onsdag 9. januar 2019

The catcher in the rye av J.D. Salinger

Første bok ut i Elidas 1001-lesesirkel i 2019. I januar skulle vi lese en bok på 250 sider, sånn cirka i alle fall. Mitt valt falt på Salinger sin, som jeg har lest på norsk men "Redderen i rugen" hva er det for tittel? da beholder jeg heller den opprinnelige.

Forlaget om handlingen:
Holden, 17 år, er kastet ut av pensjonatskolen med stryk i nesten alle fag. I stedet for å reise hjem, skaper han seg en tid utenfor tiden; tre døgn alene i New York. Han tar inn på et hotell, farter omkring i taxi og fører sprø samtaler med sjåførene. Han forteller om foreldre og storebror og tenker inderlig varmt på lillesøster Phoebe. Han bløffer, lyver, fantaserer - og kræsjlander gang på gang. Og så drømmer han om å være "redderen i rugen" - helten som redder tusenvis av unger fra å styrte utfor et stup.


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 1951 - på norsk 1952
Sider: 240
Kilde: Biblioteket

Denne boken valgte jeg meg, ene og alene fordi den er med i 1001-boken og den er under 250 sider. Ikke lenge etter jeg hadde begynt å lese, konstaterte jeg at jeg var fornøyd med valget, også ut i fra selve innholdet.

Holden Caulfield skildres som en ungdom som liker å tulle og fjase. Han tar ingenting seriøst, men det betyr ikke at han ikke har en alvorlig side ved sin personlighet. Vi får høre om storebroren som er forfatter, om den døde broren og om lillesøsteren Phoebe som han savner veldig, men foreldrene forblir en skygge i fortellingen.

Vi blir kjent med ham når han fremdeles er på skolen, og får vite bakgrunnen for at han blir utvist. Så pakker han tingene sine og drar. Det er tre dager til han er ventet hjemme hos foreldrene sine, og disse tre dagene planlegger han å tilbringe i New York. Han har nok av penger og spanderer på seg både fint hotell, drosjer og nattklubbesøk.

Romanen er skrevet i førsteperson med mye dialog som driver handlingen fort fremover. Han har mange samtaler med seg selv, som skal illustrere hva som kunne ha skjedd i forskjellige sammenhenger. Salinger har mye humor i teksten sin, og mye sies mellom linjene, og ved hvordan teksten er brukt:

"Så spennende", sa Lillian. Så presenterte hun meg for marinegjøken. Han het kaptein Blop eller noe sånt. Han var en av de typene som er livredde for å bli tatt for homse hvis de ikke brekker omtrent førti fingre når de håndhilser på deg. 

Jeg likte romanen godt, spesielt de siste femti sidene, da drar det seg skikkelig til. Holden avslører mer av sin personlighet, og det går opp for leseren hva som egentlig foregår. Vi får høre opphavet til romanens tittel, og jeg vet at neste gang jeg ser at noen har tagget "Fuck you", vil jeg tenke på denne boken.

Da jeg skulle gå søndagstur i dag la jeg fra meg Redderen i rugen og koblet til lydboken. Etter kort tids lytting får hovedpersonen i En helt vanlig familie, utdelt en roman hun skal lese, og sannelig er det ikke The catcher in the rye. Til min store fortvilelse røpte hun en vesentlig detalj, som sto på siste side i romanen, men leseopplevelsen min ble allikevel av den riktig gode sorten.


15 kommentarer:

 1. Skummet bare fort gjennom siden jeg har denne klar for jeg skal lese den i helgen. Har hatt boken liggende i flere år men nå skal den til pers. Godt å se at du er i gang, jeg er straks ferdig med Sylvia Plath sin bok.

  Litt kjedelig med den detaljen som ble avslørt i den andre boken, den har jeg også liggende men vet ikke når den blir lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du har den klar, da vet jeg at du kommer til å få en fin helg :) Du kan glede deg til En helt vanlig familie, den er kjempebra.

   Slett
 2. Dette er ei bok som eg kjenner eg burde ha lest uavhengig om den står på ei liste. Følte det sånn med "The Scarlet Letter" før eg las den så nå er det "Catcher in the Rye." Kanskje eg må sjå om eg klarer å putte den inn i lesesirkelen eit sted?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en kjent bok, så jeg undret meg over at jeg ikke har lest den tidligere. Du klarer sikkert å finne plass til den :)

   Slett
 3. Jeg kikket på denne forleden, det er tilbud på pockets på Platekompaniet og de hadde en stor hylle med klassikere. Jeg kjøpte Don Quijote og Americanah (nigeriansk forfatter, knallbra, til Afrika/asia-runden) og en bok til istedet.
  Noterer meg denne likevel til senere..

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å ha noe notert bak øret, sikkert flere kategorier som tillater den :)

   Slett
  2. Jeg fikk Catcher in the Rye til min konfirmasjon, og det ble en mektig leseopplevelse for unge Ellikken. Siden har jeg ikke turt lese boken, ei heller hvorfor den er et viktig referanseverk.

   Slett
  3. Kan tenke meg dette ble heftig for en ung dame. Hovedpersonen i En helt vanlig familie kommenterte litt av det samme, da hun fikk boken utlevert som "pensum" i fengselet :)

   Slett
 4. Kjedelig med spoiler fra annen bok, men sånt er vanskelig å sikre seg mot. Leste, som Ellikken, boka i ungdommen, og uansett hvor mye jeg vrir hodet makter jeg ikke huske hva som står på siste side. Ikke skal jeg sjekke heller, ifall jeg (rarere ting har skjedd) plutselig begynner med gjenlesing..

  (Tror jeg leser Austens Persuasion, i første runde, tror jeg)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er jo en kjent tittel, "rart" at jeg ikke har kommet så langt før nå :) Veldig spennende at vi leser så forskjellige bøker (hvorav de fleste er helt ukjent for meg)

   Slett
 5. Morsomt å se at du valgte denne boka til lesesirkelen. Jeg leste den for noen år siden, likte skrivestilen, men kunne ikke fordra Holden Caulfield. Leste på tampen av året Franny & Zooey fra samme forfatter. Like velskrevet, men der likte jeg innholdet og karakterene utrolig mye bedre. Jeg synes å huske jeg ble skikkelig provosert av Holden, men det er jo også meningen med bøker, og glemt den har jeg ikke - så Catcher in the Rye sitter faktisk fremdeles i hukommelsen og 'ergrer' meg. Og DET er godt gjort av ei bok, så mange bøker som vi leser :)
  Er godt igang med Closely Watched Trains i lesesirkelen. En fullstendig another cup of tea ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Likte du ham ikke? jeg så ikke den komme :) Nå jobber jeg i barnehage og mottoet "Det finnes ikke vanskelige barn, bare barn som har det vanskelig", gjorde vel at jeg følte omsorg for Holden. Skal sjekke ut Franny & Zooey for jeg likte måten Salinger skriver på, takk for lesetips!

   Slett
  2. Jeg vet det er litt tullete å ikke like protagonisten i bøker, men det betyr jo bare at Salinger skriver veldig bra da! Jeg gikk ikke upåvirket ut av leseopplevelsen, og det er jo egentlig supert! Franny & Zooey er også på 1001-lista, så kanskje du får lurt den inn i lesesirkelen! Det er ei flis av ei bok det også, men innholdet er omfangsrikt likevel. Et spesielt søskenpar som jeg absolutt tror du vil like siden du trykket Holden til ditt bryst :-)
   Storkoser meg forøvrig i "ny" stue! Det var godt å bytte miljø, kjenner jeg. Har sittet mye inne hjemme pga kne. Nå kommer jeg meg uuuut og opp i bakken. Motiverende! 2019 skal bli både et godt lese- og Marianne-år kjenner jeg!!

   Slett
  3. Jeg er så glad på dine vegne at du har kommet deg "hjem" og ut i snøen, kos deg max Marianne. Skal bare se at jeg skviser inn Franny også i lesesirkelen :)

   Slett
 6. Jeg lyttet til "Catcher in the Rye" på lydbok for sikkert snart 10 år siden. Den likte jeg virkelig godt. Tenker også at de som har lest den i ungdommen kanskje vil få et annet inntrykk nå, men ikke nødvendigvis et negativt et. Tipper boken vil by på litt andre ting for en voksenleser enn den gjorde for en ung leser.

  Er forresten enig med deg angående den norske tittelen, den burde kanskje fått et løft hvis den skal gis ut på nytt en gang? Glad du likte denne, Tine. Du ga meg faktisk lyst til å lese boken på nytt, og det er ikke så ofte det skjer for min del.

  SvarSlett