fredag 30. april 2021

Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre

Helt siden debuten i 2012 med romanen Stryk meg over håret, har jeg ventet spent på hver utgivelse fra Anges Lovise Matre. Hun skriver herlig "bygdekrim", spenningen har tatt seg opp etter Iskald, men når ikke opp til nerven som var i de første bøkene hennes. 

Forlaget om handlingen:
Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. 

Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 368
Kilde: PDF fra forfatteren


Historien er todelt, og tar oss med tilbake til hendelser i 1983. Her møter vi ungdommer på videregående, som gjør det ungdommer pleier å gjøre. Det å være homofil er skamfullt og må skjules, noe som er samfunnstemaet som drøftes i denne historien.

Den nydelige blomstringen i Hardanger har Matre skildret inngående før, denne gangen går hun rett på med levninger fra et menneske som blir funnet, selv om vi skriver mai, og omgivelsene er på sitt mest idylliske. Politibetjent Lars Staupe blir med lensmannsbetjent Bengt Alvsaker på befaring, og konkluderer med at beina som ligger i jorden, kan være fra et menneske.

I Iskald ble Alvsaker kjent med at han har en tenåringssønn, og nå har femtenåringen flyttet hjem til ham i Norheimsund. Heldigvis har far og sønn naboen William å støtte seg til, for Bengt Alvsaker er ikke akkurat en hengiven far til Thomas. 

Bjørnebok kaller Bengt Alvsaker en spaserstokk i sin omtale av Skinnet bedrar, og selv om han (og jeg) hadde håp om at gubben skulle tø opp litt, så har han fremdeles litt å gå på. Nå er han samboer med krimtekniker Lerke fra Bergen, og han gjør det ikke akkurat lett for henne, med sitt mutte stivsinnede vesen.

Vi har ikke hørt så mye om Alvsaker sin familiebakgrunn, men blir litt bedre kjent med ham her. Slutten var en liten kinaputt i så henseende, så jeg gleder meg til neste "kapittel", hvor vi får erfare hvilke følger Williams konfirmasjonsgave til Thomas fikk ☺

Matre er god på karakteroppbygging, så hun vil nok ha Bengt sånn, mens kollegaene hans Susanne Hauso og Lars Staupe har fått mye mer allsidige og varme personligheter. 

Krimplottet i denne historien er solid, og veldig spennende. Morderens identitet ble holdt hemmelig helt til det siste, og handlingen ble elegant nøstet sammen til slutt. Noen ordvalg innimellom klang ikke godt i mine ører, og noen trykkleifer skjemte helheten, men ser en bort fra dette, så er Uvigslet jord en sterk oppfølger til Iskald. Den vekslende handlingen er lett å følge, og nerven er til stede hele tiden, så boken er vanskelig å legge fra seg. 

*******

Andre bloggere om boken: Bokblogger og Henningsbokhylle
Les gjerne det Bokbloggeir skriver om boken!

Utgivelsene til Matre i rekkefølge, den første er en roman, så en thriller og de tre siste er krimserien hvor Bengt Alsaker er hovedperson.

Uvigslet jord

5 kommentarer:

 1. Likte denne boka godt jeg. En av hennes beste synes jeg 😀 Linker deg 😀

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke, ja, hun skriver veldig godt :)

   Slett
 2. Nå så jeg i det hele tatt ikke på innlegget ditt, siden jeg skal starte på denne boka i kveld. Agnes trumfet det meste her i gården. God helg Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er spent på om vi har de samme tankene om boken, tipper du snart er ferdig :) Fortsatt god helg, og god arbeiderdag!

   Slett
  2. Likte boka godt. Leste ferdig i natt. Sterkt om skambelagt homofil på 80- tallet.

   Slett