onsdag 18. desember 2013

Brevene fra øya av Jessica Brockmole - kommer ut i februar 2014

Brevene fra øya er en brevroman. Det vil si at all teksten i romanen er brev til og fra forskjellige mennesker. Akkurat dette appellerer ikke spesielt til meg sånn generelt, men etter bare å ha såvidt begynt på denne boken, kjente jeg at her fungerte det bra. Boken er lett å lese og det føles ikke stakkato og oppstykket i det hele tatt. 

Bazar forlags beskrivelse av handlingen:
Mars 1912. Elspeth Dunn – en skotsk forfatter som aldri har forlatt sitt hjem på den avsidesliggende øya Skye – får et brev fra en beundrer i Amerika, universitetsstudenten David Graham. For henne blir han et vindu mot en ukjent verden. De to begynner en ivrig korrespondanse der de deler sine modigste drømmer og sine største hemmeligheter, og etter hvert utvikler vennskapet seg til dyp kjærlighet.
Juni 1940. Andre verdenskrig er i full gang, og Elspeths datter Margaret forelsker seg i en britisk pilot. Elspeth prøver å få henne fra det, uten at Margareth forstår hvorfor. Men da Elspeth en dag forsvinner og etterlater seg en samling brev, får Margaret et innblikk i morens godt bevarte hemmelighet ...

Brevene fra øya er en fantastisk kjærlighetsroman. Jeg styrer helst unna "kliss", men selv om jeg kaller dette en kjærlighetsroman er den ikke klissete. Her er det mye sorg og savn og ikke minst livsvisdom. Den er også morsom og du blir fort veldig glad i Elspeth og David. Hun gir en levende beskrivelse av hverdagen til begge to, så forskjellige som de er. Historien er todelt, og begge historiene befinner seg i hver sin krig. Det hoppes mellom handlingene hele tiden, men det føles aldri forvirrende. De to krigene blir skildret fra ståsted til den som sitter hjemme og venter, og fra den som står på sidelinjen og vil være med. Det er også artig å lese om hvordan David klarer å løsrive seg fra sin far og sin kjæreste. Forfatteren er flink å få frem at Elspeth er poet, for språket i brevene hennes er en tanke mer poetisk enn i brevene fra David, eller Margaret og Paul.

En liten smakebit:
  Så gikk jeg tilbake til det lille huset mitt for å lese brevene dine om igjen og late som om jeg ikke holdt på å stige om bord i den fergen. For å vente på at Iain skulle komme tilbake fra sildefiske oppe ved Minch. For å finne ut hvordan jeg skulle fortelle ham at jeg, etter alle disse årene, var blitt gravid. 
  Den dagen han kom hjem, var jeg ute i hagen og hengte opp klesvask. Jeg sto til anklene i gjørme. Han kom inn gjennom grinden, slapp sjøsekken i bakken og sa bistert: Vi er i krig.
Alt kjentes så kaldt, Davey, min nyhet var glemt. Jeg spurte hvem vi var, men han rakte meg bare en avis.
Forlag: Bazar
Oversatt av: Gøril Eldøen
Utgitt 2013/på norsk februar 2014
Sider: 265
Kilde: Leseeksemplar
Les gjerne Beathes omtale!

6 kommentarer:

 1. Enig med deg, jeg prøver også å styre unna "kliss". F.eks så leste jeg en bok som het "Frost i mai" som overhodet ikke appellerte til meg da jeg leste bakside teksten, men jeg begynte med den allikevel og ble slukt inn i historien.

  Etter hva du skriver så virker dette som en slik bok også, en gir boka en sjanse og vips så ble den rett og slett slukt fordi historien var bra. Boken virker fin, ikke sikkert jeg kommer til å lese den, men jeg har merket med navn og forfatter så får vi se til neste år.

  Fin omtale Tine! :) Og ha en fortsatt fin førjulstid!

  Gro :)

  SvarSlett
 2. Denne håper jeg jeg får tid til å lese om ikke så alt for lenge, den virker veldig interessant :)

  SvarSlett
 3. Denne tror jeg kan være noe for meg :)

  SvarSlett
 4. Den kommer vel ut først på nyåret? Ser ut som om det er en bok jeg må lese. Omtale din gjør at den frister! Ha en fin førjulsuke! Jeg pakker for avreise til min datter søndag. Da blir vi borte hjemmefra til 7.januar!

  SvarSlett
 5. Jeg liker nå "kliss" innimellom også jeg,men denne var ikke det for som du selv sier:
  "Her er det mye sorg og savn og ikke minst livsvisdom. Den er også morsom og du blir fort veldig glad i Elspeth og David." Fint å høre at boken falt i smak hos deg. Fin omtale og tusen takk for link til meg. Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
 6. En god kjærlighetsroman er ikke å forakte nå og da.:)

  SvarSlett