fredag 27. desember 2013

Beskytteren av Harlan Coben - første bok i ny serie for barn/ungdom

Tidligere har jeg lest Harlan Coben`s serie for voksne om sportsagenten Myron Bolitar, som stadig vekk vikler seg inn i mysterier som må løses. I år kom den første boken i hans nye serie for ungdom på norsk.

Mickey har vært nødt til å flytte til onkelen etter at faren hans døde i en trafikkulykke og moren ble plassert på rehab. Han har også måttet begynne på ny skole, med alt det innebærer. Livet kan egentlig ikke bli stort verre. Tror han.
Men det kan det... Mickey får både nye venner og uvenner på skolen, men ikke minst får han en kjæreste, Ashley. Og så forsvinner hun, sporløst. Sammen med sine litt underlige venner Spoon og Ema begir Mickey seg ut på en desperat jakt etter henne. Sporene leder til The Bat Lady som bor i et spøkelsesaktig hus, men også til en skitten underverden. Ashley er ikke den hun utga seg for å være, og det var tydeligvis heller ikke faren til Mickey. Det Mickey oppdager, er større enn han noen gang kunne forestille seg. Mickey Bolitar er villig til å gå svært langt for å beskytte dem han er glad i. Men hva skal han gjøre når han ikke vet hvem eller hva han skal beskytte dem fra?

Denne boken var bygget opp på samme profesjonelle måte som voksenbøkene.
I begynnelsen blir vi kjent med 15 år gamle Mickey og forholdet rundt foreldrene og onkelen, Myron. Myron Bolitar kjenner jeg jo fra de andre bøkene jeg har lest om ham, og det var et kjært gjensyn med denne karen. Det fungerte veldig fint å flette inn en gammel helt i denne nye serien, og jeg frydet meg etterhvert som jeg kjente igjen noe av gode gamle Myron. I denne boken er det selvfølgelig Mickey som er hovedpersonen, og han er ikke spesielt glad i sin onkel. Han er tvunget til å bo hos ham, men de lar hverandre i fred så godt det lar seg gjøre. Gammelt grums fra Myron og brorens fortid blir nevnt, men vi får nok lære mer om dette utover i serien.
Beskytteren er en typisk første bok i en serie. Her er mye bakgrunnsinformasjon, som sikkert ikke er med i de neste bøkene, og det hele avsluttes på en særdeles spennende måte, så du bare ha neste bok så fort som mulig. Jeg er jo ikke akkurat i målgruppen for denne serien, men selv om språket er litt tilpasset unge, så glemte jeg underveis at det ikke er en voksenbok jeg leser.
Lydbokforlaget anbefaler den fra 14 år, men jeg ville sagt 10 hvis barnet har lest litt krim før. Her er ingen banning, skitne ord, sex eller vold, bare masse spenning, og det tåler de jo. Innleseren Jan Martin Johnsen gjør en overbevisende jobb. Stemmen hans passer veldig bra til dette litt røffe miljøet, og den spennende settingen.

Forlag: Lydbokforlaget eller Aschehoug
Lengde: 417 minutter/272 sider
Innleser: Jan Martin Johnsen
Kilde: Lytteeksemplar
Terningkast: 5

7 kommentarer:

 1. Har som mål å lese noen bøker av Harlan Coben igjen nste år etter en pause. Det var en tid da jeg leste mye av ham. Anbefaler gjerne bøkene The woods (I den skogen), Hold tight (Hold tett). Har boka Caught av ham ulest neste år, så det er på tide å lese noe av ham igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest de seks første i serien hans for voksne. Så akkurat i bokhandelen at han har kommet med en ny, men det ble ikke den som ble med meg hjem :)

   Slett
 2. Denne har jeg også hørt nylig, og det er faktisk den første jeg har lest/ hørt av forfatteren. Jeg har lenge ment å lese noe av ham, at det ble denne var helt tilfeldig; en av få som sto i lydbokhylla på biblioteket som jeg ikke har hørt enda.
  Jeg leste ikke bakpå før jeg begynte å høre, og jeg lurte ganske snart på om jeg hadde fått med feil cd´er for det hørtes så veldig "barn/ ungdom" ut... He-he! Det stemte jo det! De har nok bare hatt det travelt da de kategoriserte den på biblioteket! Den bør nok tas ut av "voksen-hylle" og flyttes til avdelinga for ungdomsbøker ;o)
  Jeg konkluderer som deg med at det er ei bra bok for målgruppa ;o)

  Kommentar til at Kim Haugen har lest inn Bellman & Black; Det alene har gjort at jeg IKKE kommer til å høre den i lydbokversjon. Hvis du har likt HISTORIEN veldig bra, kan det kanskje hende at jeg leser den selv en dag. Vi får sjå... VI er i hvertfall enige om at det ikke er alle opplesere som passer til å lese hva som helst...

  SvarSlett
  Svar
  1. Finnes det så ferske lydbøker i hyllene på biblioteket? Skal jammen ta meg en tur oppom i morgen og sjekke ut forholdene på mitt lokale bibliotek. Takk for fin kommentar til dette og om opplesere :)

   Slett
  2. Her er de kjempeflinke til å få inn nye titler- jeg trudde egentlig det var sånn innkjøpsordning? Kanskje det er til ære for meg ;o) Man vil jo gjerne tru en er litt sånn der VIP!!!

   Slett
  3. Nyt VIP-følelsen, den fortjener du som hører så mye på lydbok. Skal innom mitt bibliotek og sjekke forholdene nå snart.

   Slett