søndag 14. juli 2013

Citadell av Kate Mosse - en smakebit på søndag

Det var litt av en murstein Gyldendal var så grei å sende meg, like før sommerferien. Du har kanskje lest en av bøkene i hennes Languedoc-trilogi før? Labyrinten eller Gravkammer? Jeg har lest begge to og likte dem så godt, at jeg gjerne ville ta fatt på den nye, nesten 800 sider lange romanen hennes, som utgjør avslutningen på trilogien. Romanen er frittstående, så du må ikke ha lest de to andre først.
Stikkord for boken: Fin, romantisk, spennende, lærerik 

Historien har to parallelle handlinger. I Kodeks delene er vi langt tilbake til år 342, hvor vi møter den unge munken Arinius, som er på vandring med en stor hemmelighet.

I den andre handlingen er vi i sør Frankrike i 1942 hvor vi blir kjent med medlemmer av en kvinnelig motstandsbevegelse. Sandrine på 18 år oppdager en dag en mann som ligger som druknet i elven. Når hun skal redde ham, blir hun selv slått ned, og noen mystiske setninger blir visket i øret hennes før hun svimer av.
Hun bor sammen med søsteren som er med i en motstandsbevegelse kalt Citadell, og sammen med dem arbeider Sandrine for et fritt Frankrike. Etter at en demonstrasjon blir ødelagt av en bombe, og partisanene får skylden, blir det ikke lett å jobbe for frihet, da lokalbefolkningen legger skylden for bomben på dem. Når noen av vennene deres forsvinner, og de ser en jødisk venn gå på et tog med fanger, må Sandrine og Marianne ta noen viktige avgjørelser.
I sin søken etter katarenes bøker, om jakten på den hellige gral, har Authiè hørt rykter om en 300 år gammel kodeks. Dette er en uortodoks tekst som på 300-tallet ble fordømt, og som Authiè bruker all sin tid på å finne.

Smakebit:
Er det dem? sa Liesl med panikk i stemmen. Kommer de tilbake? Nei da, sa Sandrine fort. Hvorfor skulle de komme tilbake så fort? Uansett, selv om det er politiet, er det ingenting å bekymre seg for. Det er ikke deg de ser etter, Liesl, det kan jeg love deg. 
Jeg går ovenpå, sa Liesl. Hun reiste seg brått fra stolen og løp inn. 
For andre gang på en time gikk Sandrine gjennom huset med nervene i helspenn og åpnet døren. Hun stoppet. Hjertet stoppet. Alt stoppet. Det var som når lukkeren i et kamera registrerer et tusendels sekund. 

Kate Mosse sine bøker er basert på grundig research, og det merkes når en leser. Verket er oppdiktet, men bygger på faktiske begivenheter i årene 1942-1945 i Aude.
Hun har også noen nydelige beskrivelser av idyllisk landskap og mennesker som snart får personlighet. Historien er spennende, med stadige små høydepunkt. Leseren blir delaktig i utfordringen det er å finne ut hvem som er til å stole på, og hvem som går bak ryggen på hvem. Også er det kjærligheten da. Her får vi plutselig og inderlig forelskelse i en vanskelig tid, som gir Sandrine og Raoul mange prøvelser.
Jeg syntes ikke boken hadde trengt å være fullt så lang. Hun kunne med letthet kuttet ned 200 sider, uten at det hadde gått ut over handlingen. Ta deg god tid og les den med hele deg, her får du mye bok for pengene.


Flere smakebiter finner du på 

19 kommentarer:

 1. Jag har de båda första olästa i hyllan. Det börjar nog snart bli dags att läsa dem :)

  SvarSlett
 2. Har ikke lest noen av disse men som den nazien jeg er når det gjelder å lese bøker kronologisk så begynner jeg nok på første bok, jeg har ingen av dem så det er vel bare til å begynne å hamstre tenker jeg... Ha en fin dag og kose dere:)

  SvarSlett
 3. Dette hørtes bra ut :) Får se om jeg tør å hive meg på en pass murstein... Takk for smakebiten :)

  SvarSlett
 4. Både forfattaren og bøkene er ukjende for meg. Godt tips. Smakebiten gav meirsmak :)

  SvarSlett
 5. Ukjent forfatter for meg også, men virker absolutt spennende

  SvarSlett
 6. Det er vel denne boken som blant anna omhandler Carcassonne? Har planlagt å lese den, men 800 sider er drygt da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Stemmer det! Den er tykk, men det gikk allikevel radig å lese, så ikke kvi deg :)

   Slett
 7. Tack för smakbiten, en författare jag inte hört talas om förut :)

  SvarSlett
 8. denne har visst gått meg hus forbi. den virker utrolig spennende, så takk for tipset og flott smakebit :)

  SvarSlett
 9. Dette er visst ei bok jeg kunne like å lese... Får sette den på anbefalt-lista. ;-)

  SvarSlett
 10. Jag gav upp Kryptan (bok nr 2) tidigare i sommar. Hade så gärna velat gilla den, men det funkade inte. Annars brukar böcker med god research funka för mig.

  SvarSlett
 11. Bare stikkordene får meg nysgjerrig på denne trilogien! Smakebiten enda mer - det er spennende å lese historier som er basert på faktiske hendelser. Kos deg videre med boken, og ferien :)

  SvarSlett
 12. Dette er også en av mine nærmeste sommerbøker, som jeg ba om og fikk av Gyldendal. Leste Labyrinten da jeg var i Langedoque og Carcassone i fjor sommer- og det var bare magisk. Helt hooked på katarenes historie..

  SvarSlett
 13. Det er flaut å innrømme det, men ejg har ennå ikke lest noe av Kate Mosse ennå:( Men kos deg med boka:)

  SvarSlett
 14. Jag har inte läst någon av de här böckerna, men är ganska lockad av dem. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 15. Känner till författaren och böckerna men har inte läst någon, ännu, tack för smakbiten!:)

  SvarSlett
 16. Disse bøkene fristet meg virkelig. Fint tips! :-)

  SvarSlett
 17. Husker jeg begynte med en av de første bøkene, men tror ikke jeg fullførte. Er en del år siden og jeg satte ikke så pris på historien. Har planer å lese alle bøkene, denne også. Godt å høre den er interessant og god ihvertfall:) Takk for smakebit!

  SvarSlett