mandag 9. desember 2013

Julenoveller av 21 forskjellige forfattere

Lars Saabye Christensen ~ Asbjørnsen og Moe ~Arne Berggren ~Alf Prøysen ~Amalie Skram ~ Gunnar Staalesen ~ Knut Hamsun ~Anne B. Ragde ~Jan Mehlum ~Levi Henriksen ~Jørgen Jæger ~ Cora Sandel ~ Tarjei Vesaas ~ Selma Lønning Aarø ~ Johan Borgen ~ Gro Dahle ~ Merethe Lindstrøm ~ Beate Grimsrud ~ May Grethe Lerum ~ Harald Rosenløw Eeg ~ Ragnar Dyresen.

Her var mange spennende navn, så det var med lite skjult forventning jeg startet denne boken. Min erfaring med noveller er heller liten, men etter å ha lest både Arkitekt og Julefortellinger nå i høst, føler jeg at jeg begynner å få dreisen på formatet.
Julenoveller starter med syv korte, tradisjonelle historier før det er Jan Mehlum sin tur med novellen "Engler - finnes de?" Denne er mer moderne i språket, lagt til bynære strøk i vår tid. Historien er fornøyelig, koselig og en smule moralsk, og jeg frydet meg da jeg satt å leste.
Så er det Jørgen Jæger sin tur med "Hvit jul". Det er alltid gøy å lese historier med handling i Bergen, og her får vi det. En fornøyelig liten sak, hvor jeg satt og forventet forløp og slutt, men fikk noe helt annet. Sånn skal det være! Neste mann ut er også bergenser, nemlig Gunnar Staalesen, og hans novelle heter "Bitter mandel". Det også publisert tidligere, men jeg har ikke hatt fornøyelsen. Et riktig Agatha Christie mysterium var dette, som jeg leste foran peisen med en kopp rykende varm sjokolade spesial til selskap.
Den lille smakebiten er fra Lars Saabye Chrisensens novelle "Hard jul". Dette er novellen som fikk meg til å le høyt ut i luften, og tenke på hvor spennende disse pakkene egentlig er for barna. Kanskje vi voksne glemmer det litt av og til?
 - Hva var det du sa?  
 - Jeg skriver ikke ønskeliste i år, gjentok Oskar. 
Faren løftet blikket bort til moren, en gaffel falt mot gulvet og landet ikke før Oskar reiste seg, takket for maten og gikk inn på rommet sitt for godt den kvelden.

Forbauselsen ble stor da jeg kom til Anne B. Ragde sin novelle "Og de skotter!" - den hadde jeg da nettopp lest i Julehistorier som Aschehoug ga ut i høst. Det samme skjedde noen sider senere, der er sannelig også Merethe Lindstrøm sin novelle "Snekkeren", den også publisert i år i Julehistorier.
Går det an da? Er det fritt frem å trykke historiene sine i så mange bøker en vil? Historiene var i mine øyne de beste i Julehistorier, så jeg skjønner at også Juritzen var fristet til å ta dem med i årets samling av julenoveller.
Jeg fikk meg en god dose med julestemning, da jeg tilbragte 2. søndag i advent hjemme alene foran peisen med bok og varm sjokolade. Anbefales!

Forlag: Juritzen
Sider: 270
Ant. noveller: 21
Kilde: Leseeksemplar

3 kommentarer:

 1. Hm.. ja kan de bruke de all over , eller er det forfatterne som har gitt fra seg, eller solgt seg inn til forskjellige forlag? Vet jo at noen noveller er brukt før i noen samllinger, men å finne den samme i to av årets bøker, er vel litt spesielt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg regner med at forfatterne får betalt pr. publisering, men jeg trodde de binder seg til et forlag, og at det forlaget holder på forfatteren sin. Håper noen som vet vil svare :)

   Slett
  2. Det er sikkert litt forskjellige motiver fra forfatter til forfatter, og forlag til forlag. Jeg har bare den du skriver om her, så jeg står uansett ikke i fare for 'dobbeltbooking'. Håper jeg kan få litt julestemning etterhvert som jeg får lest disse novellene!

   Slett