tirsdag 9. juli 2013

Anne Franks dagbok - min bok på vent denne tirsdagen

Flere bøker på vent i Beates bokhylle
Det er tirsdag igjen, og jeg vil dele med dere mitt nyeste innkjøp. Anne Franks dagbok er nok en bok som "alle" har lest en gang i sin barndom. Jeg leste den i alle fall, men siden jeg ikke har min bok fra dengang, var jeg nødt til å skaffe meg et nytt eksemplar. Valget falt på Penguin sin "The Definitive Edition".

Grunnen til dette behovet for å lese Anne Franks dagbok på nytt, er DnS sin oppsetting til høsten. Vi har allerede sikret oss billetter, og det føles greit og nødvendig med en oppfriskning.
Grunnen til at jeg kjøpte en engelsk utgave, er rett og slett at den ikke fantes på norsk der jeg var og spurte. Utålmodig som jeg er, valgte jeg da den engelske.

Anne Frank var født i Amsterdam den 12 juni 1929. Da hun sammen med familien i 1942 var nødt å gjemme seg for tyskerne, var hun 13 år. På bursdagen sin begynte hun å skrive denne dagboken, som hun skrev i til 1 august 1944. Bare tre dager senere ble familien funnet og arrestert. Det var Anne selv som bestemte at boken skulle utgis, da hun hørte på radioen at der var satt i gang en kampanje for å samle inn øyenvitne historier.
Etter arrestasjonen ble boken funnet ødelagt i anekset hvor de hadde gjemt seg, og huseieren Miep Gies gjemte sidene og ga dem til familiens eneste overlevende, Annes far, Otto Frank.
Boken ble omskrevet og redigert av Otto Frank. Den skulle passe inn i et kort lettlest format som passet for unge lesere. Hun skrev veldig ærlig, så noe måtte bort for å ikke vanære de døde som var nevnt i boken.
Den utgaven som jeg skal lese har mye av det originale manuskriptet i seg, uten anonymisering.

Leste du  Anne Franks dagbok som liten?

11 kommentarer:

 1. Jeg leste Anne Franks dagbok når jeg var liten, og den har jeg aldri glemt. Gjorde sterkt inntrykk. Ha en fin dag i Østerrike!

  SvarSlett
 2. Jeg har faktisk aldri lest Anne Franks dagbok (skamme seg). Men det burde jeg gjøre. Takk for påminnelsen :)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg lest flere ganger, men nå er det mange år siden.Kjøpte den igjen når eldstegutten gikk på ungdomsskolen så kanskje jeg skulle lest den igjen en gang? Måtte inn å se hva du hadde gitt "Nathalie" og terningkastet ble det samme ser jeg. Ble ferdig med Et helt halvt år i natt og fikk problemer med å sove, holder på å skrive omtale men siden den ikke kommet ut før i september så avventer jeg omtalen litt,men den kan jeg absolutt anbefale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som Et halvt år har gjort inntrykk, gleder meg!

   Slett
 4. Jeg er også blant de som leste denne som liten, og den berørte meg sterkt. Senere har jeg sett en filmatisering som også var bra.

  SvarSlett
 5. Jeg leste Anne Fanks dagbok som liten, men jeg husker ikke så mye av den lengre, tror jeg må lese den på nytt igjen

  SvarSlett
 6. Ja, jeg leste den som liten/ung..det var en sterk historie som har sittet i siden..
  Har du vært på Anne Frank.museet i Amsterdam? Det er utrolig sterkt..var der for noen få år siden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke vært på museet i Amsterdam, men har planer om tur dit i april (for å se på noe tulipaner og noe sånt) da må turen innom museet :)

   Slett
 7. Ei av få bøker eg har lese fleire gonger. Veldig bra, veldig sterk.

  SvarSlett
 8. Ikke så kjempelenge siden jeg leste den, den gjorde inntrykk. Virkelig en bok alle burde lese. Din utgave fikk jeg jo nesten selv lyst på, høres spennende ut at den har det originale manuskriptet. Ønsker deg en videre fin kveld!:)

  SvarSlett
 9. Anne Franks dagbok leste jeg for mange år siden. Er så heldig å ha arvet en 1962 utgave :)

  SvarSlett