søndag 8. desember 2013

Tørk aldri tårer uten hansker - Del 2. Sykdommen av Jonas Gardell

Et eller annet sted i USA, midt på åttitallet. 
Et barn ligger og dør av aids.
Familien har forlatt barnet sitt. Ungen er helt alene.
Ved fotenden av senga henger et skilt:

Må ikke berøres

Sånn begynner andre del av Tørk aldri tårer uten hansker, og det setter et støkk i meg. For meg som bare har hørt om Aids, er det skremmende hvordan vi forholdt oss til denne sykdommen, da den først dukket opp.

Jonas Gardell gjorde lurt i å dele romanen sin i tre deler, for det er sterke saker han kommer med. At boken har blitt til tvserie allerede, skjønner jeg godt.
I disse bøkene møter vi den skrullete Paul, og vennene som flokker seg rundt ham.
I den første boken Kjærligheten ble vi kjent med Rasmus og Benjamin, mens de andre var litt i periferien.
I bok nummer 2. Sykdommen følger vi Reine tett. Det er med skrekkblandet fryd jeg leser hvordan Reines mor knuser ham, helt uten å vite det selv. Når Reine og moren flytter på landet til stefaren og hans to litt eldre sønner, vet en liksom hva som nå kommer. Men, det kommer ikke.
Det er ikke en sånn historie.


Historien er ikke kronologisk, men det blir aldri forvirrende å lese. Samtidig som vi blir kjent med Reine som barn, følger vi ham når han ligger på isolat med langt fremskreden Kaposis sarkom. Homsekreften.
Også i denne boken dukker det opp en fortellerstemme, som ved hjelp av fakta, tar oss med tilbake til hva som virkelig skjedde på tidlig 80-tall. Dette får en jo til å tenke på hvor en selv var, og hvordan dette med homser og aids bare vagt svirret i periferien av det jeg var opptatt av.
I denne romanen virker det som mange mennesker har problemer med homofile, det har jeg aldri hatt, og det forundrer meg at så mange mennesker hadde det.
Vi møter igjen Rasmus og Benjamin, og er med når de kommer ut av skapet. Benjamin som er aktiv troende Jehovas Vitne sliter kraftig, og smakebiten er fra når han prøver å manne seg opp til å bekjenne sin legning for faren:

  - Du innser det kanskje ikke selv Benjamin, men åndelig sett har du begynt å lute, 
du er i ferd med å forlise!
Benjamin klynker. Nå sier han det.
Han reiser seg brått for å avbryte faren, men faren lar seg ikke avbryte. 
  - Nei! Han tillater det ikke!

En artig liten detalj er at Bengt som er skuespiller fremfører Måken, et stykke jeg nettopp har sett på teateret. Vi er tilbake til dette flere ganger, og det er gøy for meg å lese noe så gjenkjennelig. Samtidig som de har siste forestilling med Måken og han er etterspurt for fremtiden, tar han en avgjørelse for livet. Når Benjamin sitter og tygger kake i sin egen begravelse litt etter, triller tårene mine sakte. Er det mulig?

Tørk aldri tårer uten hansker er en knusende ærlig historie som sprenger åpent ditt hjerte og får deg til å føle. Anbefales på det sterkeste!

Utgitt: 2013
Sider: 284
Kilde: Leseeksemplar
Terningkast: 6


Siden Mari tar en velfortjent juleferie, blir dette siste smakebit også fra meg i år. Vil derfor ønske alle som kun er innom bloggen om søndagen en 
riktig god jul. 
Vil du se flere smakebiter i dag må du ta turen innom bloggen Flukten fra virkeligheten, der finner du lesetips det er verdt å ta en nærmere titt på.

19 kommentarer:

 1. Jag har första boken hemma, oläst, men jag såg TV-serien när den gick. Den var fantastisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så første episode forrige søndag, og kommer ikke til å se de andre. Bøkene er så mye bedre enn filmen.

   Slett
 2. Takk for smakebiten. Jeg må nok ta en nærmere titt på disse bøkene

  SvarSlett
 3. Dessa är så bra och så viktiga! :)

  SvarSlett
 4. Disse bøkene tenkte jeg også at jeg måtte lese. Men leselisten er litt lang akkurat nå :-) Vi får se ut på nyåret! Ønsker deg en fin adventssøndag!

  SvarSlett
 5. Kunne godt tenkt meg å lest disse bøkene, så kanskje på nyåret en gang? Har tatt inn første episode av serien men ikke sett den ennå. Kan godt tenke meg at bøkene er mye bedre men da er det kanskje ikke så "farlig" å se serien før en leser bøkene. Ønsker den en fin adventssøndag :-)

  SvarSlett
 6. Jag ska nog läsa de här böckerna, men har inte riktigt kommit till att göra det ännu.

  SvarSlett
 7. Takk for smakebiten og påminningen om disse bøkene.
  Vet ikke om jeg orker lese de. Kanskje senere...
  Ha en koselig førjultid! :)

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Jag tyckte det var en oerhört stark och berörande serie böcker.

  SvarSlett
 9. Som man tycker om människorna i dessa böcker :) God jul du med!

  SvarSlett
 10. Sier det samme som Beathe, jeg har tatt opp serien, og skal se den ved anledning. Er enig i at bøkene ofte er bedre enn filmatiseringen, så jeg må vurdere om jeg skal lese også. Ha en god adventssøndag !

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten! Önskar dig en trevlig söndag!

  SvarSlett
 12. Disse bøkene høres veldig sterke ut. Spørs om jeg ikke må prøve meg ;) Ha en fin andre søndag i advent :)

  SvarSlett
 13. Min man har lovat mig hel trilogin i julklapp så jag äntligen får läsa böckerna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Har inte läst trilogin ännu, men det ska bli av. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndag.

  SvarSlett
 15. Jeg får frysninger bare av å lese din anmledelse Tine. Det er /var grusomt.. Jeg har ikke lest denne nr to, men leste nr 1. Men jeg har sett tv.serien, og der er ikke Reine med så mye, men Bengt. Det som skjedde med Bengt var ganske vanlig også her i landet. Jeg var i tyveårene og sosialhøgskolestudent da Aids kom hit og mange jeg kjente var homofile, samt at vi skulle jobbe med rusmisbrukere.. et hett tema den gang dette med aids og hiv.. At Gardell har valgt å dele opphistorien i tre er jeg enig i at var lurt, som du skriver- ellers hadde det fort blitt too much, selv om det er/var virkeligheten det her-.Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 16. Jeg forstår at dette er bøker en bør få med seg. Har ikke sett serien på TV. Men jeg leser at du mener at bøkene er bedre. Så da kan jeg like godt lese dem istedenfor. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 17. Synes bøkene er mye bedre en serien foreløpig, mye bedre:) Serien er ikke like god å skildre følelser og tankene som foregår, heller blir man ikke like grepet av personene som er med, som i boken. Der blir du jo riktig så glad i disse menneskene som har det så vanskelig. Men skal fortsette å følge med. Har akkurat lest denne andre boken, og likte den godt, mye av tankene rundt sykdommen aids er ganske rystende for meg. Utrolig at foreldre kan reagere så sterkt overfor sine egne barn, det gjør vondt å lese. Helt enig om den kake episoden, trist og vond. Flott skrevet om boken forresten!:) Kommer til å kaste meg over siste boken når den er å få tak i:) Ha en flott adventssøndag!:)

  SvarSlett
 18. Bøkene fikk jeg kjennskap til gjennom et program på tv hvor serien var fokus og jeg bestemte meg for å se den, men noe kom i veien. Tror heller jeg skal lese bøkene. Ønsker deg en fin adventstid :)

  SvarSlett