fredag 30. august 2024

Trollmannen fra Kreml av Giuliano da Empoli

Du trenger ikke være spesielt interessert i russisk historie, eller nåtidens politikk, for den saks skyld, for å ha glede av denne romanen. For det er en roman dette her, ikke glem det, når den skremmende virkeligheten presser seg på. Giuliano da Empoli er en italiensksveitsisk forfatter og politisk rådgiver. Han har skrevet mange bøker, Trollmannen fra Kreml er den første som har blitt oversatt til norsk. 

Forlaget om handlingen:
Trollmannen fra Kreml er en uhyggelig, men litterært glitrende roman om Vladimir Putin og hans indre krets. Bli med på en reise inn i maktens mørke hjerte i Russland.

En dokumentarfilmskaper på oppdrag i Moskva blir invitert til den gåtefulle Vadim Baranovs storslagne residens utenfor byen. Baranov ønsker å fortelle ham sin livshistorie. Og hvilken historie! Han begynner sin karriere som produsent for russisk reality-tv, og ender som «Tsarens» personlige rådgiver.

Trollmannen fra Kreml er en fiksjon. Men det betyr ikke at den ikke er sann.

Giuliano da Empoli har basert karakteren Vadim Baranov på virkelighetens Vladislav Surkov, som var Vladimir Putins nærmeste rådgiver. 

Å blande sammen teater og politikk, var Vladislav Surkovs metode da han var den mektigste strategen i Kreml. Strategien har senere smittet over på andre maktpersoner, tenk bare hvordan Donald Trump fremstår.

Om du synes dette er nifst, så lover jeg deg at du kommer til å ligge våken når du har lest denne romanen, for det som egentlig foregår bak kulissene i den russiske politikken, er virkelig skremmende.

"Styresmaktene har annonsert at de har funnet grunnen til den utbredte følelsen av uro blant folket: Det eneste som står i veien for menneskets lykke er dets evne til å fantasere". 

Sammen med flere andre anerkjente forfattere var Surkov begeistret for tankene til den russiske forfatteren Jevgenij Zamjatin. Referatet over er hentet fra den dystopiske fremtidsromanen Vi. Boken skulle kommet ut i 1921, men forutseende strateger forbød den, frem til 1988. Jeg lar meg underholde av dystopier med litt skrekkblandet fryd, men her ser det ut som enkelte maktpersoner har hentet inspirasjon til politikken sin.

Trollmannen fra Kreml skildrer russisk historie, vaner, levesett og ikke minst politikk på en besnærende måte. Vi hører om hvor de fleste oligarker på 80-tallet fikk sin utdannelse, og kommer tett på hovedstadens rovdyrelite. Uforutsigbarheten som preger den russiske tilværelsen, er noe helt for seg selv. Her forklares bakgrunnen for det ufattelige voldsnivået i landet, og intrigemakeriet som står bak en hver posisjon i samfunnet. 

Romanen starter et sted på 80-tallet og tar oss med gjennom demokratiseringen av Øst-Europa, innom Berlinmurens fall, oppløsningen av Warszawapakten, videre til forberedelsene til OL i Sotsji og krigen i Ukraina. Jeg har mange hull i kunnskapene mine her, så dette var velkomment hos meg.

Det er hovedpersonens rolle som Putins rådgiver, som er den røde tråden i romanen, men her er lite dialog dem i mellom, noe som bidrar til anonymiseringen av både Tsaren og Surkov. Dette er sikkert gjort med vilje, for andre deler av romanen er betydelig mer fargerik.

Jeg har tidligere reflektert hvorfor tyrannen Stalin, som på tross av utrenskninger og massakrer, stadig fremstilles som elsket av folket. Det gjør han også her, men denne romanen skildrer grundig den russiske folkesjela, og da forstår jeg (nesten) hvorfor.

Giuliano da Empoli skriver lettfattelig, og lekent på et vis. Selv om tankene han planter i hodet mitt er skremmende, så er romanen underholdende. Det eneste kritikeren i meg undrer seg litt over, er det lytefrie bildet jeg sitter igjen med av Vladislav Surkov.
Boken holder nok ikke standard av historisk dokument, men velskrevet og innsiktsfull er superlativer jeg kan sende med boken på veien. Jeg anbefaler den varmt ⚄

Forlag: Kagge
Utgitt: 2022/på norsk 2024
Sider: 258
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Det stod litt om russisk historie i Oksanens bok, Putins krig mot kvinner, men noe veldig kunnskap ut over det har jeg ikke så denne virket veldig interessant, så kanskje jeg skulle tatt en titt på denne i løpet av høsten en gang.

    Ha en fin lørdag, Tine :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt å høre at det er flere enn meg som har glippet litt på Russland. En lettlest bok som favner mye, er en fin måte å lese seg opp på :)
      Helgen har vært pc-fri, hjemme fra Rosendal nå, fortsatt fin søndag til deg!

      Slett