torsdag 5. desember 2013

Diktatorfruer - første oppsetning i konseptet LilleLAB på DnS Lille Scene

DnS er en stor arbeidsplass, med mange ansatte og innleide skuespillere, i tillegg til regissører og alt annet som må til for å lage bra teater. Programmet for hele kommende år er klart noen måneder før året starter, og det sier seg selv at det ikke er lett å være spontan og impulsiv.
Nytt av året er konseptet LilleLAB. Inn i konseptet kan en putte nye idèer, være fleksibel og dynamisk i repertoarprofilen, og komme tettere på skuespillerne.
For publikum betyr det av vi får mer teater i løpet av året (hurra!) teater som er dagsaktuell, og som ensemblet brenner for å fremføre. Innen LilleLAB konseptet finner vi ingen scenografi eller kostymer, annet enn det som fantes på DnS allerede. Her er en kortere prøveperiode, og fokus er lagt på teksten som skal fremføres.

                                                  Foto: DnS pressearkiv
Diktatorfruer - jeg er som dere, jeg liker epler, er en komedie skrevet av tyske Theresia Walser som hadde urpremiere 12 januar i år på Nationaltheater Mannheim.
I et stykke om disse tre trauste, litt skumle damene forventet jeg ikke å le, men når de har med seg Soleglad som tolk, burde jeg skjønt tegningen. Det var skikkelig morsomt. Og lærerikt, må jeg nok litt beskjemmet innrømme.

Margot Honecker, enke etter DDR diktator Erich Honecker, lever i eksil i Chile - spilt av Wenche Kvamme
Imelda Marcos, enke etter Filippinenes diktator Ferdinand Marcos, bor i Filippinene og er aktiv delstatspolitiker - spilt av Rhine Skaanes
Leila Ben Ali, gift med Tunisias fengslede diktator Zine El Abdine Ben Ali, lever i eksil i Saudi-Arabia - spilt av Sissel Ingri Tank-Nielsen
Damene og tolken, står bak scenen og skal på om en stund. De slår ihjel ventetiden til de skal frem og intervjues med småprat. Tolken som snakker bergensk til tyskeren og østlandsk til de to andre, prøver å bidra til dialogen så godt han kan. Damene sier selvfølgelig ting han ikke klarer å oversette, så han sier innimellom ting, litt etter sitt eget hode.
Det er utrolig at Erik del Barco Soleglad greier å sjonglere dialektene så elegant, morsomt blir det i alle fall. Stykket spilles frem til 21 desember, hvis du har lyst å få det med deg.

Det var siste stykke ut på årskortet av 2013. Nå har teatergjengen sagt god jul, og vi gleder oss til neste teaterår. Billetter til 7 ulike forestillinger ligger allerede klar i skuffen, og først ut er Reksten - firmaets mann i januar.

Har du sett noe bra på teater i år?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar