søndag 15. september 2024

Kristuskransen av Kristina Ohlsson

Kristuskransen er den fjerde boken om brukthandler August Strindberg og politietterforsker Maria Martinsson. Jeg har lest mye spennende av Kristina Ohlsson opp igjennom årene, men likte godt den litt lette stemningen, i denne serien som begynte med Stormvakt. Isbryter og Skoddehav fulgte så, før serien tar oss med til ettersommeren og krepselag, i Kristuskransen.

Forlaget om handlingen:
Det er sensommer, det er varmt, og forberedelsene til det årlige krepselaget er i gang på Hovenäset. August og Maria har blitt foreldre til en jente og nyter det nye familielivet. Men rett ført festen skal begynne, blir et eldre ektepar funnet hardt skadd i huset sitt. De har bodd på Hovenäset i femti år og er godt likt i det lille lokalsamfunnet. 

Maria blir ansvarlig for etterforskningen, men det er også noe som skurrer i etterforskningsgruppen. Hva er det kollegaen Ray-Ray skjuler? Hvem har villet skade det gamle ekteparet og hvorfor? Saken viser seg å skjule en mørk hemmelighet. 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sider: 512
Kilde: Leseeksemplar

Etter å ha lest mye heftige greier i det siste, sukket jeg henført over hvor sommerlig og lett alt føltes, da jeg begynte å lese denne historien. 

Det rare er at da Kristina Ohlsson hadde skremt vettet av meg mot slutten, og jeg for å roe ned skulle lese de første sidene på nytt, så var de også skikkelig creepy, jeg så det bare ikke før jeg visste hva dette gikk i. Dette som en advarsel til sarte sjeler, tematikken og handlingen er ikke noe å kimse av.

Hovenäset er en liten perle i den svenske skjærgården, her bor det en fin gjeng som vi blir kjent med, i tillegg til August og Maria og de rundt dem. Augusts bestevenn Henrik fra tiden i Stockholm, er hele tiden inni bildet, mens Marias bestevenn er kollegaen Ray-Ray. Vi møter hele etterforskningsteamet når forbrytelsen skal rulles opp.

            Hjernen til Maria beveget seg nesten tvangsmessig rundt minnet om hvor trykket stemningen var i huset da de ble funnet. Hvordan det luktet av oppkast, og hvor grå de hadde vært i ansiktet. Hvor velordnet hjemmet var, og at det ikke var noen som helst tegn til kamp eller vold. Ingenting hadde vært ødelagt, ingen møbler flyttet eller veltet. 
            Dette skal vi løse, tenkte Maria. Dette må vi løse.


Kristuskransen er en handlingsmettet historie, drevet frem av mystiske personer og hendelser, som kanskje, kanskje ikke har noe med saken å gjøre. En skrivelogg gir en stemme fra en som allerede er død, og et av mysteriene som må løses er nettopp datamaskinen som denne loggen er lagret på.

August Strindberg passer sin datter på 6 måneder mens han baker kaker, driver lesesirkel og ikke minst holder brukthandelen sin i gang. I likhet med de andre bøkene, krysser hans gjøren og laden med Marias jobb, noe som byr på litt forviklinger for dem begge.

Jeg liker hvordan Ohlsson løfter frem forskjellige menneskelige utfordringer, uten å dvele ved alle sammen. Som det å være kjæresteløs godt oppi årene, skammen ved å savne jobben sin lenge før mammapermen er ferdig, ubehaget ved å varsle om noe uten å bli trodd, eller sorgen over å ikke ha (kontakt med) foreldre eller søsken. 

Nervene mine må ha vært på høykant godt uti boken, for når to barn med feber nevnes samtidig som det blåser opp til storm, økte pulsen i takt med skrekkbildene jeg fikk på netthinnen. 

Kristina Ohlsson har en tydelig skrivestil, hvor hun gjør det lett for leseren ved å bruke navnene til karakterene hele tiden. Mange spenningstopper gjerne i form av små hint, samt korte kapitler, gjør boken rask å lese. 512 sider høres kanskje mye ut, men det er det ikke, når det skjer noe på hver side, og du blir engasjert i oppklaringen av forbrytelsen.

Har du ikke lest de andre bøkene i denne serien, og du har lyst å gå i gang med Kristuskransen, så tenker jeg at det går helt greit.

Denne må du få med deg

fredag 13. september 2024

Svik - ny spennende miljøkrim fra Hogne Hongset

I en lang rekke år nå, har jeg passet på å få med meg Hogne Hongset sine spenningsromaner. I de bøkene jeg har lest er handlingen basert på fakta og tar opp miljøspørsmål, på en overbevisende måte.

Forlaget om handlingen:
Ei jente og tre gutter blir født i den første timen av 1991. De fire blir en velkjent vennegjeng, finner på mye og blir omtalt som «firerbanden». Som russ i 2010 lover de hverandre å holde nær kontakt gjennom livet, uansett hva som måtte skje. 
Men veiene deres går ikke videre i samme retning. Gjennom utdanning og yrkesliv gjør de ulike valg i møte med klimakamp og naturkrise, og det sterke vennskapet fra oppveksten blir satt på harde prøver.

Når en av dem dør på sjokkerende vis, fører det de tre andre sammen igjen, i et ønske om å finne ut hva som førte til tragedien.

Forlag: Kan bestilles her
Utgitt: 2024
Sider: 303
Kilde: PDF fra forfatteren


Svik ga meg en leseopplevelse litt utenom det vanlige, siden handlingen nevner så pass mange virkelige personer ved navn. Det ble det nesten litt vanskelig å huske på, at dette "bare" er en roman. 

Bortsett fra erfaringer gjort gjennom livet, har jeg ingen kompetanse verken på kraftindustri eller miljøspørsmål, men det jeg leser her føltes troverdig, så jeg slo meg til ro med at denne spenningsromanen skildrer virkeligheten (mer eller mindre).

Det eneste som ikke føltes troverdig er at den lille kommunen Melhus hadde fire nyttårsbarn i 1991, og at de forblir venner gjennom livet. Dette har ingenting å si for handlingen, men faktumet bidrar til å bygge oppunder hvorfor Arvid, Beate, David og Cato så lett finner tilbake til hverandre etter noen års fravær fra hverandre.

Historien begynner i Melhus i 2024, før vi går tilbake til fire forskjellige tidspunkt frem mot i dag. På denne måten følger vi de fire hovedpersonene gjennom livet, uten at dette forløpet tar så stor plass. Bernt Øien var den typen "viktig voksen", som alle barn ønsker seg, han holdt dem litt i ørene, fulgte dem opp, og i tillegg plantet sine egne tanker om miljøvern i dem.

Denne danningen førte med seg at alle fire ble engasjert i politikk og miljøvern, uten at de ble særlig enig om veien videre. Klimamålene går igjen som rettesnor i denne thrilleren, og spesielt interessant er det å få belyst, de forskjellige måtene en kan gå frem på, for å nå disse. Dilemmaet som diskuteres, er om vi skal ødelegge noe av naturmangfoldet, for å unngå at hele kloden varmes opp, forbi bristepunktet.

Olje og gass, hydrogen, havvind, vindkraft på land eller kjernekraft. Hvordan skal vi unngå at andre land bygger ut kullkraften sin, når vi reduserer  produksjonen av olje og gass? Vi hører om den betydelige reduksjonen i krigsstyrken vår, og halveringen av heimevernet. Det er mange politiske partier, interesseorganisasjoner, investeringsfond og våpenindustri som skal lyttes til, samt utfordringer knyttet til avfallshåndtering, beredskapslagre og insektdød, som det også må tas hensyn til.

Hogne Hongset har gjort en god jobb med å implementere virkelige mennesker i aktuelle roller, i denne historien. Til slutt i boken står det en liste over hvem alle disse er. Når den spennende krimgåten er løst og historien er avsluttet, får vi også et etterord som forteller oss litt om norsk energihistorie, og litt om FN konvensjonene. 

Jeg følte meg proppfull av nye inntrykk etter å ha lest Svik. Boken er en godt skrevet spenningsroman, som en virkelig kan lære noe av, med enkelte myke partier underveis, hvor en kan senke skuldrene litt. Jeg anbefaler den gjerne videre ⚄

Jeg har også lest og likt:


onsdag 11. september 2024

Bedrag - ny roman av Zadie Smith

Det er ikke historiske romaner jeg forbinder med Zadie Smith, men det er akkurat det vi får med Bedrag. Jeg har lest og likt flere av romanene til Zadie, så det var med stor forventning jeg gikk i gang med denne. 

Forlaget om handlingen:
Kilburn, London 1873: Hele England har blikket festet på Tichborne-saken, der en mann står tiltalt for bedrag, etter å ha dukket opp fra ingenting og hevdet at han er Roger Tichborne, arving til en formue og antatt omkommet i et forlis 12 år tidligere.

Eliza Touchet er brennende engasjert i saken og svært opptatt litteratur, klassekamp og kvinners frigjøring. Som enke er hun likevel avspist med rollen som husholderske for sin manns fetter William, en nokså middelmådig romanforfatter som holder middagsselskaper for både Dickens og andre store, tenkende og skrivende menn.

Andrew Bogle er forsvarets hovedvitne i Tichborne-rettssaken. Han ble født i fangenskap som slave på en britisk plantasje 


på Jamaica, og insisterer på at tiltalte snakker sant. Samtidig målbærer hans fortelling tanken om at noen mennesker kan vokse opp med en slags grunnide om at livet er et sted der alle fører alle bak lyset.

I Zadie Smiths nye roman møter vi et knippe karakterer som alle får en stemme. Kanskje med unntak av Gilbert, et familiemedlem som er hjerneskadet på en måte som får ham til å rugge og skrike ut. William Ainsworth er Eliza Touchets arbeidsgiver, der hun i sitt virke i huset tar seg av hans tre døtre, etter at moren Frances døde i skarlagensfeber. Han er en forfatter som egentlig ikke får det helt til, så det går nedover med økonomien deres, og med levestandarden.

Bedragerisaken som handlingen sirkler rundt finner sted i 1873, men i flere omganger ser vi tilbake til hendelser som utspant seg for femti år siden. Klasse og politikk er viktige elementer i romanen, hvor også rasehygiene og feminisme er viktige tema. 

Det er spennende å lese om danningen av fagforening for kunstnere, hvor vi også får et skråblikk på den 29 år gamle trebarnsmoren Frances som sørger over å ha tapt mannen sin William til suksessens rus, til bøkene og ærgjerrigheten.

Romanen tar oss med til Jamaica der Andrew Bogle har hatt tilhold på Hope sukkerrørsplantasje. Rettssaken mot ham får mye plass, men det er spennende å også høre om Lord Byrons moralfilosofi.

Miljøskildringene er veldig gode, og språket Zadie Smith bruker bygger oppunder 1800-talls koloritten. De holder salong og går på visitter, det diskuteres kvinnefrigjøring, mens de er redd for sodomitter og frislipp av slaver. Det var litt av en tid dette her, og Smith skildrer det veldig levende.

Det var ikke alle sekvensene i boken som fengslet meg like sterkt, kanskje romanen kunne vært strammet inn litt. At forfatteren har et godt grep om sjangeren "historisk roman", det er helt sikkert, jeg opplever at hun har det samme skarpe blikket på denne tiden, som hun hadde på samtiden, i Hvite tenner og Swingtime.

Bedrag er en engasjerende roman som gir leseren litt å jobbe med underveis. Godt språk og fine miljøskildringer, er beskrivende stikkord for denne romanen, som jeg gjerne anbefaler videre ⚃


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2024
Sider: 477
Oversetter: Hilde Stubhaug
Kilde: PDF fra forlaget

torsdag 5. september 2024

Betonghjerte av Morten Byhring

Morgen Byhring er en 42 år gammel oslogutt, en dataingeniør som jobber på NAV. Med utgivelsen av Betonghjerte kan han også smykke seg med tittelen forfatter, noe han etter denne romanen, kan være veldig stolt av. 

Forlaget om handlingen:
Norge stenger ned og etterspørselen etter marihuana går i taket. Stein sier motvillig ja til å sette opp et siste opplegg, akkurat som i gamle dager. 
Men er det egentlig mulig å kombinere ulovlig dyrking med et lykkelig familieliv? En felles fortid og behov for raske penger bringer to venner sammen igjen.

Men fortiden er full av spøkelser og fremtiden er usikker.

Betonghjerte er en fortelling om alt som kan vokse ut av blod og betong. Et sted hvor plantene likevel blomstrer, vennskapet gror, og kjærlighet spirer. Der lukten av weed, vold og spraymaling fortsatt sitter i veggene.



Betonghjerte tar oss med til Groruddalen, en drabantby i Oslo med et litt dårlig rykte. Hovedpersonene er Stein, som bor alene i barndomshjemmet sitt, etter at foreldrene ble drept i en bilulykke for et år siden. 

Kris er en tidligere legende innen graffiti og tagging, som la opp til fordel for narkotikasalg. Han bor sammen med lillesøsteren Helene og moren, som har en kjæreste som banker henne gul og blå. Hjemmemiljøet deres er i overkant usunt, noe som er et av flere tema, som tas opp i denne romanen.

Jeg synes det er spennende å bli tatt med inn i miljøer, som jeg vet lite om. Her både selges og dyrkes det narkotika, i tillegg til at Stein får inspirert Kris til å ta frem sprayboksene igjen. 

Språket, eller skal jeg si sjargongen som brukes i romanen passer perfekt, og er med på å gi Betonghjerte en egen glød. Romanen er handlingsmettet til tusen, plottet vil jeg ikke røpe, men i store deler av boken føltes det nesten som å lese en spennende krim. 

                        Klumpen i magen strammer til, jeg rygger ut av rommet, åpner forsiktig døra inn til stua. Blod på gulvet. Vegguret har stoppa for omtrent en time siden, en illevarslende sprekk i glasset. Veltede planter og en knekt persienne er tause vitner om at noe voldsomt har skjedd her inne. Blodsporet leder inn mot kjøkkenet, jeg lister meg etter, passer på å ikke tråkke i det. Så trekker jeg pusten og åpner døra. 


Oppveksten de to ungdommene har er av det ensomme slaget, hvor de har mye ansvar og få trygge voksne rundt seg. Livet byr på utfordringer, og tingene de gjør for å gi seg selv litt slack, er kanskje ikke så veldig gjennomtenkt. 

I romanen befinner vi oss i 2000 da guttene traff hverandre, og i nåtid i 2020. Kammeratforholdet er nydelig skildret, for selv om guttene også driver med ulovlige ting, så har de respekt for hverandre. Vi får ikke mange scener hvor andre rusmisbrukere blir skildret, det er stort sett lojaliteten i vennskapet deres, vi får se. 

Betonghjerte er en veldig god debut synes jeg, og jeg håper inderlig at Morten Byhring er i gang med flere spennende historier, gjerne fra dette miljøet. Hilsen en som nyter synet av nydelig gatekunst på veggen hjemme.

Vil du lese noe som tar deg litt ut av hverdagen din,
så er Betonghjerte midt i blinken ⚄

Forlag: Kontur
Utgitt: 2024
Sider: 175
Kilde: Leseeksemplar

mandag 2. september 2024

Norefjell - ny roman fra Ketil Bjørnstad

Etter å ha lest de seks binnene i serien Verden som var min, har jeg hatt en pause fra Bjørnstad. Han trengte nok en pause fra romanskriving selv også, for i de fire årene frem til nå har han holdt seg til dikt og sakprosa. I romanen Norefjell som kom ut i år, er tematikken alderdom, det er en herlig kjærlighetsroman om to mennesker som på hver sin måte har mistet kontrollen over sine liv.

Forlaget om handlingen:
Sensommeren 2023 treffer forfatteren Ruben Strand maleren Helga Nymoen i Oslo etter ti års adskillelse. De vokste opp sammen og har senere levd lenge i et kjærlighetsforhold. Nå er de aldrende mennesker som kjemper for å beholde sin egen verdighet. Den ene gjemmer seg for verden, av frykt for å bli stemplet som dement. Den andre jobber som forlagskonsulent og nattevakt på et hotell i Oslo sentrum. Gjensynet tenner et nytt håp i dem begge.

Gradvis gjenfinner de fortroligheten de en gang hadde. De bestemmer seg for å dra opp til Norefjell, mot lyset fra Soria Moria Slott, til hytta der de levde sine lykkeligste stunder i ungdommen. Skulle det være mulig å leve sammen igjen, til tross for alt som har skjedd? 

Tristheten som fylte Ruben Strand, da han fikk kontakt med sin gamle flamme på gaten, og hun avviste ham, fylte også meg. For en start på en roman! 

Jeg var fengslet fra første side, fortsettelsen hadde flere små overraskelser på lur, som gjorde dette til en leseopplevelse litt utenom det vanlige. 

Bjørnstad er litt knepen med informasjon om disse to gamle, som begge bor i Oslo, men har tråkket sine barnesko i bygda Sigdal. Historiene deres vet vi lite om, verken hver for seg, eller de ti årene de faktisk bodde sammen, for lenge siden. Helga Nymoen har levd som billedkunstner mens Ruben ga ut en roman for mange år siden. 

Nå leier han et rom i 97 år gamle Fru Placht sin flotte leilighet, men før vi vet ordet av det blir han bedt om å flytte ut, for hun skal selge. Dette er ikke det eneste som skjer i Rubens liv, uvelkomne forandringer dukker opp på flere måter.

Det som er velkomment er at han greier å få kontakt med Helga, som fremstår som temmelig dement. Hun bor i en lånt leilighet og gjemmer seg for myndighetene som vil ha henne på pleiehjem. Å treffe henne igjen, og gå små kveldsturer i parken med henne, er lyspunktet i Rubens liv. Kan de leve de siste årene av sine liv sammen? 

Norefjell er en lavmælt roman med ganske mye dramatikk. Selvmotsigende kanskje, men det var sånn jeg følte det da jeg leste. Jeg lot meg engasjere, følte for de to, spesielt Ruben som så inderlig trengte Helga. Hun derimot, gjør litt som hun vil, prøver å holde seg skjult, også for ham, som bare vil være snill. 

Nå skriver jeg litt rundt grøten her, for jeg vil ikke røpe for mye av det som skjer underveis. Skrivemåten og tonen i romanen kjenner jeg igjen fra det jeg har lest av Ketil Bjørnstad før, mens humoren og de litt tvetydige detaljene, var nytt for meg.

Det handler om overgivelse og om glemsel, om å granske seg selv og plukke sine svakheter frem i lyset. Jeg likte Norefjell veldig godt, og anbefaler den gjerne videre ⚄


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2024
Sider: 303
Kilde: PDF fra forlaget

søndag 1. september 2024

Oppsummering av lesemåneden august

Bokhøsten er i gang, og jeg har allerede lest flere av bøkene som kommer ut nå i høst. Siden helgene tilbringes i en pitteliten campingvogn, så blir det smått med blogging i helgen, men vi får kommet oss ut på tur.

Dette har jeg lest i august:

  1. Mikael Ressem - Levende død - 4
  2. Miriam Stendal Boulos - Jeg kan ikke se mor noe sted - 4
  3. Melissa da Costa - Dagene som kommer - 4
  4. Malin C.M. Rønning - Det tolvte huset - 5
  5. Liza Ridzèn - Tranene flyr mot sør - 5
  6. Line Baugstø - Evil Grandma - 4
  7. Anne Lindmo - Min tur - 6
  8. Hilde S. Palladino - Den som bærer skyld - 4
  9. Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst - Skriket - 4
  10. Liv Mossige - Eels have - 4
  11. Bård Torgersen - Ete jord - 4
  12. Pål Gerhard Olsen - Til margen - 4
  13. Else Kåss Furuseth - Else går til psykolog - 4
  14. Giuliano da Empoli - Trollmannen fra Kreml - 5
  15. Ketil Bjørnstad - Norefjell - 5
  16. Morten Byhring - Betonghjerte - 5
  17. Karin Fossum - I begynnelsen var mørket - 5
  18. Andreas Veie-Rosvoll - Store små eventyr - 5
Romaner: 10
Krim: 6
Sak: 2

Jeg liker egentlig ikke å lese bøker av "kjendisser" men Anne Lindmo imponerte med Min tur, jeg fikk skikkelig lyst å bli en spreking etter å ha lest boken hennes. Jeg vil også løfte frem Trollmannen fra Kreml, historien om V. Surkov, men også om Putin, veldig bra den også.

Kultur? ja, det har begynt, aller først med Harmonien og deres gratiskonsert i Nygårdsparken som nær sagt regnet vekk. Så var det tid for årets Shakespeare, utendørs det også, og igjen i høljende regnvær. Det tok ikke slutt før jeg besøkte Galleri Guddal i Rosendal i dag, og fikk se den fine utstillingen av Håkon Blekens verker.

Bergen Filhamoniske Orkester med filmmusikk i parken

En midtsommernatts drøm i øs pøs regnvær

Nå i september blir det noen forlagsmøter og litt av hvert annet på kulturfronten. Leseplanen er som alltid styrt av hva som til en hver tid blir klart fra biblioteket, ellers er det innfallsmetoden som gjelder. 

God leseseptember alle sammen!