mandag 30. desember 2013

Bellman & Black av Diane Setterfield - hørt på lydbok i romjulen

Diane Setterfield har skrevet Den trettende fortellingen, en roman som jeg likte veldig godt. Dette var utgangspunktet for at jeg ba om en lydfil på denne boken. Jeg ville gjerne bevege meg litt i julen, og da er lydbok på øret en fortreffelig oppfinnelse.
Har du lyst å vite hva Lydbokforlaget vil fortelle om handlingen, klikker du på lenken. Jeg for min del synes at de røper litt for mye. Jeg leste det da jeg hadde lyttet noen timer, og angret i samme øyeblikk. Min lille omtale inneholder ingen "spoilers", men kun litt synsing.

I begynnelsen av denne litt dystre historien, som finner sted i England tidlig på 1800-tallet, blir vi kjent med William Bellman. Han er 10 år og skyter en kornkråke med sprettert, noe som skal få følger utover i romanen. Gutten er farløs, men onkelen som sammen med en grumpy bestefar, eier et spinneri tar ham under sin vinge. Det viser seg at William er et funn for bedriften, og gjør det godt.
Han vokser opp, arver onkelen sin, og hans mor dør. I alle begravelsene han går i, ser han en sortkledd mann som holder seg litt i utkanten. Når så en epidemi tar nesten hele familien hans, og han hele tiden ser den svartkledde i begravelsene, gjør han til slutt en avtale med mannen, og da snur hellet hans seg til det positive. I mange år går forretningene strålende, og vi får et bilde av en flink men overarbeidet Bellman, som ikke greier å føle eller ta pauser.
Historien er av det mørke slaget, en hverdagshistorie ispedd litt spøkelseshistorie. Jeg famlet litt, og leitet etter skillet mellom virkelighet og fantasi. Det var tydeligvis bare Bellman som så Mr. Black, så var han et resultat av hans dårlige samvittighet, eller hva? Jeg opplevde boken som fascinerende i perioder, når det handlet om oppbyggingen av spinneriet, kurering av pest og oppbygging av butikken i London. De små epistlene som dukket opp med jevne mellomrom,som handlet om kråker, kunne jeg klart meg uten.

Helt ok underholdning dette, men ikke på langt nær så bra som Den trettende fortellingen. Les gjerne Lena sin omtale, hun har lest boken.

Lest av: Kim Haugen
Lesetid: 10:24
Utgitt: 2013
Kilde: Lytteeksemplar
Boken er gitt ut på Gyldendal

3 kommentarer:

 1. Jeg holder på med denne nå. Er enig at den trettende fortelling er mye bedre etter min smak

  SvarSlett
 2. Skulle ønske at jeg var flinkere til å høre på lydbøker, men så er jeg så avhengig av å notere underveis i lesingen og det blir tungvint når en er ute å går. Men kanskje jeg skulle utfordret meg litt det neste året på akkurat dette, i hvert fall skal jeg prøve å bevege meg litt ute og det kunne vært kjekt å byttet ut musikken med en bok av og til. Har veldig lyst til å lese denne boken her, men jeg skal lese den trettende fortellingen først. Den virker jo spennende da selv om den ikke når opp til den andre boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig kjekt å høre på lydbok mens en går på tur. Da er en oppe før en vet ordet av det. Bøkene hennes henger ikke sammen, så les gjerne denne først :)

   Slett