søndag 18. august 2024

Den som bærer skyld av Hilde S. Palladino

Endelig kommer bok nummer to i denne serien. Jeg leste Den som frykter snøen da den kom for noen år siden, og ble begeistret. Dette er ikke politikrim, men en fagperson som blir kontaktet av kvinnen bak Krimpodden, for å finne venninnen hennes. 

Forlaget om handlingen: 
I Den som bærer skyld er det dirrende varm sommer med en hetebølge som har vart i ukesvis, og Bjørk Isdahl får i oppdrag å lete etter en middelaldrende kvinne som er forsvunnet. 

Det viser seg at kvinnen som er borte, Hege, hadde en datter som forsvant sporløst for 18 år siden. Raskt ser Bjørk at denne forsvinningen hadde likheter med dobbeltdrapssaken hun feilet så fatalt med for tre år siden. Så forsvinner enda en ung jente fra nabolaget …


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2024
Sider: 448
Kilde: PDF fra forlaget

I likhet med den første boken starter også denne med en forhistorie, et offer. Jenny er på flukt gjennom skogen, fra noen som ikke vil henne vel. 

Jeg liker begynnelser som dette, som får pulsen opp i marsjfart, og får meg til å kroe meg godt ned i lesestolen. 

Bjørk Isdal som har en fortid som innleid konsulent i politiet, holder nå sinnemestringskurs for hissige fanger i fengselet. Politiet vil ikke bruke henne mer, på grunn av tabben hun gjorde i dobbeltdrapssaken for tre år siden. Denne saken refereres det til ganske ofte, uten at vi får så mange detaljer.

Historien bygger seg sakte men sikkert opp, via to tidsepoker lærer vi bakgrunnen for forsvinningen for 18 år siden. I nåtid møter vi igjen noen av karakterene fra den gang, og et par av dem kommer Bjørk litt vel tett inn på livet. 

                        Panikken hadde alle intensjoner om å gyve løs på meg. Jeg ble liggende stille. Kikket mot trange kjellervegger av knudrete hvit betong og svart muggsopp. Langsgående render av brunt slam som fortalte at vannet fra innsjøen kunne trekke inn. Stanken. Var det av muggsoppen? Ble man ikke kvalt av sånt? Fikk diarè og indre blødinger om det gikk for langt. 


Absalon Lund, Bjørks tidligere sjef i politiet hjelper henne når hun begynner å grave i forsvinningen. De leiter etter sammenhenger, og finner detaljer som endrer hele bildet, men de må ikke røpe samarbeidet sitt, og Bjørk må for all del ikke dumme seg ut igjen.

Den som bærer skyld er en lettlest og spennende krim, preget av blikket på menneskelig atferd generelt, og på narsissistiske personlighetstrekk spesielt. Flere av karakterene er ikke det de utgir seg for å være, noe som legger et slør over hvem ugjerningspersonen er. 

Bjørk Isdahl er en interessant karakter å bli kjent med. Hun har samboer og en liten baby, men alt det som river i henne fra innsiden, gjør at hun ikke greier å være der for dem. Dette er overbevisende skildret, og gjør hovedpersonen interessant å følge videre. 

Jeg gleder meg i hvert fall til neste bok, for Hilde S. Palladino skriver godt,
det tok ikke helt av, men ga meg en fin leseopplevelse

5 kommentarer:

  1. Jag var inte så förtjust i första boken som jag läste på svenska. Funderar på att ge henne en ny chans, men läsa direkt på norska.

    SvarSlett
    Svar
    1. Spent på om du finner bedre tonen med boken, om du leser den på norsk :)

      Slett
  2. Denne skal jeg straks begynne på. Gleder meg:)

    SvarSlett
  3. Ferdiglest. Jeg ble nok ikke like begeistret som deg, ut fra det du skriver her, dessverre..

    SvarSlett