker allerede!
  Nynorsk er fint å lese, og jeg skal sannelig ta meg sammen og åpne flere bøker av det slaget. Gjerne krimmen som du skriver om her siden den virker svært spennende. Ha en fin søndag, Tine :)

  SvarSlett
 6. Den här verkar spännande och jag är inte bekant med författaren heller, så tack för tipset! :)

  SvarSlett
 7. Takk for tips om bøker :). Ha et riktig godt nyttår :)

  SvarSlett
 8. Det er femte januar og du har lest fem bøker? Imponerende!! Ser du leser en nynorsk bok, og der er fint. Jeg har lest en novellesamling av Lars Mæhle som heter Korea - noveller om kjærleik. En bok jeg likte veldig godt! Ha en fin søndag! :)

  SvarSlett
 9. Det gledar eit nynorskhjerte at du vert meir og meir fortruleg med å lesa på nynorsk.
  Boka har eg lest og likt.

  SvarSlett
 10. Denne har jeg ikke hørt om før. Takk for tips, det er alltid flott med nye bekjentskap :)

  SvarSlett
 11. Denne har jeg merket meg som aktuell bok med det første. Fint tips. Liker dessuten veldig godt å lese nynorsk.

  SvarSlett
 12. Låter som en ruskig start på året. Tack för smakbiten och God Fortsättning!

  SvarSlett
 13. Denne har jeg liggende på vent. Og nynorsk synes jeg er fint å lese. Bøkene fra Samlaget er ofte veldig bra.
  Fem bøker på fire og en halv dag er veldig mye.. korte bøker?
  Jeg har lest to, og leser i tre til… men nå blir det vel til at jeg leser ut Disse Øyeblikk før jeg leser ferdig de to andre jeg har startet på.

  SvarSlett
  Svar
  1. I går satt jeg i 8 timer i strekk og leste en hel bok. Forsettet mitt med å sette ned tempo går ikke så bra. Til uken skal jeg på lyttekurs en dag og i Grieghallen på fredag, også er det 4 dager med jobb, så da begrenser lesingen seg selv.

   Slett
 14. God krim kan man jo ikke si nei til, rett på leselisten med den:) Takk for tips! At den er på nynorsk, skal jeg prøve å komme meg over. Nynorsk høres bestandig litt rart ut i mitt hode også, men skal nok ikke bli noe problem, som du sier bare man kommer seg inn i det. Imponerende at du har lest allerede 5 bøker, det er en god lesestart, selv holder jeg på min 2 bok. Herlig å være i lesemodus! Gøy! Kos deg videre! :)

  SvarSlett
 15. Takk for tipset! Jeg er veldig glad i å lese nynorsk, og behøver noen flere på leselista mi for 2014. ;-)

  SvarSlett
 16. Skulle också vilja "öva" min nynorska, och det här låter spännande. Hamnar direkt på läslistan!

  SvarSlett
 17. Å ja, det er spanande bok! Og eg må le litt av at du heller ikkje likar Ina noko særleg ;) men det er ei lettlest og drivande god krimforteljing! Eg gler meg og til neste bok om Ina!!
  Ha ein glad dag!

  SvarSlett
 18. Den här ska jag notera. Tack före smakebiten!

  SvarSlett
 19. Jeg syns at omslaget er så stilig:)

  SvarSlett
 20. Jepp denne må jeg definitivt plukke opp! :)

  SvarSlett
 21. Kjekt å sjå at du les nynorsk ;-) Vi var heldige å få 2 billettar til valfri førestilling ved DnS i løpet av 2014 og då spør eg deg, "teaterdame", kva du vil anbefale?

  SvarSlett